Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 43. kolo, neděle 16.2.1997, Palác kultury a sportu

Vítkovice

Dynamo Pardubice

4:5
1:0, 1:3, 2:2
Branky a nahrávky: 17. Škuta, 27. Šimíček, 51. Šimíček, 54. Ševeček – 27. Blažek, 30. Lubina, 31. S. Procházka, 42. Hejduk, 50. Hejduk. Rozhodčí: Šindler – Halas, M. Dvořák. Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 9140. Průběh utkání: 2:0, 2:5, 4:5.
Vítkovice: Prusek – Škuta, Ševěček, Jonák, Jerofejev, Kysela, Kumstát – Matějný (45. Pogonin), Šimíček, Pavliš – Chlubna, Ryšánek, Moravec – Kotásek, Krátoška, Prorok.
Dynamo Pardubice: Barta – Augusta, Pacál, Malinský, Mudroch, Cypljakov, Píša – Kudrna, Blažek, Lubina – Hejduk, Plášek, Martinec – Kábrt, Sýkora, S. Procházka.

Komentář

Třetí celek hokejové extraligy HC Vítkovice prohrál v domácím prostředí se čtvrtými Pardubicemi 4:5, když hosté otočili vývoj zápasu v druhé třetině, ve které třikrát skórovali.

V ostravském Paláci kultury a sportu hrály oba celky od začátku střetnutí se snahou o útočný hokej. Hokejisté Vítkovic i Pardubic však hráli důsledně v obraně, a tak se útočníci obou týmu dostávali do gólových šancí jen sporadicky.

Jedinou velkou příležitost v úvodu zápasu ke skórování měl v 6. minutě vítkovický Chlubna, ale samostatný nájezd na pardubického gólmana Bartu úspěšně nezakončil. Až v závěru třetiny získalo mírnou převahu domácí mužstvo a obránce Škuta vstřelil v 17. minutě první branku utkání.

Počáteční nápor Vítkovic v druhé části střetnutí korunoval druhým gólem ve 27. minutě Šimíček, ale ještě v téže minutě snížil útočník Pardubic Blažek na 1:2. V dalším průběhu zápasu převzali iniciativu hosté a ve 30. minutě zkušený Lubina vyrovnal na 2:2 a hned v následující minutě dostal pardubický celek do vedení Stanislav Procházka.

Po třech inkasovaných brankách v rozpětí čtyř minut zvýšili hráči Vítkovic důraz v osobních soubojích, zrychlili hru, ale vyrovnat v druhé třetině nedokázali, i když si vytvořili několik výhodných střeleckých pozic.

Úvod posledního dějství utkání lépe vyšel hostujícímu týmu, když Hejduk po sólovém úniku ve 42. minutě s přehledem překonal vítkovického brankáře Pruska a Pardubice již vyhrávaly o dva góly.

Na 5:2 pro hosty zvýšil v 50. minutě úspěšný střelec Hejduk dokonce v oslabení po chybě vítkovického obránce Jerofejeva, když Pardubice hrály bez vyloučeného Blažka.

Ohlasy po utkání

Vladimír Vůjtek (HC Vítkovice): „Získali jsme dvoubrankové vedení, které jsme však v druhé třetině v průběhu čtyř minut ztratili a naše koncepce se rozpadla. Nejlépe jsme zahráli posledních deset minut zápasu, kdy jsme vstřelili dvě branky a vytvořili si několik šancí na vyrovnání. Remíza by byla spravedlivější.“

Miloš Říha (HC Pojišťovna IB Pardubice): „Je to velký úspěch našeho mladého mužstva. Velmi dobře jsme hráli ve druhé třetině, ve které jsme otočili vývoj zápasu. V poslední části hry, kdy jsme vedli 5:2, hráči ztratili koncetraci a domácí mužstvo se opět dostalo do hry dvěma góly, ale vyrovnat již nedokázalo.“

Zápasy v sezóně

4. kolo, 24. 9. 1996
VIT - PCE
3:3
17. kolo, 1. 11. 1996
PCE - VIT
2:1
30. kolo, 29. 12. 1996
PCE - VIT
2:1
43. kolo, 16. 2. 1997
VIT - PCE
4:5

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube