4.3.2018
David Záruba

Dynamo v DERBY #24 vedlo, Mountfield otočil a srovnal letošní bilanci

PARDUBICE — Po dvou výhrách v řadě nestačili hokejisté Dynama na svého soupeře z Hradce Králové. Pardubice sice před vyprodanými tribunami poslal do vedení Tomáš Rolinek, hosté třemi zásahy za šestnáct minut zvrátili zápas na svou stranu a přes devadesátisekundovou power play červenobílých dvoubrankový náskok udrželi.

Tipsport extraliga, 52. kolo, neděle 4.3.2018, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Mountfield HK

1:3
1:1, 0:2, 0:0
Branky a nahrávky: 7:08 Rolinek (Trončinský, Marosz; 5/5) – 14:23 Smoleňák (Červený, Koukal; 5/5), 28:16 Vopelka (Zámorský, Zigo; 5/5), 30:57 Zigo (R. Pavlík, Gregorc; 5/5). Rozhodčí: Kika, Šír – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:5 (2:0, 2:4, 0:1). Bez využití. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 27:25 (8:11, 9:9, 10:5). Srážky: 20:11. Vhazování: 31:36. Blokované střely: 20:9. Průběh utkání: 1:0, 1:2. Nejlepší hráči: Tomáš Rolinek – Tomáš Zigo.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Čáslava, Ščotka, Wishart, Hrabal, Mojžíš, Holland – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Svoboda, Tomášek, Treille – Kaut, Poulíček, Perret – Machala, Dušek, Beran.
Mountfield HK: Pavelka – Cibulskis, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Pláněk, Vydarený, Zámorský – Smoleňák, Koukal, Červený – Látal, Kukumberg, Cingel – Köhler, Berger, Šimánek – Vopelka, Zigo, R. Pavlík.

Komentář

Základní část extraligy dospěla ke svému vrcholu. Dynamo si už dříve zajistilo po třech letech postup do play off, ale stále mělo o co hrát. Výhrou v derby s Hradcem Králové by Pardubice získaly přímý postup do čtvrtfinále, v případě jakékoliv ztráty se musely ohlížet na ostatní výsledky.

Kapitán otevřel skóre, hosté šťastně srovnali

Vyprodaná Tipsport arena nemusela na velké šance čekat dlouho a už v prvním střídání zblízka neúspěšně dorážel Sýkora. Z protiútoku pak Koukal napálil kotouč do Kacetlovy masky. Dění na ledě se po několika zběsilých střídáních trochu uklidnilo a Dynamo poté, co ubránilo hradeckou přesilovku, otevřelo skóre. Trončinského ránu od modré čáry šikovně tečoval před brankou zaparkovaný Tomáš Rolinek – 1:0

Mounfield mohl vzápětí srovnat, když Kukumberg zachytil liknavou rozehrávku domácích beků, ale Kacetl stihl zareagovat a zasáhnout. Hra se opět otevřela a za chvíli nebezpečně pálil Wishart a také Pavelka se předvedl. Těsný náskok drželo Dynamo až do 15. minuty, kdy se na brankovišti nejlépe zorientoval Radek Smoleňák a šťastnou trefou s pomocí Čáslavovy brusle dostal kotouč do sítě – 1:1.

Pardubice se snažily s výsledkem rychle něco udělat a po slušném závaru a kombinaci v útočném pásmu pálil Čáslava. Pavelka jeho střelu vyrazil s vypětím sil. V závěru první části se mohli do vedení dostat hradečtí hokejisté, jenže Koukal z pár metrů mířil opět jen do Kacetlovy masky.

Hradec dvěma brankami otočil skóre

Na začátku druhé části si Dynamo zahrálo přesilovku a v obrovské šanci se zjevil Wishart, na kterého obrana Hradce zapomněla, ale pardubický bek branku minul. Domácí hráči následně nevyužili kratičkou přesilovku pět na tři a chvíli po návratu ke hře v pěti měl tutovou šanci Červený, jenže zcela osamocený ztroskotal na Kacetlovi.

Jeho zaváhání napravil ve 29. minutě Lukáš Vopelka, který se po buly dostal před branku a po rychlé kličce dokázal zasunout kotouč mezi betony pardubického brankáře – 1:2.

Dynamo inkasovaná branka trochu vykolejila, přesto měl vyrovnání na hokejce Poulíček, ale po vyjetí od mantinelu trefil jen připraveného Pavelku. A musel litovat, protože Mountfield po polovině zápasu udeřil znovu. Nahození Radovana Pavlíka od mantinelu tečoval mimo Kacetlův dosah Tomáš Zigo – 1:3.

O chvíli později při hře ve čtyřech unikl obráncům Koukal a o kousek přestřelil. Na domácích hráčích bylo znát, že nejsou v pohodě. Pomoci jim mohl kontaktní gól, o který se v závěru třetiny snažil Hrabal, ale ve skrumáži před Pavelkou neuspěl.

Mountfield výhru nepustil

Hradec do třetí třetiny doslova vlétl a po přečíslení dvou proti jednomu měl snad tři tutovky. Kacetl vychytal Smoleňáka a poté mu při dorážce Červeného pomohla tyč. Pardubice se snažily rychle vstřelit kontaktní branku, ale narážely na zformovanou hradeckou obranu.

Dynamo se postupně dostávalo do tlaku a snižující branku měl na hokejvce Mojžíš, který pálil z hranice kruhů, ale Pavelka předvedl další skvělý zákrok. Gólem neskončila ani následná přesilovka a závar na brankovišti po střele Trončinského. Po návratu vyloučeného hráče na led se při střele Červeného zaskvěl také Kacetl.

Hradec se stále více stahoval do defenzívy, ale pardubickým hráčům se nedařilo protlačit až před Pavelku. A když už se do šance domácí hráči dostali, jako například Treille, tak narazili na jistého brankáře Mountfieldu. Hosté si závěr třetí třetiny pohlídali a Dynamo se tak muselo s nadějemi na čtvrtfinále spoléhat na pomoc ostatních týmů.

Ohlasy po utkání

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „Zápas provázela vynikající atmosféra a bylo to derby se vším všudy. Předpokládali jsme, jelikož jde o derby i vzhledem k posledním výsledkům, že Hradec zápas neodevzdá. Velice aktivně jsme začali, dali jsme první gól, ale zbrzdila nás dvě vyloučení, kvůli kterým se do hry nedostali všichni hráči, a naše tempo zpomalilo. Ve druhé třetině nám Hradec odskočil. Nebyli jsme dostatečně hladoví a pak už jsme se v křeči a přemíře snahy snažili zápas otočit. Chybělo nám trochu štěstí, neblokovali jsme střely, prohrávali jsme buly, což jsou detaily, co můžou tým nakopnout.“

Václav Sýkora (Mountfield HK): „My jsme měli druhé místo jisté, ale to neznamenalo, že ten zápas není důležitý. Po reprezentační pauze jsme nezačali dobře, dvakrát jsme neuspěli, takže z tohoto pohledu pro nás mělo utkání svůj význam, a navíc jsme chtěli dorovnat vzájemnou bilanci v letošní sezoně. Domácím vyšel start do zápasu lépe, což vyústilo v jejich vedení, ale nám se podařilo srovnat a ve druhé třetině odskočit do vedení. Tam už se náš výkon začal zvedat a s dvougólovým náskokem jsme hráli mnohem klidněji. Měli jsme další tutové šance, zejména pak na začátku třetí třetiny, kdy jsme neproměnili nájezd dva na jednoho. Zápas jsme se poté snažili takticky dohrát a dotáhnout do konce. Vítězství v posledním zápase před play off je pro nás důležité.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

MFC, 6. 8. 2017
HKR - PCE
2:1p
13. kolo, 15. 10. 2017
HKR - PCE
6:0
26. kolo, 26. 11. 2017
PCE - HKR
3:2
39. kolo, 12. 1. 2018
HKR - PCE
2:3
52. kolo, 4. 3. 2018
PCE - HKR
1:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 60 0 22 3
Obránci G A +/- TM
Marek Trončinský 0 1 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Josef Hrabal 0 0 0 0
Tomáš Mojžíš 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Rolinek 1 0 0 0
Rostislav Marosz 0 1 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Ondřej Machala 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Sacha Treille 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube