28.1.2011
Jan Hrabal

Skvělý Martin Růžička vychytal Mountfield v bitvě o páté místo!

PARDUBICE — Fotbalově, ale za tři body! Hokejisté HC Eaton Pardubice porazili v utkání 45. kola Tipsport extraligy tým HC Mountfield České Budějovice 1:0. Vítězný gól Eatonu vstřelil již v 5. minutě Branislav Mezei, lví podíl na výhře má Martin Růžička, jenž famózním výkonem vymazal českobudějovické akce.

Tipsport extraliga, 45. kolo, pátek 28.1.2011, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

České Budějovice

1:0
1:0, 0:0, 0:0
Branka a nahrávka: 4:28 Mezei (Koukal). Rozhodčí: Fraňo, Lacina – Bejček, Charvát. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 8162. Střely na branku: 26:31. Průběh utkání: 1:0. Nejlepší hráči: Martin Růžička – Lukáš Květoň.
Dynamo Pardubice: Růžička – Kolář II, Kaberle, Píša, Kočí, Jillson, Mezei, Nakládal – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Špirko, Buchtele – Kůrka, Zohorna, Pineault – Kousal, Nahodil, Rákos. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.
České Budějovice: Kovář – Kotaška, Vydarený, Kolarz, Ptáček, Novák, Šulc, Tůma – Šimánek, Mikeska, Gulaš – Mertl, Langhammer, Květoň – Martynek, Kašpařík, Pletka – R. Pšurný, Kuchejda, M. Pšurný. Trenéři: František Výborný a Milan Kupka.

Komentář

Přímý souboj o páté místo přilákal do ČEZ Areny na pardubické poměry spíše podprůměrnou návštěvu. Ta sledovala velmi zajímavé utkání, na jehož konci se radovali domácí hokejisté. Ti nastoupili opět se staronovou elitní útočnou formací Kolář – Koukal – Starý.

Eaton využil převahu a zužitkoval úvodní nápor

Velice ofenzivně vstoupili domácí hokejisté do velmi důležitého zápasu. Od první minuty sypali na brankáře Kováře jeden puk za druhým. Oproti minulým zápasům byl Eaton na začátku duelu velmi aktivní.

Za svou herní převahu byl domácí celek velmi rychle odměněn gólem. Ten vstřelil Branislav Mezei. Pardubický zadák si najel mezi kruhy po předchozí akci útočníků Kolář – Koukal, aby přihrávku zpoza branky od kapitána poslal za gólmana Mountfieldu – 1:0.

Východočeši pak měli další velikou šanci po předchozí hrubce hostující obrany. Jeden z beků Mountfieldu křižnou přihrávkou přes obranné pásmo nahrál přímo Tomáši Zohornovi, ten expresně poslal puk před kasu Danielu Rákosovi, ale ten jej nestihl umístit mezi tři tyče.

Hokejisté HC Mountfield pak mohli využít pardubického zaváhání v 9. minutě. Minela beka Kočího poslala hosty do brejku dvou na jednoho. Milan Gulaši ale po příhře prováhal správný moment pro zakončení a rychlou akci nevyužil.

Pak tempo opadlo. Pardubice se trochu zatáhly, ale i tak tvrdily muziku. Celkem svého soupeře přestřílely v prvním dějství 14:10 i díky přesilovce po vyloučení Jakuba Šulce. Gólman Kovář však všechny nebezpečné šance Eatonu v jeho početní převaze pochytal.

Oba celky promarnily přesilovky

Pardubice pokračovaly v nápadité hře i v další části zápasu, chyběla však střelba. Hlavně Koukalova a formace podnikala útočné výpady, které musela řešit českobudějovická defenzíva. Ta si odpočinula mezi 27. a 29. minuta, kdy byl vyloučen domácí útočník Kůrka za hrubost.

V této přesilovce prokázaly České Budějovice své útočné schopnosti, domácí obrana se topila v útočných vlnách Mountfieldu, který byl hodně blízko vyrovnání. Bombou od modré se prezentoval René Vydarený, veliké problémy domácím dělal Jiří Šimánek svými ofenzivními manévry v předbrankovém prostoru Eatonu. Hlavně díky této pasáži Mountfield přestřílel Pardubice ve druhé dvacetiminutovce 11:5.

Pak se museli hosté bránit domácí početní převaze. Pardubice sice zamkly svého soupeře v jeho obraně, ale do stoprocentní „gólovky“ se nedostaly. Pouze Bartekova střela měla v zárodku gólové parametry, mezi tři tyče se ale nevešla.

Oba týmy se v závěru prostřední třetiny střídaly v přesilovkách, Pardubice se úspěšně bránily po Buchtelově hákování, stejný výsledek přineslo českobudějovické oslabení po Květoňově držení hole.

Fantastický Martin Růžička vychytal třetí nulu

První akci ve třetí části hry měl na svědomí pardubický kapitán Koukal, jeho háčky ale vedly pouze k zákroku brankáře Kováře. Ten se pak mohl dívat na to, jak se jeho kolegové neúspěšně snaží dobýt pardubické postavení po vyloučení Adama Pineaulta za hrubost.

Podobně na tom byl i domácí brankář, jenž z dálky sledoval marnou hru Eatonu v početní převaze po trestu pro Tomáše Mertla za vražení na hrazení. Gólman domácího týmu pak své spoluhráče hodně podržel po Gulašiho důraznému souboji v předbrankovém prostoru v 50. minutě.

V závěrečné desetiminutovce vystupňoval Mountfield svůj tlak směrem za vyrovnáním, domácí obrana se zatáhla a nakonec odolala. A to i s velkým štěstím! Třeba Jiří Šimánek v 58. minutě měl doslova grandiózní šanci, ale sám před ležícím Růžičkou v klíčové chvíli selhal. Ten pak hodně podržel Pardubice i při závěrečné power play, ke které hosté sáhli v čase 57:45.

V ní prožívala aréna doslova infarktový závěr. Největší šanci měl asi Milan Gulaš, ten ale v blízkosti brankáře Eatonu neprocpal kotouč za brankovou čáru, v samém závěru trefil Daniel Rákos hráče hostí místo opuštěné branky Mountfieldu.

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (HC Eaton Pardubice): „Z naší strany bylo dobrých prvních deset minut, pak soupeř srovnal krok. Dneska se nám utkání nedařilo podle našich představ. Ubojovali jsme tři body a výrazně nás dneska podržel brankář Růžička.“

Milan Kupka (HC Mountfield České Budějovice): „Myslím, že jsme dneska sehráli dobré utkání s výjimkou začátku, kdy nás domácí přebruslili. Bylo zřejmé, že chtějí rozhodnout v první třetině a podařilo se jim dát i gól. Pak jsme hru vyrovnali, ale k naší spokojenosti chyběla vstřelená branka.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 2, 16. 8. 2010
CEB - PCE
4:3p
6. kolo, 1. 10. 2010
CEB - PCE
3:2sn
19. kolo, 4. 11. 2010
PCE - CEB
3:0
32. kolo, 22. 12. 2010
CEB - PCE
1:3
45. kolo, 28. 1. 2011
PCE - CEB
1:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 31 0
Obránci G A +/- TM
Branislav Mezei 1 0 1 0
Jakub Nakládal 0 0 1 0
František Kaberle 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Koukal 0 1 1 0
Jan Kolář 0 0 1 0
Jan Starý 0 0 1 0
Jan Buchtele 0 0 0 2
Tomáš Kůrka 0 0 0 2
Adam Pineault 0 0 0 2
Martin Bartek 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube