23.1.2018
David Záruba

Dynamo porazilo třetí Vítkovice 5:3!

PARDUBICE — Hokejisté Dynama dokázali zdolat neoblíbeného soupeře, na kterého se jim v poslední době nedařilo. Pardubice sice s Vítkovicemi prohrávaly, zápas ale dokázali otočit. Nejprve srovnával po hezké přesilovkové kombinaci Tomáš Rolinek, ve druhé třetině se prosadili Petr Sýkora, Matěj Beran a Tomáš Svoboda. V závěru při power play hostí pečetil cennou výhru Marek Trončinský poté, co mu puk před prázdnou bránou přihrál Rostislav Marosz.

Tipsport extraliga, 44. kolo, úterý 23.1.2018, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Vítkovice

5:3
1:1, 3:1, 1:1
Branky a nahrávky: 17:45 Rolinek (Trončinský, Svoboda; 5/4), 23:34 P. Sýkora (Marosz, Beran; 5/5), 32:45 Beran (Trončinský; 5/5), 37:59 Svoboda (Tomášek, Treille; 5/5), 58:40 Trončinský (Marosz; P. Sýkora; 6/5) – 6:58 Dej (Lev, Olesz; 5/5), 34:03 Kucsera (Roman, Sloboda; 4/5), 55:23 Sloboda (Roman, Kucsera; 4/5). Rozhodčí: M. Sýkora, Šír – Kis, Rampír. Vyloučení: 6:4 (1:3, 3:1, 2:0), navíc Trončinský (Dynamo Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:2. Diváci: 6360. Střely na branku: 40:29 (18:8, 16:7, 6:14). Srážky: 5:7. Vhazování: 41:27. Blokované střely: 15:10. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 5:3. Nejlepší hráči: Matěj Beran – Lukáš Kucsera.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Čáslava, Cardwell, Wishart, Hrabal, Mojžíš, Ščotka – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Svoboda, Tomášek, Treille – Kaut, Poulíček, Perret – Bojko, Dušek, Beran.
Vítkovice: Bartošák – Sloboda, Klok, Baranka, Hrbas, Trška, Krenželok – Dej, Lev, Olesz – Tybor, Roman, Pytlík – Zdráhal, Kolouch, Kucsera – Szturc, Stránský, Kurovský – Baláž.

Komentář

V ne zrovna ideální pozici byli před utkáním s Vítkovicemi pardubičtí hokejisté. Na kontě měli aktuálně dvě porážky, navíc proti ostravskému celku se jim dlouhodobě nedaří, prohráli posledních pět zápasu za sebou.

Vedení Ridery smázl v přesilovce kapitán

Pardubice nezačaly vůbec zle. Bartošák se zapotil při Wishartově střele, která mu propadla kousek vedle branky, poté v přesilovce tvrdě pálil Svoboda. Gólem však skončily až příležitosti Vítkovic. Szturcovu střelu ještě Kacetl vykopl, ale na dělovku Rastislava Deje k tyči už nedosáhl – 0:1.

Dynamo mohlo okamžitě vyrovnat, dvakrát byl v dobré šanci Kaut. Při signalizované výhodě mu střela nesedla podle představ a poté v přesilovce už o poznání nebezpečnější ránu vyrazil Bartošák. Odražený puk chtěl ze vzduchu napálit do branky Svoboda, avšak trefil jen konstrukci branky. Vítkovický brankář měl vůbec pernou třetinu a skvělé zákroky musel vytasit i při střele osamoceného Treilleho či po teči Berana.

Vítkovice po delší době střelou Kucsery, kterou Kacetl vůbec neviděl a vyrazil jen se štěstím. Dynamo svou střeleckou převahu zúročilo v 18. minutě v početní výhodě. Svoboda nahrál napříč pásmem Trončinskému, který před brankou našel připravenou hůl Tomáše Rolinka a Bartošák byl bez šance – 1:1.

Deset vteřin před koncem nepotrestal chybu Vítkovic v oslabení Svoboda.

Dynamo se třemi góly dostalo na koně

Obrat ve skóre se domácímu týmu povedl až na startu druhé části, kdy Marosz vyslal do krátkého úniku Petra Sýkora a ten střelou po ledě trochu překvapil vítkovického brankáře – 2:1.

Vítkovice mohly odpovědět při přesilovce, ale vyjma Trškovy tečované střely nic velkého nevymyslely.

Naopak pardubické hráče vedoucí branka nakopla a před brankou Ridery si chystaly další šance. Přečíslení dvou proti jednomu zakončil jen do Bartošákovy výstroje Kaut, poté zblízka neuspěl Rolinek. Gólman Ridery odolával až do 32. minuty, kdy Trončinského střelu vyrazil jen do před sebe do brankoviště, kde se zjevil Matěj Beran a bleskovou dorážkou zvýšil náskok Dynama – 3:1.

Dvoubrankový rozdíl ve skóre neplatil dlouho. Za minutu a půl totiž hrály Vítkovice přesilovku, Roman nastřelil kotouč před branku a tečující Lukáš Kucsera trefil mezeru mezi betony Kacetla – 3:2.

Dynamo se za příznivého stavu snažilo nápaditě útočit. Jednu ze svých parádiček ukázal obránce Marek Trončinského, který lobem při průjezdu útočným pásmem přehrál hostujícího Pytlíka.

Vzápětí mohl srovnat Dej, ale dorážka zblízka mu nesedla podle představ, a tak znovu udeřili domácí. Na kostce svítilo 37:59 a po přihrávce Tomáška se se z hranice brankoviště prosadil Tomáš Svoboda – 4:2.

Povedený zápas završila Maroszova paráda

Vítkovičtí trenéři zkusili nabudit svůj tým výměnou brankářů, takže do třetí třetiny nastoupil Daniel Dolejš. Ten sice neměl zkraje třetí části moc práce, ale hosté potřebovali hlavně útočit a dlouho nebezpeční nebyli. Když už se do šance dostal Kolouch, tak před prázdnou brankou minul.

Dynamo celkem bez starostí drželo hru daleko od Kacetla, navíc se domácí hráči nebáli útočit. Dolejše dostal do tempa nejprve unikající Treille a poté hlavně Kaut, který ostrou střelou zakončoval přečíslení dvou proti jednomu.

Jak se blížil konec třetí třetiny, tak Vítkovice přece jen zvýšily útočnou snahu a důraz kolem brankoviště. A v 56. minutě se jim podařilo závěr zdramatizovat, když se v přesilovce hezky k tyči trefil Karol Sloboda – 4:3.

Vzápětí mohl srovnat unikající Tybor, jenže Kacetla neprostřelil a Pardubice za chvíli rozhodly. Další parádní hokejový moment předvedl Marosz, který mohl při vítkovické hře bez brankáře sám skórovat, ale pět metrů před prázdnou brankou přihrál kotouč Marku Trončinskému a gólový zápis přenechal jemu – 5:3.

Ohlasy po utkání

Pavel Marek (HC Dynamo Pardubice): „Kluci si zaslouží pochvalu, předvedli jsme výborný týmový výkon. Věděli jsme, jak silný tým proti nám stojí, hráli jsme s respektem, ale kluci byli dostatečně agresivní a měli dobrý pohyb. Od začátku do konce jsme hráli s maximálním nasazením a šli za tím vítězstvím. Před zápasem jsme si říkali, že po dvou porážkách se ukáže, jak silný jsme tým, a já jsem rád, že to kluci zvládli.“

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera): „Měli jsme solidní vstup do zápasu, ale když to shrnu, tak jsme odehráli dobře jen dvě desetiminutovky, jednu na začátku a druhou na konci, kdy jsme korigovali stav a sahali po vyrovnání. Pardubice se druhou přesilovkou v první třetině dostaly do hry a převzaly iniciativu. V našem výkonu mi dneska chyběl pohyb a s tím související věci jako agresivita či vyhrané souboje, ale všechno to vychází z prvních třech kroků. Nemohli jsme se do zápasu vůbec dostat. Ve třetí třetině jsme zredukovali sestavu, a ačkoliv si to Pardubice hlídaly a byly organizované ve středním pásmu, tak jsme byli blízko k vyrovnání, ale objektivně si tři body dnes zasloužili domácí.“

Zápasy v sezóně

5. kolo, 17. 9. 2017
VIT - PCE
4:2
18. kolo, 29. 10. 2017
PCE - VIT
3:4
31. kolo, 20. 12. 2017
VIT - PCE
2:0
44. kolo, 23. 1. 2018
PCE - VIT
5:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 60 0 26 3
Obránci G A +/- TM
Marek Trončinský 1 2 0 0
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Josef Hrabal 0 0 0 0
Tomáš Mojžíš 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Matěj Beran 1 1 0 0
Tomáš Svoboda 1 1 0 0
Petr Sýkora 1 1 0 0
Tomáš Rolinek 1 0 0 0
Rostislav Marosz 0 2 0 0
David Tomášek 0 1 0 0
Sacha Treille 0 1 0 0
Vladislav Bojko 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube