18.10.2011
Jan Hrabal

Pardubice neudržely dvougólový náskok, z Litvínova vezou pouze bod

LITVÍNOV — Dlouho to vypadalo na tříbodový zisk, nakonec získali hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice pouze jeden bodík. Litvínov totiž po gólech Jana Starého a Radovana Somíka dokázal vyrovnat a získat bonusový bod v samostatných nájezdech.

Tipsport extraliga, 13. kolo, úterý 18.10.2011, Zimní stadion Ivana Hlinky

Litvínov

Dynamo Pardubice

3:2sn
1:2, 0:0, 1:0 – 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 19:29 Kousalík, 54:43 Hübl (Lukeš), rozhodující samostatný nájezd Ručinský – 15:31 Starý (Rákos, Borer), 16:38 Somík (Bartek, Sičák). Rozhodčí: Turčan, Souček – Horinek, Rozlílek. Vyloučení: 7:9. Využití: 0:1. Diváci: 3625. Střely na branku: 34:24. Průběh utkání: 0:2, 3:2. Nejlepší hráči: František Lukeš – Martin Bartek.
Litvínov: Volke – Černošek, Kubát, Kousalík, Gula, Pojkar, Brejčák, Skuhrovec, od 40:00 navíc Stříteský – Kubinčák, Hübl, Lukeš – Frolík, Hujsa, Ručinský – Majdan, Hanzl, Trávníček – Jenáček, Bojer, Maxa. Trenéři: Vladimír Kýhos a Jiří Kučera.
Dynamo Pardubice: Růžička – Píša, Kolář II, Kočí, Sičák, Benák, Borer, Nakládal, Drtina – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Elkins, Somík – Buchtele, Radil, Sim – Zohorna, Kousal, Rákos. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Hokejisté Pardubic toužili vyhrát po třech prohrách na Zimním stadionu Ivana Hlinky, byli poměrně blízko důležitému vítězství, nakonec ale Litvínov dokázal v samostatných nájezdech dokonat obrat ve svůj prospěch.

Jan Starý a Radovan Somík poslali Pardubice do dvougólového náskoku

Vstup do zápasu se sice opticky lépe povedl domácímu Litvínovu, Pardubice se však úspěšně bránily domácí převaze. Největší příležitost měla dvojice Hujsa – Frolík, ta ujela ve dvou proti jednomu, ale druhý jmenovaný nadějnou šanci pro Litvínov neproměnil.

Zajímavější momenty se děly ve druhé polovině první třetiny. Po sériích trestů na obou stranách se hrálo čtyři na čtyři a tuto herní situaci využily Pardubice k rychlému brejku. Daniel Rákos našel do brejku uniknuvšího Jana Starého, ten svůj nájezd proměnil – 0:1.

O minutu později se Východočeši radovali podruhé. To se prosadili v krátké dohrávané přesilovce. Radovan Somík si chytře počkal v palebné pozici v kruhu, dostal rychlou přihrávku od Martina Barteka a puk svižně z voleje poslal do sítě. Gólman Volke se nestihl po rychlé spolupráci dvou slovenských útočníků nestihl přemístit – 0:2.

Ze dvougólového vedení se hostující tým neradoval příliš dlouho. Litvínov dostal Pardubice pod tlak při Borerově přesilovce, půlminutu před koncem úvodního dějství se prosadil Petr Kousalík – 1:2.

Hosté drželi těsný náskok

První část druhé třetiny orámovaly přesilové hry, ale žádný z týmů nedokázal početní výhodu využít. Pardubice se relativně v pohodě ubránily po Bartekově faulu loktem, Litvínov zas prokázal své defenzivní kvality při zhruba třičtvrtěminutové hře tři na pět. Pardubice sice ve dvojnásobné početní výhodě zamkly svého soupeře, ten ale jejich náporu odolal.

Ve 34. minutě došlo k velmi zajímavému momentu v litvínovské brance. Pardubičtí hokejisté dokázali vsítit puk mezi tři tyče, ty ale mezitím posunul Radim Skuhrovec. Litvínovský bek dostal dvě trestné minuty za zdržování hry. Radost Východočechů ze třetího gólu byla zbytečná.

V závěru druhé dvacetiminutovky se Pardubice bránily po Drtinově faulu, domácí však touto nabídnutou výhodou pohrdly. Do šancí se sice postupně dostali Hübl, Brejčák a Jenáček, všichni ale skončili na výborném Růžičkovi.

Litvínov zvýšil tlak, v závěru vyrovnal

Pardubice se ve třetí třetině trochu zatáhly, snažily se hrát ze zabezpečené obrany a jezdit do rychlých protiútoků. Východočechům mohla pomoci dvouminutová přesilovka po Kubinčákově nedovoleném bránění, ale neuspěli.

Stejné to bylo na opačné straně po Somíkově nedovoleném bránění. Pardubice nedovolily Litvínovu dostat se do tlaku, naopak Petr Koukal mohl ujet do samostatného úniku. Obrovskou šanci měli hosté v 51. minutě, to první řada hostí zcela vyšachovala obranu Severočechů, ale kapitán Koukal nedokázal usměrnit kotouč do odkryté klece.

O čtyři minuty později tak udeřilo na opačné straně. Domácí hokejisté dokázali získat puk po vhazování, ke kotouči se dostal Viktor Hübl a ten se ve skrumáži prosadil a srovnal na 2:2. V závěru třetiny se Pardubice bránily v oslabení po Elkinsově háčku na Martina Ručinského a uspěly.

Pardubice neproměnily brejk, jeden úspěšný nájezd na extra bod nestačil

Východočeši se dostali na začátku nastavení do pěkné šlamastyky, když Jan Starý byl vyloučen na dvě minuty za krosček. Domácí sevřeli svého protivníka do pořádných kleští, ale Pardubice odolaly.

Ihned v následné hře pět na pět ujela dvojice Koukal – Borer, ale tento pár si s obrovskou šancí neporadil. Tenhle moment nakonec Východočechy zamrzel.

Litvínov totiž zvládl daleko lépe samostatné nájezdy. Na Hüblův gól dokázal Jan Starý odpovědět, ale po Ručinského zásahu nevyšel Petru Koukalovi blafák do bekhendu, Martin Bartek zase trefil pouze Volkeho lapačku.

Ohlasy po utkání

Jiří Kučera (HC Verva Litvínov): „Měli jsme dobrý začátek. Celá první třetina patřila nám, ale paradoxně jsme prohrávali 1:2. Poté byly aktivnější Pardubice, ale naštěstí branku nedaly. Ve třetím dějství jsme se štěstím srovnali stav a to nám dalo naději na zisk dalších bodů.“

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Úvodních deset minut patřilo domácím, kteří nevyužili několik jasných gólových šancí. Nám se poté podařilo vstřelit dvě branky. Domácí nám ale ještě dali gól do kabiny, což byla škoda. Od druhé třetiny jsme se zlepšili. Může nás mrzet, že jsme nedokázali odskočit na rozdíl dvou branek. Poté už to byl spíše boj. Jeden nevyhozený puk nás stál zisk více bodů.“

Zápasy v sezóně

13. kolo, 18. 10. 2011
LIT - PCE
3:2sn
26. kolo, 29. 11. 2011
PCE - LIT
5:1
39. kolo, 15. 1. 2012
LIT - PCE
4:3sn
52. kolo, 26. 2. 2012
PCE - LIT
8:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 65 0 31 3
Obránci G A +/- TM
Vladimír Sičák 0 1 0 4
Casey Borer 0 1 0 2
Václav Benák 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Marek Drtina 0 0 -1 2
Jakub Nakládal 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Radovan Somík 1 0 0 2
Jan Starý 1 0 0 2
Martin Bartek 0 1 0 2
Daniel Rákos 0 1 0 0
Corey Elkins 0 0 0 2
Jan Buchtele 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Jonathan Sim 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 -1 2
Jan Kolář 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
Robert Kousal 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube