Reportáž ze zápasu

Staropramen extraliga ledního hokeje, 35. kolo, pátek 17.1.1997, Sportovní hala

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

6:1
0:0, 4:0, 2:1
Branky a nahrávky: 26. Nedvěd, 29. Zelenka, 33. Vykoukal, 37. Horák, 48. Žemlička, 56. P. Martinec – 42. T. Martinec. Rozhodčí: Šindler – Unzeitig, Cambal. Vyloučení: 4:4, navíc Lubina (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 6321. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 6:1.
Sparta Praha: Svoboda – Vykoukal, Benýšek, Hamr, Burda, Nedvěd, Ptáček – Zelenka, Horák, Žemlička – Výborný, Lang, M. Hlinka – Potajčuk, P. Martinec, Benda – J. Hlinka, Hlaváč.
Dynamo Pardubice: Barta – Augusta, Pácal, Malinský, Mudroch, Cyplakov, Píša – Jantovský, Blažek, Lubina – Hejduk, T. Martinec, Koudelka – Kábrt, Kudrna, S. Procházka – Plášek, Sýkora, M. Procházka.

Komentář

I ve třetím vzájemném utkání v tomto ročníku Sparta východočeský tým zdolala, tentokrát zejména díky zlepšenému výkonu a přesné střelbě ve druhé části hry. Mladý sparťanský gólman Adam Svoboda, který hájil branku reprezentačního celku na juniorském mistrovství světa ve Švýcarsku, byl oporou a možnost vychytat poprvé v extraligové kariéře čisté konto mu pokazil až v závěrečné třetině Tomáš Martinec.

Tlak domácího celku byl od samého začátku znatelný, nicméně Pardubičtí si zřejmě dobře zapamatovali důsledky, které jim přinesla otevřená hra v prvním souboji, v němž ve Sportovní hale utrpěli debakl 1:9. Tentokrát vycházeli ze zajištěné obrany, za níž dominoval jistý brankář Barta a vyráželi k rychlým protiútokům. Sparta byla navíc v koncovce bezzubá, největší šanci spálil po Langově ideální přihrávce M. Hlinka, na druhé straně gól Pardubic rozhodčí Šindler neuznal, protože Lubina v brankovišti nedovoleně atakoval Svobodu.

Čekání domácích diváků na úvodní gól trvalo i ve druhém dějství, výbornou příležitost neproměnili zejména Benda. Až obránce Nedvěd, který se patrně nemohl na koncovku svých spoluhráčů v útoku dívat, najel před branku, tam ho ideálně našel Lang a Sparta vedla. Než se Pardubičtí stačili vzpamatovat skóroval podruhé Zelenka (asistenci si připsal gólman Svoboda) a taktika hostí se zcela rozpadla. Sparta na ledě dominovala a konto soupeře zatížila dalšími brankami.

Až na začátku závěrečné dvacetiminutovky se postaral o čestný úspěch hostí Tomáš Martinec. Další gól Bendy rozhodčí neuznal z důvodu dosažení nohou, ale proti Žemličkově střele již nemohl mít výhrady a skóre zpečetil bratr autora jediného pardubického úspěchu Patrik Martinec.

Ohlasy po utkání

Slavomír Lener (HC Sparta Praha): „Až do úvodní branky praktikovaly Pardubice velmi nepříjemnou obranu, potom jsme se ale dostali do zápasu, soupeř otevřel hru a nám se dařilo mnohem lehčeji pronikat do útočného pásma. S větším časem v jejich obranné třetině přišly zákonitě i další góly.“

Miloš Říha (HC Pojišťovna IB Pardubice): „Do utkání jsme nastupovali s taktikou bránit střední pásmo a narušovat kombinace domácích už v zárodku, ale bohužel jsme vydrželi být trpěliví jen v úvodní třetině. Potom jsme hru otevřeli a Sparta nás potrestala, nicméně si myslím, že i z takovýchto proher se náš tým může poučit.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 8. 10. 1996
SPA - PCE
9:1
22. kolo, 21. 11. 1996
PCE - SPA
2:4
35. kolo, 17. 1. 1997
SPA - PCE
6:1
48. kolo, 28. 2. 1997
PCE - SPA
5:2
U3M1, 2. 4. 1997
PCE - SPA
5:6p
U3M2, 5. 4. 1997
SPA - PCE
4:1

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube