Reportáž ze zápasu

Český Telecom extraliga ledního hokeje, 34. kolo, úterý 16.10.2001, Paegas Arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

1:2
1:1, 0:0, 0:1
Branky a nahrávky: 15:17 V. Král (V. Novák) – 17:57 M. Sýkora (Mudroch), 54:21 Pospíšil (S. Procházka, J. Kudrna). Rozhodčí: Havlík – Bláha, Guth. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 4217. Střely na branku: 36:38. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
Sparta Praha: Bříza – Ptáček, Šrek, Nedvěd, Srdínko, Jan Hanzlík, Kučera – Tomík, J. Hlinka, Žemlička – V. Král, Broš, V. Novák – Bělohlav, Kašpařík, Chabada.
Dynamo Pardubice: Svoboda – Vyhlídal, Pácal, M. Sýkora, Mudroch, A. Novotný, Malinský – P. Sýkora, Janecký, Mikeska – J. Kudrna, T. Blažek, Lubina – Rolinek, Pospíšil, S. Procházka.

Komentář

Hokejisté pražské Sparty dnes prohráli i ve svém druhém domácím utkání v extralize s Pardubicemi, tentokrát v základní hrací době 1:2. Rozhodující branku zápasu 34. kola, jenž se předehrával kvůli prosincovému startu Pražanů ve Spenglerově poháru, vstřelil v 55. minutě Pospíšil.

Oba celky měly v souboji o čelo tabulky k dispozici jednu uzdravenou klíčovou postavu týmu – domácí brankáře Břízu, hosté svého nejlepšího střelce Petra Sýkoru. Marodka Sparty se ale přesto rozrostla, pouze na tribunu totiž usedl bek Jiruš a právě obrana dělala Spartě v úvodu zápasu největší problémy. Navrátilec Bříza si ale poradil s šancemi Kudrny, Mikesky i s prvním ze série nájezdů Petra Sýkory.

Holešovičtí se proti předchozím domácím utkáním nedostali ani ke svému tradičnímu náporu a Svoboda v brance hostů neměl moc práce. Při přečíslení čtyř proti jednomu mu navíc pomohl obránce, jenž holí zblokoval Srdínkovu zpětnou přihrávku. Sparta se ale přesto ujala vedení, když Král vybruslil od mantinelu a protlačil puk za Svobodova záda. Za chvilku bylo ale vyrovnáno, při hře čtyř proti čtyřem nedokázal Nedvěd zabránit v dorážce Michalu Sýkorovi.

Druhá část byla ze sparťanské strany lepší, na skóre se ale nic nezměnilo. Kašpařík neuspěl proti Svobodovi, Novák ve vlastním oslabení trefil jen horní tyč a neuspěli ani Král či Hlinka. Pardubičtí hrozili zejména zásluhou Petra Sýkory, který ale ani napodruhé recept na Břízu nenašel.

Rozhodnutí padlo v závěrečné třetině. Svoboda si totiž poradil se všemi ošemetnými situacemi před svou brankou, o které se starala zejména první pětka domácích, zatímco Bříza inkasoval. Z rychlého protiútoku jej překonal Pospíšil.

Domácí se snažili vyrovnat v power play, ale nepodařilo se jim to, přestože Pardubičtí hráli závěrečných 32 vteřin bez vyloučeného Vyhlídala, k němuž se poté přidal i Rolinek, pykající za Svobodovo zdržování. Pardubice si tak upevnily vedení v tabulce.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (HC Sparta Praha): „Chtěli jsme dnes hrát zejména důsledně v obraně, ale první třetina se nám z tohoto pohledu moc nevydařila. Pardubice měly lepší pohyb a nás podržel výborný Bříza. Od druhé části jsme se ale zlepšili, vytvářeli jsme si šance, ale oba brankáři byli dnes vynikající. Z jediného vydařeného protiútoku soupeře ve třetí třetině jsme poté inkasovali. Musím ale hráčům poděkovat, protože hráli s velkou vůlí a dali do zápasu hodně sil.“

Josef Paleček (HC IPB Pojišťovna Pardubice): „Jsem strašně rád, že jsme zde vyhráli. Po přerušené sérii vítězství je to pro psychiku hráčů velmi důležité. Kdybychom ale v první třetině využili některou z řady šancí, nemuselo být utkání tak dramatické. Důležité ale je, že jsme to zvládli.“

Zápasy v sezóně

8. kolo, 28. 9. 2001
SPA - PCE
3:4p
34. kolo, 16. 10. 2001
SPA - PCE
1:2
21. kolo, 3. 11. 2001
PCE - SPA
3:3p
47. kolo, 5. 2. 2002
PCE - SPA
5:5p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Adam Svoboda 60 0 35 1
Obránci G A +/- TM
Michal Sýkora 1 0 1 0
Petr Mudroch 0 1 1 0
Andrej Novotný 0 0 1 2
Jiří Malinský 0 0 1 0
Michael Vyhlídal 0 0 -1 2
Tomáš Pácal 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
David Pospíšil 1 0 1 0
Jaroslav Kudrna 0 1 1 2
Stanislav Procházka 0 1 1 0
Tomáš Blažek 0 0 1 0
Ladislav Lubina 0 0 1 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 2
Petr Sýkora 0 0 -1 2
Otakar Janecký 0 0 -1 0
Michal Mikeska 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube