8.3.2015
David Záruba

Drahé čtvrtfinále, vítej!

PARDUBICE — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice přejeli Vítkovice ve čtvrtém utkání předkola play off 5:0 a postoupili do čtvrtfinále play off! První třetina sice branku nepřinesla, ale pak se Pardubáci obuli a protivníka i díky třem využitým přesilovkám v utkání přejeli: dvakrát se trefil Petr Sýkora, další úspěšné zásahy přidali Petr Čáslava, Jan Starý a ve třetí třetině Tomáš Zohorna. Jasnou výhru Východočechů jistil naprosto bezchybný Karel Vejmelka, který tak vychytal první čisté konto v naší nejvyšší soutěži.

Tipsport extraliga, PRE4, neděle 8.3.2015, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Vítkovice

5:0
0:0, 4:0, 1:0
Branky a nahrávky: 23:46 Čáslava (Venkrbec, Zohorna; 5/4), 27:46 Starý (Benák; 5/4), 30:30 Sýkora (Marcinko; 4/4), 35:17 Sýkora (Radil, Venkrbec; 5/5), 45:30 Zohorna (Čáslava; 5/4). Rozhodčí: Fraňo, Svoboda – Jelínek, Pešek. Vyloučení: 9:11 (1:2, 5:4, 3:5), navíc Zohorna – Vandas oba 10 minut osobní trest. Využití: 3:0. Diváci: 7102. Střely na branku: 35:35 (9:11, 17:14, 9:10). Srážky: 11:16. Vhazování: 38:35. Blokované střely: 7:12. Průběh utkání: 5:0. Nejlepší hráči: Karel Vejmelka – Ondřej Roman. Konečný stav série: 3:1.
Dynamo Pardubice: Vejmelka – Gregorc, Čáslava, Benák, Čutta, Kolafa, Havlík, Ščotka – Sýkora, Zohorna, Venkrbec – Radil, Nahodi, Starý – Tybor, Marcinko, Gašparovič – Špaček, Moučka, Poulíček – Kaut. Trenéři: Miloš Říha starší a Miloš Říha mladší.
Vítkovice: Šindelář – Kovář, Stehlík, Čerešňák, Kudělka, Štencel, Dlapa, Pastor – Szturc, Hlinka, Olesz – Huna, Roman, Svačina – Svoboda, Kolouch, Zdráhal – Vandas, Húževka, Kucsera – Němec. Trenéři: Ladislav Svozil a Jakub Petr.

Komentář

Pardubice v sobotu získaly důležitou druhou výhru v sérii a na další den tak mohly rozhodnout o svém postupu do čtvrtfinále. Vítkovice se ale nehodlaly jen tak vzdát, pro čtvrtý duel povolali hostující trenéři i útočníka Romana, který předchozí zápas vynechal kvůli nemoci.

Poprvé se hrálo bez branek. Pardubice promarnily dvojnásobnou přesilu

Jak slíbili, tak i činili. Vítkovičtí hráči od počátku pálili na brankáře Vejmelku jeden puk za druhým, ale ten pevně držel bezbrankový stav. Hosté měli i dvě solidní šance, ovšem Kolouch nedokázal dorazit opuštěný kotouč a Hlinka po zpětném pasu od mantinelu minul branku.

Pardubice se v opatrném úvodu držely zpět a hlídaly si hlavně vlastní pásmo. Šindeláře pořádně provětral až Havlík, jehož rána olízla rukavici vítkovického brankáře. Postupně se ale i domácí dostali do tempa a vybojovali dvounásobnou přesilu. Během 21 vteřin ale nic nebezpečného nevymysleli.

Vůbec největší šanci první části měl Tybor, který po výměně puku s Gašparovičem zkoušel ošálit Šindeláře blafákem, ale k pořádnému zakončení už neměl prostor. Jinak na ledě vládla zodpovědnost, oba týmy si pečlivě hlídaly prostory před svými brankáři. V závěru třetiny si zahráli i hosté početní výhodu, v níž nebezpečně, ale přece jen o kousek mimo pálil Stehlík.

Čtyřgólové představení domácích korunoval Sýkora

Pardubice hned zkraje druhé části vrhly do útoku a Šindelář musel zasahovat proti dvěma tvrdým střelám Sýkory. Výbornou pozici pak měl při početní výhodě Gregorc a jeho ránu z mezikruží si vítkovický gólman vychutnal zákrokem do lapačky.

Přesilovková radost domácích přišla později. Skóre utkání otevřel ve 24. minutě pardubický kapitán Petr Čáslava, který byl po Zohornově nahození na brankovišti nejdůraznější – 1:0.

Přesně za čtyři minuty slavily Pardubice znovu. Opět to bylo při přesilové hře, tentokrát ale po perfektním pasu Benáka zakončoval zcela osamocený Jan Starý – 2:0. Domácí měli v těchto momentech jasně navrch, a to ještě Čáslava netrefil poloprázdnou branku.

Zaváhání kapitána napravil při hře čtyři na čtyři Petr Sýkora. Pardubický střelec ujel soupeřovým zadákům a rychlou ranou propálil Šindeláře potřetí – 3:0. Vítkovice se poté snažily s výsledkem okamžitě něco udělat, ale všechny pokusy hostujících hráčů bez potíží zastavoval Vejmelka.

A tak znovu udeřili domácí. Další početní výhodu sice hráči v červeném nevyužili, ale krátce po jejím skončení vyzval Radil přihrávkou od zadního mantinelu Petra Sýkoru a ten bombou z první nedal Šindelářovi šanci – 4:0.

Vše hrálo Pardubicím do karet, vyhráno ale ještě neměly. Vítkovice si v závěru třetiny vynutily řadu přesilových her, a dokonce téměř dvouminutovou výhodu pět na tři. V ní ale Vejmelku vystrašila jen tvrdá střela Čerešňáka, další rány pochytal zejména obětavý Marcinko.

Strhující boj přinesl ve druhé části i negativní momenty. Po souboji u mantinelu skončil zápas pro vítkovického útočníka Hlinku, o chvíli později se těžko zvedal domácí obránce Gregorc. I on zamířil rovnou do kabiny.

Pardubice dokonaly čtvrtfinálovou pouť!

Vítkovice mohly hned na startu třetí části stáhnout čtyřbrankovou ztrátu, ale Vejmelka se perfektně roztáhl na brankovišti při dorážce Kucsery. Domácí se nikam nehnali a čekali na svou šanci. Ta přišla při přesilové hře, ve které napřáhl Tomáš Zohorna a puk z jeho hole zapadl pod horní tyč – 5:0.

Stejnou výhodu pak dostali i Ostravané a do akce musela Vejmelkova lapačka. V té nejprve skončila Němcova bomba a poté i nahození Stehlíka. V oslabení měl šestý gól na hokejce Nahodil, ovšem na jeho rychlou střelu Šindelář zareagoval reflexivně.

Vítkovice postupně rezignovaly na snahu o korekci skóre a několika zbytečnými fauly nabídly domácím řadu přesilových her, dokonce i dvojnásobných. V nich už žádná branka nepadla, což ale nic nemohlo změnit na postupu Pardubic do čtvrtfinále.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha mladší (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „První třetině nebyla podle našich představ, nebyli jsme vůbec aktivní, což se ukázalo při dvojnásobné přesilovce, ve které jsme ani nevystřelili. V kabině jsme si k tomu něco řekli a nástup do druhé části už byl lepší. Díky přesilovým hrám jsme vstřelili dvě branky. Soupeř více otevřel hru a místy byl až přemotivovaný, dohrával souboje a často fauloval. My jsme přidali další dvě branky a pak už to bylo jen o kosmetické úpravě skóre. Utkání jsme dovedli k zaslouženému vítězství. Krizi ze základní části jsme si přenesli i do předkola. I když jsme první třetinu prvního zápasu odehráli dobře, tak se nám to pak rozpadlo. Ve druhém utkání jsme vstali z mrtvých a vybojovali vítězství na krev. To bylo klíčové pro celou sérii.“

Ladislav Svozil (HC Vítkovice Steel): „ Dneska jsme nezačali vůbec špatně, dlouho jsme drželi bezbrankový stav, to jsme chtěli. Věřili jsme, že domácí začnou být nervózní, my jsme naopak neměli co ztratit. Měli jsme tady prohrát a to se také stalo. Hráli jsme stále v oslabení a Pardubice dokázaly nabídnuté přesilovky proměnit. Pak už jsme neměli šanci. Naše přesilovky přišly až za stavu 5:0, to byla kosmetická změna, taková kašpariáda, to nejde nic. Domácí byli dnes lepší. Sérii jsme si prohráli ve druhém domácím utkání, kde jsme po vysokém vítězství nastoupili zase laxně a prohráli. Pardubice si za tím ve svých domácích zápasech šly více.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

9. kolo, 5. 10. 2014
PCE - VIT
4:2
22. kolo, 21. 11. 2014
VIT - PCE
3:2
35. kolo, 6. 1. 2015
PCE - VIT
1:6
48. kolo, 20. 2. 2015
VIT - PCE
2:0
PRE1, 4. 3. 2015
VIT - PCE
8:2
PRE2, 5. 3. 2015
VIT - PCE
2:4
PRE3, 7. 3. 2015
PCE - VIT
6:3
PRE4, 8. 3. 2015
PCE - VIT
5:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Karel Vejmelka 60 0 35 0
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 1 1 0 0
Václav Benák 0 1 0 0
Jakub Čutta 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Tomáš Kolafa 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 2 0 0 0
Tomáš Zohorna 1 1 0 0
Jan Starý 1 0 0 0
Matouš Venkrbec 0 2 0 0
Tomáš Marcinko 0 1 0 0
Lukáš Radil 0 1 0 0
Jakub Gašparovič 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Michael Špaček 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube