26.12.2012
Jakub Holubec, Jan Hrabal

Pardubice vedly, Energie ale otočila zápas v přesilovkách

KARLOVY VARY — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice prohráli v utkání 33. kola Tipsport extraligy na ledě Karlových Varů 1:2. Východočechy přitom už po 122 vteřinách poslal do vedení Lukáš Radil využitou početní výhodou, jenže Energie dokázala proměnit dvě přesilovky a získala vyrovnaný duel ve svůj prospěch. Pardubice nenašly síly na srovnání ani přes minutovou hru bez brankáře.

Tipsport extraliga, 33. kolo, středa 26.12.2012, KV Arena

Karlovy Vary

Dynamo Pardubice

2:1
1:1, 0:0, 1:0
Branky a nahrávky: 5:57 Bicek (Zaťovič, J. Drtina; 5/4), 44:18 Nosek (Drtina, Pech; 5/3) – 2:02 Radil (Buchtele, Kousal; 4/5). Rozhodčí: Souček, Šindler – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 4:8 (2:3, 0:1, 2:4). Využití: 2:1. Diváci: 2912. Střely na branku: 31:29 (8:15, 12:6, 11:8). Průběh utkání: 0:1, 2:1. Nejlepší hráči: Tomáš Závorka – Dušan Salfický.
Karlovy Vary: Závorka – D. Nosek, J. Drtina, Látal, Kloz, Gründling, Gulaši, MacDonald, Grman – Zaťovič, Pech, Bicek – Doležal, Polák, Vachovec – Skladaný, Skuhravý, Zucker – Heřman, Pohl, Košťál. Trenéři: Richard Žemlička, Jaromír Kverka a Pavel Kněžický.
Dynamo Pardubice: Salfický – Benák, Ďaloga, Gawryletz, Píša, Vašíček, Kočí, M. Drtina – Bartek, Somík, T. Nosek – Starý, Šagát, Zohorna – Radil, Kousal, Buchtele – Semorád, Cetkovský, Nahodil. Trenéři: Mojmír Trličík a Ladislav Lubina.

Komentář

Pardubičtí hokejisté přijeli do Karlových Varů bez hráčů z NHL, Východočeši v KV Areně vedli, ale těsný náskok neudrželi.

Lukáš Radil poslal hosty do vedení

Domácí hokejisté se v úvodu utkání prezentovali několik střelami, kterým ale chyběla přesnost. Pardubičtí byli v tomto ohledu úspěšnější. Šagátovu střelu ještě Závorka vyrazil betonem, následně byl ale vyloučen Doležal, Lukáš Radil unikl obraně Energie a otevřel skóre utkání – 0:1.

Hostům ale vedení dlouho nevydrželo. V 6. minutě se před brankou dostal k puku Jiří Bicek, a nadvakrát překonal Salfického – 1:1.

Karlovarští poté měli k dispozici dvě přesilové hry, při kterých obraně Pardubic pořádně zatopili. Z několika skrumáží v brankovišti ale nakonec nic nevytěžili. Postupně získávali více prostoru hosté, energetici ale v defenzivě působili celkem jistě. V závěru třetiny to od mantinelu zkusil Gawryletz, gólmana ale nepřekvapil.

Dušan Salfický chytil trestné střílení

Druhou třetinu zahájila Buchteleho „gólovka“. Pardubický útočník se šikovně uvolnil, trefil ale jen horní tyč. Na druhé straně se zkoušel prosadit Pech, jeho ránu směřující mezi betony ale Salfický vyrazil.

Energetici měli navrch, další střely měli na svědomí Látal s Heřmanem, ani jeden ale neuspěl. Hosté měli problémy s přechodem do útoku, a tak otěže hry drželi hráči v zelených dresech.

V polovině zápasu byl v úniku Nahodilem faulován Pech, a rozhodčí nařídili trestné střílení. Karlovarský forvard ale nic zvláštního nevymyslel, a Salfický jeho pokusu bez problémů vyrazil. Pardubičtí se trochu probudili až ve 33. minutě, kdy vznikl před Závorkou slušný závar. Kotouč ale brankovou čáru nepřekročil. O chvíli později vypálil od modré David Nosek, Salfický ale se štěstím vyrazil kotouč mimo.

Pardubice po inkasované brance nenašly gólovou odpověď

Začátek třetí části diváky rozhodně nenudil. Salfický se při šanci domácích ocitl mimo brankoviště, energetici ale puk do sítě nedostali. O minutu později vznikl před Závorkou slušný závar. Brankář puk zalehl, o celé situaci ale musel rozhodovat videorozhodčí. Branka nepadla, a tak byl stav nadále vyrovnaný.

Změna stavu přišla o chvíli později. Domácí hráli dlouhou přesilovku pět na tři, kterou střelou z mezikruží využil David Nosek – 2:1.

Hosté se snažili odpovědět, dlouho se ale nemohli dostat do žádné šance. Až v 51. minutě se před branku prokličkoval Starý, Závorka ale puk chytil do lapačky. Salfický zase zazářil při šanci Zaťoviče, který zůstal před brankou úplně osamocen. Hosté ještě v závěru zkoušeli hru bez brankáře, k ničemu jim to ale nebylo.

Ohlasy po utkání

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): „Pro nás je to ohromně důležité vítězství. Po sérii porážek jsme potřebovali zabodovat za tři body. Myslím, že zápas byl poměrně vyrovnaný. Ve druhé třetině jsme měli tlak, ale bohužel jsme nevstřelili branku. Ve třetí třetině jsme na začátku přežili jednu velkou šanci Pardubic a potom jsme využili opět přesilovou hru. V závěru jsme přežili další velkou příležitost hostí.“

Mojmír Trličík (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Myslím, že dnes nevyhrál lepší, ale šťastnější tým. Bylo jasně vidět, kde se oba týmy nalézají a vycházely ze zabezpečené obrany. I přesto jsme si v první třetině vytvořili gólové příležitosti. Kromě oslabení, které jsme měli, jsme soupeře nepustili do gólových situací. Ve druhé třetině iniciativu přebrali domácí, začali jsme prohrávat souboje a ztráceli puky kolem modré čáry. Z této situace jsme se paradoxně vymanili až vychytaným samostatným nájezdem. Potom již hra byla vyrovnaná. Poslední třetina byla šťastnější pro domácí, když dokázali využít přesilovou hru pět na tři.“

Zápasy v sezóně

7. kolo, 30. 9. 2012
KVA - PCE
1:2sn
20. kolo, 14. 11. 2012
PCE - KVA
1:2
33. kolo, 26. 12. 2012
KVA - PCE
2:1
46. kolo, 3. 2. 2013
PCE - KVA
4:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dušan Salfický 59 0 29 2
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0
Marek Ďaloga 0 0 0 0
Marek Drtina 0 0 0 0
Travis Gawryletz 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Radil 1 0 0 0
Jan Buchtele 0 1 0 0
Robert Kousal 0 1 0 0
Martin Bartek 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Martin Šagát 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube