27.8.2011
Jan Hrabal

Pardubice udolaly doma Kometu Brno a jdou do čela své divize

PARDUBICE — To byl nervák! Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice ale zvládli třetí domácí zápas European Trophy a v ČEZ Areně porazili Kometu Brno 5:4. Východočeši vedli 4:2, Jihomoravané však srovnali stav. Cenné tři body trefil 127 sekund před koncem Martin Bartek.

European Trophy, 6. kolo, sobota 27.8.2011, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Kometa Brno

5:4
1:2, 3:0, 1:2
Branky a nahrávky: 0:42 Koukal (Nahodil), 23:15 Píša (Starý), 28:58 Sim (Zohorna, Rákos), 36:02 Buchtele (Borer, Benák), 57:53 Bartek (Rákos, Zohorna) – 4:51 Kempný, 11:09 Jankovič (Hruška), 43:27 Koreis (Jakub Svoboda), 46:44 Jakub Svoboda (Koreis). Rozhodčí: Minář, Smitka – Barvíř, Kis (všichni ČR). Vyloučení: 4:5, navíc Kousal (Pardubice) 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 2:0. Diváci: 1872. Střely na branku: 25:35. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 4:2, 4:4, 5:4. Nejlepší hráči: 1. Vladimír Sičák (Pardubice), 2. Jakub Koreis (Kometa Brno), 3. Václav Benák (Pardubice).
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Kolář II, Sičák, Kočí, Benák, Borer, Nakládal, Drtina – Nahodil, Koukal, Starý – Bartek, Elkins, Nosek – Sim, T. Zohorna, Rákos – Kousal, Radil, Buchtele. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.
Kometa Brno: Hovi – Švrček, Žižka, Kempný, Bičánek, Valach, Malec, Šenkeřík, Ostrčil – Jaroslav Svoboda, Podkonický, Pospíšil – Erat, Hruška, Jankovič – Dlouhý, Holec, Čermák – Koreis, Jakub Svoboda, H. Zohorna. Trenéři: Zdeněk Venera a Lubomír Oslizlo.

Komentář

Svou zápasovou premiéru si v Pardubicích odbyly dvě nové akvizice ze zámoří. Ve třetí obranném páru nastoupil Casey Borer, ve stejné formaci v ofenzívě brázdil ledovou plochu Jonathan Sim.

Na pardubický nástup reagovala Kometa dvěma brankami

Start do utkání se Pardubicím povedl na jedničku. Hned první akce přinesla totiž branku do brněnské sítě. Lukáš Nahodil v útočném totiž pásmu přenechal kotouč Petru Koukalovi a ten jej spěšně podél tyčky zasunul do sítě – 1:0.

Kometa se nenechala zahanbit. Michal Kempný v 5. minutě dokázal srovnat na 1:1. Brněnský obránce nastřelil kotouč od vlastní modré čáry, domácí brankář Růžička puk neviděl přes hradbu sítě a musel se jen ohlédnout do branky.

V polovině prvního dějství gólově bouřilo na obou stranách, nutno podotknout, že blesk spadl do pardubické branky. Předtím se sice Tomáš Zohorna radoval ze vstřeleného gólu, rozhodčí Minář po poradě se svým kolegou za brankou však rozpažil. Podle něj totiž zasáhl brankář Trvaj lapačkou před brankovou čárou.

Bleskový brejk na opačné straně tak znamenal otočení skóre ve prospěch Komety. Do akce dvou na jednoho se dostal pár Radim Hruška – Branislav Jankovič a zatímco první střílel, tak druhý dorážel puk do kasy – 2:1.

O chvíli později se jako nebezpečný dal označit průnik Jakuba Koreise, ten se protáhl přes obránce, ale přestřelil Růžičkovu branku. Její strážce odolal i následné Malecově nebezpečné střele.

Pardubice šláply na plyn a třemi brankami Brnu ujely

Východočechy dostala do sedla ve druhé třetině dobře sehraná přesilovka. Hned zkraje prostředního dějství byl vyloučen Juraj Valach a jeho trest pokrátil Aleš Píša. Ten dostal od Jana Starého nabito na modrou čáru, odkud propálil vše včetně gólmana Trvaje – 2:2.

Domácí hokejisté byli při chuti, podnikali nebezpečné výpady do obrany soupeře a jeden z nich přetavili ve 29. minutě v gól. Stejně jako Corey Elkins se ve svém prvním utkání za Pardubice prosadil Jonathan Sim. Tento chlapík si chytře vzal puk z prostoru mezi kruhy a švihem přesně zacílil – 3:2.

Důležitý moment pro vývoj zápasu přišel v jeho polovině. Robert Kousal dohrál u mantinelu jednoho z hráčů Komety a pardubický mladík dostal od rozhodčích pět minut plus osobní trest do konce utkání. Jihomoravané ale přesilovku vůbec nevyužili. Nejenže dlouhou výhodu promarnili, ale v jejím závěru se nechal vyloučit Leoš Čermák.

Tato chvíle mrzela hosty ještě více poté, co Corey Borer našel křížným pasem přes pásmo volného Jana Buchteleho. Ten se s pukem nemazlil a ihned jej bez přípravy poslal střelhbitě do opuštěné kasy – 4:2.

Kometa srovnala, Martin Bartek nedovolil prodlužování

Jihomoravané ve třetí třetině přidali, rozhodně zápas nevzdávali, což ostatně během chvíle dokázali. Jakub Koreis prokázal svou sílu a důraz ve 44. minutě. To si najel až do bezprostředního zakončení a ač tísněn, tak dokázal propasírovat puk za pardubického gólmana – 4:3.

Po dalších třech minutách už Kometa srovnala krok. Jakub Svoboda se nejlépe vyznal v nepřehledné situaci před brankou Růžičky a byl posledním, kdo se dotkl kotouče. Prodral jej za brankovou čáru – 4:4!

Pardubicím mohl vrátit vedení Lukáš Radil. Toho v čase 47:00 fauloval Tomáš Žižka a rozhodčí nařídili trestné střílení. Pardubický mladík si na Trvajovu lapačku nepřišel.

Kometa měla velikou možnost vést po Jankovičově brejku! Martin Růžička ale v bezprostředním souboji s ním uspěl. V protiakci se zase zaskvěl Jiří Trvaj po Rákosově pumelici.

Zápas spěl do prodloužení, to ale razantně odmítl Martin Bartek. Slovenský kanonýr se neohroženě dostal do zakončení z prostoru mezi kruhy a rychlou Rákosovu příhru proměnil v gólovou střelu k pravé tyči – 5:4.

V samotném závěru vrhla Kometa všechny síly do útoku, hrála poslední půlminutu bez brankáře, ale pardubická obrana odolala.

Ohlasy po utkání

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Přestože jsme v první minutě dosáhli vstřelené branky, tak jsme nezačali tak, jak jsme chtěli. První třetina byla z naší strany špatná, ve druhé jsme se zlepšili a vstřelili tři branky. Jsme moc rádi za tři body, které jsme dostali za dvacet minut hry ve druhé periodě. V první jsme byli skoro zbyteční a ve třetí de facto také.“

Zdeněk Venera (HC Kometa Brno): „Myslím, že to byl celkem kvalitní zápas se spoustu gólů. Bylo to trochu jako na houpačce. Domácí měli velmi dobrý začátek, podařilo se jim hned v první minutě skórovat a měli více ze hry. Pak jsme ale otočili vývoj zápas, ve druhé třetině se totéž povedlo Pardubicím. Za stavu 2:4 jsme se zvedli, vyrovnali a měli i šance skórovat. Bohužel se štěstíčko otočilo k nám zády, měli i další šance, ale nevezeme si ani bod.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

6. kolo, 27. 8. 2011
PCE - KOM
5:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 31 4
Obránci G A +/- TM
Aleš Píša 1 0 0 0
Václav Benák 0 1 0 0
Casey Borer 0 1 0 0
Marek Drtina 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jakub Nakládal 0 0 0 0
Vladimír Sičák 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Martin Bartek 1 0 0 0
Jan Buchtele 1 0 0 0
Petr Koukal 1 0 0 0
Jonathan Sim 1 0 0 0
Daniel Rákos 0 2 0 0
Tomáš Zohorna 0 2 0 0
Lukáš Nahodil 0 1 0 0
Corey Elkins 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube