5.1.2014
Adéla Maxianová, Jan Hrabal

Potřetí to nevyšlo, Pardubice na ledě mistra po boji nestačily

PLZEŇ — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice prohráli v utkání 36. kola Tipsport extraligy na ledě Plzně 1:2. Východočeši tak poprvé v sezoně nestačili na střelecky aktivnějšího extraligového mistra. Do největších šancí Pardubic se propracoval Radovan Somík, ale ani jednou nepřekonal gólmana Machovského. Až v čase 59:45 snižoval Lukáš Radil, ale na srovnání nezbyl hostím čas.

Tipsport extraliga, 36. kolo, neděle 5.1.2014, ČEZ Aréna, Plzeň

Plzeň

Dynamo Pardubice

2:1
1:0, 1:0, 0:1
Branky a nahrávky: 4:36 Duda (Vlasák; 5/5), 35:38 Pletka (Vlasák, Duda) – 59:45 Radil (5/6). Rozhodčí: Pavlovič, Wagner – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 5:6 (1:3, 2:2, 2:1), navíc Číp (Pardubice) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 6838. Střely na branku: 37:28 (12:6, 14:10, 10:12). Srážky: 16:12. Vhazování: 39:30. Blokované střely: 8:9. Průběh utkání: 2:0. Nejlepší hráči: Radek Duda – Július Hudáček.
Plzeň: Machovský – Slovák, Hanzlík, Růžička, Jeřábek, Mozík, Boháč – Kratěna, Martin Straka, Lev – Duda, Vlasák, Pletka – Indrák, Kašpařík, Schleiss – Dvořák, T. Sýkora, Holec. Trenéři: Milan Razým a Michal Straka.
Dynamo Pardubice: Hudáček – Ďaloga, Gregorc, Píša, Kočí, Zdráhal, Vašíček – Radil, Nosek, Zohorna – Kolář, Somík, Endál – Tybor, Cetkovský, Semorád – Moučka, Nahodil, Číp. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.

Komentář

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice přijeli do západočeské metropole i s navrátilci Dušanem Salfickým a Jiřím Vašíčkem, jimž skončily tresty. V sestavě naopak chyběli Václav Benák a Petr Sýkora.

Radek Duda poslal domácí do vedení

Úvod utkání byl z obou stran spíše opatrnější, bylo k vidění jen málo výletů za útočnou modrou čáru. První vážnější moment viděli diváci až v páté minutě, kdy se po Strakově akci dostal ke střele od modré čáry Dan Růžička. Jeho bomba mířila nad pardubickou branku.

Radek Duda se tak mohl o minutu později radovat z gólu z první střely domácích na Hudáčka, když si sjel na pozici obránce, kde přijal puk od Vlasáka a propálil vše, co mu stálo v cestě – 1:0.

Pardubice se více osmělily v polovině první dvacetiminutovky, když Tybor svou střelou z mezikruží způsobil zmatek v Machovského brankovišti. Pardubický tlak zmírnilo vyloučení Čípa, ale indiáni si ani v početní výhodě žádnou větší šanci nepřipravili.

Až v závěru přesilové hry vyslali domácí obránci několik střel na Hudáčka. To indiány nabudilo a svírali dál hosty v jejich obranném pásmu. Další branku už z toho ale nevytěžili. Při hře čtyři na čtyři byly naopak aktivnější Pardubice. Kolářovu střelu zkrotil Machovský v lapačce. V posledních vteřinách první třetiny ještě Pletka tečoval střelu Jeřábka, ale Hudáček byl pozorný.

Plzeň navýšila na 2:0

Druhou třetinu začali domácí v početní výhodě, tu však již podruhé přerušil svým vyloučením Duda. Následní oslabení sehráli indiáni výborně, Pardubice se téměř nedostaly do pásma. Až když už oba týmy hrály v plném počtu, Somík dostal dlouhou přihrávku a jel sám na Machovského. S jeho nevýrazným zakončením si však plzeňský gólman poradil.

Ve 27. minutě Plzeň dostala možnost další přesilové hry. Téměř minutu a půl svíral Strakův útok pardubickou čtveřici v pásmu. Sám Straka tento tlak završil střelou do tyče. Poté se ještě pokoušel z otočky překvapit hostujícího gólmana Pletka, ale ani on nebyl úspěšný. Když už oba týmy hrály v plném počtu hráčů, byli opět hosté pod tlakem. Přesto se z něj dokázali vymanit a Vašíčkův pokus musel v lapačce krotit Machovský.

Na druhé straně se dostával po vhazování do šance Duda, ale Hudáček jeho teč před brankovou čárou udržel. Ve 35. minutě prošla dlouhá přihrávka na Straku, k tomu se přidal Lev a pádili na jediného pardubického obránce. Plzeňský kapitán poslal puk na svého mladšího spoluhráče, který trefil jen boční síť. Jeho malé zaváhání napravil o minutu později Václav Pletka, kterému nezbývalo nic jiného než smeknout před nádhernou Vlasákovou přihrávkou – 2:0.

V pardubické přesilovce pálil od modré čáry Gregorc. Jeho pokus šel jen těsně vedle. Na druhé straně neuspěl Vlasák, i ve druhé třetině padl tedy pouze jeden gól.

Lukáš Radil snižoval patnáct vteřin před koncem

Hned v úvodu třetí části se dostal do velké šance Duda, svou dělovku však nenamířil přesně. A také v druhé šanci domácích měl prsty plzeňský útočník s číslem 69. Duda pálil z mezikruží, Hudáček si proti jeho střele ale dobře povyjel a pokryl ji. Pardubický gólman ve třetí třetině držel svůj tým. Další úspěšné zákroky si připsal proti Růžičkově střele od modré a chvíli na to i proti Holcově tečovanému pokusu.

Necelých osm minut před třetí sirénou měl však jistotu, že si zachytá pořádně. Na plzeňské trestné lavici pykali Jeřábek a Kratěna a Pardubice mohly hrát až 36 vteřin přesilovou hru pět na tři. Somík ne úplně podle svých představ trefil nahrávku do stoprocentní šance a Machovský si tak s jeho pokusem poradil. Stejně tak jako o chvíli později s pokusem Cetkovského. Hlavně díky jeho zákrokům tak Plzeň oslabení o dva muže ubránila.

Pardubice však měly velké šanci i při klasické početní výhodě a plzeňská obranná čtyřka se rozhodně nenudila. Kočí nedokázal zakončit přečíslení, Pardubice svou dlouhou přesilovou hru nevyužily. Na začátku 56. minuty se so samostatného úniku dostal Pletka, ale přestřelil.

Dvě minuty před koncem se snažil zápas ještě zdramatizovat Lukáš Endál, ale Machovský si s jeho střelou poradil. 36 vteřin před koncem kouč Venera odvolal Hudáčka z branky a Pardubice to zkusily v šesti. A když chyběla do konce čtvrtminuta, podařilo se Lukáši Radilovi připravit Machovského o čisté konto – 1:2. Na vyrovnání však hostům nezbyl čas, poprvé tak podlehli aktuálnímu mistrovi.

Ohlasy po utkání

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): „Po hrozivém pátečním výkonu na Slavii jsme dnes ukázali výborný taktický výkon. Jako jsem je minule kritizoval, tak dnes musím kluky pochválit. Všichni plnili úkoly, co měli a předvedli jsme výkon, jakým bychom se chtěli prezentovat. Když jsme ubránili pardubickou přesilovku pět na tři, tak už jsme věřili, že to dotáhneme do vítězného konce. Je ovšem důležité výhru potvrdit už příští kolo venku, abychom nedopadli jako minule. Jsme rádi, že se nám daří doma. Ve venkovních zápasech nás ale sráží nedostatek gólů a nedodržování taktiky.“

Zdeněk Venera (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Domácí byli po celé utkání aktivnější a vytvořili si daleko víc šancí než naše mužstvo. My jsme si v průběhu zápasu příležitosti vypracovávali jen ojediněle. První inkasovaný gól byl nešťastný, ale nechceme se na nic vymlouvat, protože jsme dali jen jeden gól až v samotném závěru. Kdybychom ve třetí třetině využili přesilovku pět na tři, kterou jsme nesehráli špatně, tak jsme ještě mohli utkání zdramatizovat. Domácí si ale výhru za svoji aktivitu zasloužili.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

Přát., 8. 8. 2013
PCE - PLZ
3:2
10. kolo, 6. 10. 2013
PLZ - PCE
4:5sn
23. kolo, 26. 11. 2013
PCE - PLZ
3:1
36. kolo, 5. 1. 2014
PLZ - PCE
2:1
49. kolo, 28. 2. 2014
PCE - PLZ
3:4p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Július Hudáček 60 0 35 2
Obránci G A +/- TM
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Radil 1 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Radek Číp 0 0 0 0
Lukáš Endál 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube