10.12.2010
Jan Hrabal

Pardubice neudržely těsné vedení a v Litvínově prohrály

LITVÍNOV — Pouze jeden gól vstřelili hokejisté HC Eaton Pardubice na ledě Litvínova. Martin Bartek sice v polovině duelu otevřel skóre, ale pak se trefovali jen hráči Litvínova. Eaton tak prohrál třetí zápas v řadě.

Tipsport extraliga, 30. kolo, pátek 10.12.2010, Zimní stadion Ivana Hlinky

Litvínov

Dynamo Pardubice

3:1
0:0, 1:1, 2:0
Branky a nahrávky: 37:01 Ručinský (Černošek, Lukeš), 42:46 Lukeš (Jánský), 58:47 Trávníček (V. Hübl) – 27:02 Bartek (Somík). Rozhodčí: Mikula, Trombík – Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 3:5, navíc Kubinčák (Litvínov) 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 3179. Střely na branku: 28:29. Průběh utkání: 0:1, 3:1. Nejlepší hráči: František Lukeš – Radovan Somík.
Litvínov: J. Hübl – Černošek, Kubát, Jareš, Kousalík, Skuhrovec, Švarný, Hora – Kubinčák, V. Hübl, Lukeš – Jánský, Kracík, Ručinský – Trávníček, Vopat, Černý – Maxa, Jenáček, Bojer. Trenéři: Robert Reichel a Jiří Kučera.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Nakládal, Kaberle, Kolář II, Kočí, Jillson, Mezei, Mocek – Kolář I, Koukal, Starý – Bartek, Zohorna, Somík – Cetkovský, Kousal, Buchtele – Radil, Semorád, Rákos, od 40:00 navíc Šeda. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.

Komentář

Hokejisté Litvínova porazili ve 30. kole extraligy Pardubice 3:1. Severočeši rozhodli o výhře nad úřadujícím mistrem až ve třetí třetině, ve které se dvakrát střelecky prosadili. Pardubice prohrály třetí zápas za sebou, naopak Litvínov potvrdil výbornou formu v domácích zápasech.

Eaton držel bezbrankový stav

Benzina mohla jít do vedení již v samotném úvodu utkání, do šance se prosadil Kracík, ale trefil pouze boční síť Svobodovy branky. O pár minut později našel Lukeš Viktora Hübla, toho však opět vychytal pardubický gólman.

Východočeši o pár chvil později přišli o útočníka Jiřího Cetkovského, který ze zápasu musel odstoupit po srážce s Trávníčkem.

Oba týmy měly v poměrně ofenzivním utkání dost šancí. V dresu domácích byl aktivní zejména Jánský, ten prozkoušel několikrát Svobodovu připravenost. Napilno měl i Jaroslav Hübl, který musel řešit šance útočníka Koláře nebo Barteka.

Martin Bartek otevřel skóre, vyrovnání zařídil Martin Ručinský

Čekání na gól pokračovalo docela dlouho také ve druhé třetině. Pardubice měly v jejím úvodu převahu, zejména díky své početní výhodě. Hübl ale držel čisté konto. Překonal jej až 28. minutě nejproduktivnější hráč hostů Bartek, který litvínovského brankáře přelstil rychlou střelou švihem ze strany po rychlém vpádu do útočného pásma – 0:1.

Pardubice mohly o chvíli později odskočit do dvougólového trháku, po chybné Trávníčkově rozehrávce se dostal do šance Starý. V polovině utkání se domácí hnali za vyrovnáním, obrovský tlak si vytvořila třetí formace s Vopatem, Černým a Trávníčkem, ale ani jeden z borců výborně chytajícího Svobodu nepřekonali.

Ve 36. minutě byl hodně blízko druhému gólu kapitán Koukal, jehož v úniku fauloval Lukeš a pardubický centr dostal od rozhodčích výhodu trestného střílení. Svůj blafák do bekhendu sice provedl precizně, jenže v posledním okamžiku puk nezvedl nad Hüblův beton. To byl možná rozhodující moment celého zápasu!

Ve 38. minutě ukázal domácím recept na střílení branek veterán Ručinský, který propálil Svobodu ranou po ledě od modré a vyrovnal skóre na 1:1. Litvínovská modla se tak prosadila v pátém zápase za sebou.

Litvínov otočil a vyhrál

Do závěrečné části hry vstoupili aktivněji domácí hokejisté a také jim to přineslo vedoucí branku. Pardubické obraně ujel František Lukeš a ten překonal brankáře Svobodu – 2:1.

O pár momentů později se na druhé straně ocitl Radovan Somík sám před Hüblem, ale neprosadil se. Pardubice se snažily vyrovnat, ale marně. Litvínovský gólman byl pozorný.

Naopak třetí branku Seeveročechů mohl přidat Černý, ale v 50. minutě trefil jen tyč. Hosté se tlačili do útoku a domácí hrozili z brejků. Jeden z nich proměnil Trávníček a zajistil Litvínovu definitivně zisk tří bodů – 3:1.

Ohlasy po utkání

Robert Reichel (HC Benzina Litvínov): „Jsme rádi, že jsme vyhráli. Bylo to bojovné utkání, které rozhodovaly maličkosti. Když jsme se dostali do vedení, udělali jsme pár chyb v obraně, ale řekli jsme si, že musíme lépe bránit, což jsme poté plnili a zápas už ubránili.“

Josef Jandač (HC Eaton Pardubice): „Odevzdali jsme tu bojovný výkon, ale na body to nestačilo. Když jsme se dostali do vedení, měli jsme spoustu šancí zvýšit náskok, ale bohužel se nám to nepodařilo. Inkasovali jsme gól v oslabení, poté jsme udělali individuální chybu a domácí šli do vedení, které si už pohlídali. Neměli jsme sílu na zvrat. V posledních minutách jsme si měli vytvořit větší tlak, což se nestalo a tak tři body zůstali domácím.“

Zápasy v sezóně

4. kolo, 24. 9. 2010
LIT - PCE
3:1
17. kolo, 31. 10. 2010
PCE - LIT
4:3p
30. kolo, 10. 12. 2010
LIT - PCE
3:1
43. kolo, 21. 1. 2011
PCE - LIT
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 60 0 25 3
Obránci G A +/- TM
Václav Kočí 0 1 1 2
Jan Kolář 0 0 1 2
Jeff Jillson 0 0 0 2
Petr Mocek 0 0 0 0
Branislav Mezei 0 0 -1 2
Jakub Nakládal 0 0 -1 0
František Kaberle 0 0 -2 0
Útočníci G A +/- TM
Martin Bartek 1 0 1 0
Radovan Somík 0 1 1 0
Tomáš Zohorna 0 0 1 2
Jan Buchtele 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Jan Šeda 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 -2 0
Petr Koukal 0 0 -2 0
Jan Starý 0 0 -2 0
HC Dynamo YouTube