9.10.2005
Jan Hrabal

Moeller vybojoval proti Slavii bod

Nádhernou hokejovou partii sledovala v nové sezoně poprvé vyprodaná pardubická ČEZ Arena mezi domácím Moellerem a pražskou Slavií. Pardubičtí v zápase vedli 2:0, Slavia ale dokázala stav zcela otočit. Vedení Pražanů ale trvalo chvíli, prodloužení vybojoval Mrázek. V nastavení branka nepadla, napínavý duel skončil 3:3.

Tipsport extraliga, 12. kolo, neděle 9.10.2005, ČEZ Arena

Dynamo Pardubice

Slavia Praha

3:3p
1:0, 1:1, 1:2 – 0:0
Branky a nahrávky: 12:37 Kolář (Tvrdík), 29:20 Mikeska (Čaloun, Rolínek), 52:02 Mrázek (Lašák) – 31:38 Beránek (Duda, D. Hruška), 44:49 Tomica (Žabka), 51:21 Žabka (Dlouhý). Rozhodčí: Smeták – Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 4:7. Využití: 0:1. Diváci: 9300 (vyprodáno). Střely na branku: 36:34. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Novotný, Kántor, Linhart, Mudroch, Havíř, Vágner – Mrázek, Hlinka, Korhoň – Čaloun, Mikeska, Rolínek – Kolář, Tvrdík, Lubina – Cetkovský, Klouda, Koukal. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.
Slavia Praha: Franěk – Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Žabka, Drtina – Duda, Beránek, Tomica – Bednář, Divíšek, Sup – D. Hruška, Vlasák, Dlouhý – L. Havel, Červenka, Vondrka. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jiří Kalous.

Komentář

Naplněná aréna sledovala špičkový hokej od první vteřiny

Našlapaná ČEZ Arena přivítala souboj velkých rivalů hřmotným potleskem. Oba aktéři se do sebe pustili od prvního buly. První velkou šanci si připravily Pardubice. Ty ale povzdechly poté, co Lubina po Kolářově přihrávce z rohu neusměrnil kotouč do poloodkryté branky. Slavia odpověděla prakticky ihned, když Havel po předchozím tlaku sešívaných rozvlnil Lašákovu síť z boční strany.

Hra se přelévala ze strany na stranu, diváci sledovali nádhernou hokejovou bitvu. Šance střídaly šanci. V 5. minutě se zaskvěl v pardubické defenzívě Divíškův útok, o minutku později zahrozil Kolář střelou, která těsně minula Fraňkovu klec.

Diváci, kteří přišli do pardubické haly, sledovali opravdové hokejové galapředstavení. Slovo nuda nemohli znát. A ti, co chtěli gól, se dočkali ve 13. minutě. Tvrdík vyslal Koláře do brejku, který ač byl tísněn obráncem Slavie, dokázal vystřelit a trefit puk mezi Fraňkovy betony – 1:0.

Slavii se průběžný stav tuze nelíbil, zvýšila tempo a Pardubičtí se museli více soustředit na obranu. Velké štěstí stálo při východočeském mužstvu chvíli po vstřelené brance. Hruška od mantinelu našel před brankou Lašáka uvolněného Dlouhého, jenž ale rychlou tečí přestřelil.

V předposlední minutě mohl ještě po zaváhání obrany Moelleru vyrovnat Sup, který se dostal až před Lašáka, jenž ale jeho blafák do bekhendu úspěšným zákrokem lapačkou prohlédl.

Vedení 2:0 trvalo dvě minuty

Do druhého dějství šla ve výhodě Slavia, když v čase 19:35 byl za držení vyloučen Kolář, výhody ale hosté nevyužili. Ve 25. minutě po dalším vyloučení pardubického hokejisty pálil nebezpečně od modré Kadlec.

Co se nepovedlo Slavii, zdařilo se na domácí straně. Po výpadu na levém křídle přihrál Čaloun od modré čáry před branku Mikeskovi, kterou efektní tečí usměrnil puk do sítě – 2:0.

Hostující tým se ale nevzdával. Snažil se zakládat rychlé protiútoky, tlačil se před branku, využíval každé šance k tomu, aby mohl ohrozit Lašákovu pozici.

Ve 32. minutě se hosté dočkali snížení. Po brejku našel Hruška najíždějícího Beránka, který střelou z voleje pod víko pardubické klece snížil na 2:1.

Domácí hokejisté se upjali k jednoduché hře, nevymýšleli složitosti. Jakmile se v obraně dostali pod tlak, tak se snažili co nejrychleji vyhodit kotouč i za cenu zakázaného uvolnění. Slavia byla sice opticky lepší, ale i Moeller hrozil z rychlých brejků.

Pardubicím také pomáhala k dobývání Fraňkovy pozice nedisciplinovaná hra hráčů pražské Slavie. Ve 37. minutě napadl Červenka za pardubickou brankou obránce Linharta, v čase 39:47 se slávistická trestná lavice dokonce zaplnila dvěma borci současně. Sup byl vyloučen za vysokou hůl a o chvíli později ztrestal sudí Smeták hostující střídačku za nesportovní chování, které šel odpykat útočník Radek Duda. Do třetí třetiny tak šli domácí hokejisté s více než minutou a tři čtvrtě výhody pěti proti třem.

Slavia otočila, vedla ale pouze 41 sekund

Pouze dvě větší šance registrovali pardubičtí fans během dlouhé dvojnásobné přesilovky. Nejprve po Čalounově přihrávce střílel z kruhu Koláře, v druhé polovině obou trestů se mohla ujmout Kántorova střela od modré, při které měl Franěk hodně obtíží a chvíli mu trvalo, než kotouč zcela kontroloval.

V pěti na obou stranách ale začala dominovat Slavia. Ve 45. minutě se hostům z Prahy povedlo vyrovnat, když po Žabkově střele dorazil puk do branky Tomica. Gólman Moelleru reklamoval nastřelení své masky, u sudího ale neuspěl – 2:2.

Slávistům ale vyrovnání nestačilo. Hostující celek byl aktivnějším týmem, častěji zaměstnával defenzívu soupeře. V 51. minutě pardubickým fanouškům zcela zatrnulo, když po protiútoku Slavie se z pravého kruhu před Lašákem trefil příklepem do černého Žabka – 2:3.

Zodpovědnost na sebe ale vzala dvojice Lašák – Mrázek. Prvně jmenovaný po zachycení kotouče po předchozí střele soupeře přihrávkou na modrou našel svého kolegu z útoku, který střelou zápěstím překonal Fraňka – 3:3. Slavia vedla pouze 41 vteřin! ČEZ Arena byla v extázi!

Domácím vlil opětovně vyrovnané skóre novou krev do žil. Do konce zápasu byl Moeller aktivnější, chtěl urvat všechny body. Zakládal útoky, tvořil hru. Nedočkal se ale. V čase 60:00 svítilo na kostce nad ledem 3:3.

V nastavení tempo lehce opadlo. I tak mohla do branky Slavie proniknout střela Kántora ze strany. Oba celky se ale snažily hlavně neinkasovat, a tak se rozešly smírně 3:3. Za deset dní se ale oba celky střetnou znova – tentokrát v pražské Sazka Aréně.

Ohlasy po utkání

Jiří Šejba (Pardubice): „Snažili jsme se ukončit sérii porážek, které se pokaždé zrodily na konci zápasu. Přišlo mi, že se naši hráči za vedení 2:0 zalekli, začali se klepat a zbytečně ztráceli puk. Takové hráče Slavia v kádru nemá.“
Jiří Kalous (Slavia): „Byl to zápas vynikající úrovně. Když jsme přežili přesilovku tři proti pěti, začali jsme věřit, že to zvládneme. Chvíli jsme i vedli, ale vlastní chybou jsme soupeři dovolili vyrovnat. Byl to pro nás po Liberci a Českých Budějovicích teprve třetí těžký zápas v sezoně.“

Zápasy v sezóně

12. kolo, 9. 10. 2005
PCE - SLA
3:3p
25. kolo, 19. 10. 2005
SLA - PCE
5:1
38. kolo, 3. 1. 2006
PCE - SLA
4:7
51. kolo, 5. 3. 2006
SLA - PCE
2:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 65 0 31 3
Obránci G A +/- TM
Robert Kántor 0 0 2 2
Andrej Novotný 0 0 2 0
Tomáš Linhart 0 0 0 2
David Havíř 0 0 0 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Martin Vágner 0 0 0 0
Jan Snopek 0 0 -1 2
Petr Čáslava 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Mikeska 1 0 2 0
Jan Kolář 1 0 1 0
František Mrázek 1 0 0 0
Michal Tvrdík 0 1 1 0
Jan Čaloun 0 1 0 2
Tomáš Rolinek 0 1 0 0
Ladislav Lubina 0 0 1 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Peter Klouda 0 0 0 0
Lubomír Korhoň 0 0 0 0
Miroslav Hlinka 0 0 -1 0
Petr Koukal 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube