1.2.2013
Ondřej Huml, Jan Hrabal

Pardubice mačkaly Slavii, z O2 areny vezou bod

PRAHA — Na neproměněné šance doplatili hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice v utkání na ledě Slavie Praha. Východočeši byli po valnou většinu zápasu aktivnější, gólově se ale prosadil pouze Tomáš Nosek. Hosté byli za obrovskou snahu odměněni jedním bodem.

Tipsport extraliga, 45. kolo, pátek 1.2.2013, O2 arena

Slavia Praha

Dynamo Pardubice

2:1p
1:0, 0:0, 0:1 – 1:0
Branky a nahrávky: 3:08 Žejdl (Alinč), 61:27 Kuboš (Hertl) – 48:01 Nosek (Mocek, Gawryletz). Rozhodčí: Fraňo, Šindler – Bádal, Pešek. Vyloučení: 5:5 (0:1, 2:4, 3:0 – 0:1), navíc Píša (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. Diváci: 5071. Střely na branku: 28:42 (9:19, 10:12, 7:10 – 2:1). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1. Nejlepší hráči: Dominik Furch – Radoslav Tybor.
Slavia Praha: Furch – Kadlec, Kučný, Kuboš, Holub, Koma, Kempný – Micka, Jelínek, Tomica – Hertl, V. Růžička ml., Sklenář – Žejdl, Alinč, Krenželok – Stránský, Klhůfek, Poletín – Vrdlovec. Trenéři: Vladimír Růžička st., Ondřej Weissmann a Josef Beránek.
Dynamo Pardubice: Růžička – Benák, Kočí, Píša, Vašíček, Gawryletz, Mocek, Marušák, Hudec – Bartek, Somík, Rolinek – Radil, Kousal, Buchtele – Tybor, Nosek, Semorád – Nahodil, Zohorna, Ďaloga. Manažer: Miloš Říha. Trenéři: Jaroslav Landsman a David Pospíšil.

Komentář

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice přijeli do O2 areny bez Jiřího Cetkovského, a tak se do útoku posunul Marek Ďaloga.

Slavia udeřila v úvodu

I když šly Pardubice do utkání s tím, že jakákoli další ztráta pro ně bude kritická, začátek zápasu měla lepší Slavia. Té pomohla do sedla situace z úvodu čtvrté minuty. Veterán Jan Alinč zavezl puk do pásma a ukázkovou nahrávkou na střed našel mladého Lukáše Žejdla, jemuž už stačilo nastavit hůl – 1:0.

Hosté mohli odpovědět zásluhou Radoslava Tybora. Ten se zničehonic prosmýkl až před Furcha, puk za jeho záda ale neprotlačil. Udeřit mohlo i na druhé straně a opět v tom hrál důležitou roli Žejdl. Střelu Krenželoka však tečoval těsně mimo Růžičkovu svatyni.

Ofenzivní hokej pokračoval, vyloženější šance měli hosté. Tu vůbec největší si vypracoval kanonýr Martin Bartek, který zůstal volný mezi dvěma beky a řítil se sám na Furcha. Místo kličky ale zvolil prudkou střelu po ledě a vítězem souboje byla hbitá gólmanova lapačka.

Pardubice přežily dlouhé oslabení

Dominik Furch se v zápase překonával. Zneškodnil přečíslení dva na jednoho, další tutovku Tybora i nátlak agilního Noska, čímž dodal svému týmu klid. Ten zato scházel hostům, kteří začali nervóznět. K vidění byla i drobná rozmíška mezi Tomášem Mickou a exslávistou Jiřím Vašíčkem, nakonec se ale oba hráči rozešli v klidu.

Nicméně vyloučených přibývalo. A to hlavně zkraje druhé části, kdy za necelých osm minut šli hned čtyři Pardubičtí na trestnou lavici. Slávistům se tak mj. otevřela možnost dlouhé přesilovky pěti proti třem, jenže zrovna tato disciplína nepatří mezi obávané zbraně týmu z Vysočan. A potvrdilo se to i tentokrát. I když byli domácí posilněni o dva muže v poli, až na ránu Kuboše Růžičku výrazněji neohrozili.

Byli to však hosté, komu průběžný stav velel útočit. Jenže přes tuhou obrannou hráz se ne a ne prosadit, Slavii navíc držel skvělý Furch. Ten se zaskvěl především ve 37. minutě po snad třetí tutovce aktivního Tybora. Následně mohl kontrovat predátor Pražanů Tomáš Hertl, jeho překvapivá zadovka ale skončila jen u Růžičky. Stejně jako následný odvážný průnik Stránského.

Tomáš Nosek vyrovnal v přesilovce

Vydařený večer obou brankářů probíhal i ve třetí části. V ní měl vyrovnání na hokejce Semorád, tvrdou ránou z mezikruží ovšem rozezvučel pouze pravou Furchovu tyčku. Trenér hostů Miloš Říha to komentoval rezignovaným mávnutím ruky, Východočeši ale zápas ještě nezabalili.

V čase se 46:30 se nechal zbytečně vyloučit kapitán Slavie Kadlec a vyrovnání bylo na světě. Klíč od Furchova zámku našel Tomáš Nosek, který se prosadil šťastnou tečí Mockovy střely – 1:1.

Vstřelený gól hosty viditelně nakopnul. Obrat mohl dokonat Tomáš Rolinek, osamocen před Furchem ale trestuhodně netrefil bránu. Přes pět tisící diváků včetně generálního manažera fotbalové Slavie Zbyňka Kusého už do konce základní hrací doby žádnou branku nevidělo.

Slavia získala extra bod využitou přesilovkou

Vyrovnaný duel tak muselo rozhodnout prodloužení a v něm byli úspěšnější slávisté. I když nejprve dostal puk za brankovou čáru Tomáš Nosek, bohužel pro hosty ale až po odpískání. V přesilovce trefil dva body zadák Petr Kuboš, který si sjel před modrou a dělovkou překonal Růžičku.

Slavii nyní čeká reprezentační pauza, Pardubice mají před sebou ještě nedělní zápas s Karlovými Vary.

Ohlasy po utkání

Vladimír Růžička (HC Slavia Praha): „Pardubice hrály velice dobře. My jsme to věděli, sledovali jsme jejich zápas ve Vítkovicích. Bylo jasné, že do toho půjdou, protože hrají o všechno. Hrají to už jako play off. Výborný výkon podal brankář Furch, který vychytal plno šancí. Je škoda, že jsme neproměnili asi dvě a půl minuty dlouhou přesilovku pět na tři. To je naše největší bolest. Tam jsme neodskočili na dva góly a utkání bylo pořád otevřené. Pak jsme udělali chybu v oslabení, naši dva hráči se překřížili a Pardubice daly z teče gól. Naši hráči enormně bojovali a v prodloužení se nám podařilo dát gól.“

David Pospíšil (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Neodehráli jsme vůbec špatné utkání. Konečně se nám podařilo do zápasu dostat agresivitu a takovou tu chuť vyhrát. Myslím, že na šance jsme byli i lepším týmem, mohli jsme zápas v závěru rozhodnout. Tomáš Rolinek to tam měl do prázdné brány, ale tady se trošku projevuje psychická nevyrovnanost, který tam je kvůli našemu postavení v tabulce. Mužstvo se ale zlepšuje zápas od zápasu.“

Zápasy v sezóně

6. kolo, 28. 9. 2012
PCE - SLA
2:5
19. kolo, 4. 11. 2012
PCE - SLA
5:2
32. kolo, 21. 12. 2012
SLA - PCE
5:0
45. kolo, 1. 2. 2013
SLA - PCE
2:1p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 61 0 26 2
Obránci G A +/- TM
Travis Gawryletz 0 1 0 0
Petr Mocek 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 0
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Stanislav Hudec 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jiří Marušák 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Nosek 1 0 0 0
Martin Bartek 0 0 0 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube