15.10.2017
Lenka Jonešová, Klára Petrásková, Jan Hrabal

Dynamo ztratilo DERBY #21 v úvodu druhé třetiny

HRADEC KRÁLOVÉ — První letošní východočeský souboj v Tipsport extralize dopadl výrazně lépe pro hokejisty Mountfieldu HK. Pardubice podlehly rivalovi na jeho stadionu 0:6.

Tipsport extraliga, 13. kolo, neděle 15.10.2017, ČPP Aréna

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

6:0
1:0, 3:0, 2:0
Branky a nahrávky: 17:11 Gregorc (Koukal, Bednář; 5/4), 21:44 Bednář (Cingel, Pavlík; 5/5), 24:17 Köhler (Šimánek, Pavlík; 5/5), 29:50 Bednář (Cingel; 5/5), 45:28 Vopelka (Červený, Koukal; 5/5), 56:34 Jarůšek (Dragoun, Šimánek; 5/5). Rozhodčí: Lacina, Šír – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 3:4 (0:1, 1:1, 2:2). Využití: 1:0. Diváci: 6890 (vyprodáno). Střely na branku: 27:13 (9:3, 10:4, 8:6). Srážky: 10:7. Vhazování: 22:35. Blokované střely: 11:4. Průběh utkání: 6:0. Nejlepší hráči: Jaroslav Bednář – David Tomášek.
Mountfield HK: Rybár – Cibulskis, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Pláněk, Vydarený – Köhler, Dragoun, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Cingel – Vopelka, Koukal, Červený – Jarůšek, Zigo, Látal.
Dynamo Pardubice: Klouček – Wishart, Trončinský, Čáslava, Cardwell, Ščotka, Mojžíš – Perret, Marosz, J. Sýkora – Treille, Tomášek, Vondráček – Rolinek, Bojko, Quenneville – Starý, Poulíček, Beran.

Komentář

Pardubičtí trenéři zařadili Rostislava Marosze, novou akvizici Dynama, hned na místo první formace.

Mountfieldu pomohla přesilovka

Východočeské derby začalo pěkně zostra. Oba týmy bojovaly o každý kousek ledu a svému soupeři nedaly zadarmo ani milimetr prostoru. Hned v úvodu se mohl proti svému bývalému extraligovému klubu prosadit Koukal, jeho jedovatá rána z levého kruhu ale jen rozezvučela horní tyčku.

Co se šancí týká, o ty v úvodní dvacetiminutovce nouze nebyla. Vopelkova dělovka zprava našla brankářovu vyrážečku, Vondráček zase svou střelu poslal do betonu, od nějž kotouč proskákal těsně vedle tyče. Zajímavá byla také nahrávka na Cingela, královéhradecký forvard ale nedokázal z hranice brankoviště zakončit přesně. V následném protiútoku pak přechytračil bránícího beka Bojko, jeho pokus se ale otřel jen o boční síť.

Svižný hokej pokračoval střelou Gregorce a následnou dorážkou Cingela, domácímu útočníkovi se ale nepovedlo zasunout touš za ležícího Kloučka. Neproměněné šance ale Lvy nakonec mrzet nemusely. Krátce před sirénou totiž dostali k dispozici přesilovku, sudí velmi přísně vykázali Vladislava Bojka. Početní výhodu využili beze zbytku. Blaž Gregorc sjel s pukem do mezikruží a nechytatelnou bombou pod břevno poslal domácí do vedení 1:0.

Domácí rozhodli nástupem do druhé třetiny

Jen něco málo přes čtyři minuty uplynuly z prostřední části a Hradec vedl už o tři branky. Jaroslav Bednář si osladil sedmistý start milimetrově přesnou ranou, když z pravého kruhu otřel kotouč o tyč a rozvlnil pardubickou síť – 2:0.

Hradeckého kapitána následoval o chvíli později Bedřich Köhler, jenž z vrcholu mezikruží nastřelil Kloučkovu lapačku a touš se převalil až za brankovou čáru – 3:0.

Příležitost ke snížení mělo Dynamo v přesilové hře, dlouhý tlak v útočném pásmu ale hráči nedovedli přetavit v gólový zásah. A tak si slovo vzali znovu Hradečtí. Konkrétně Jaroslav Bednář, který nejprve dlouze pohlédl do gólmanových očí a poté chladnokrevnou bekhendovou kličkou zakončil kolem vyrážečky – 4:0.

Lvi byli na koni a pokračovali v útočném tažení. Zigo mohl po žabce od spoluhráče mířit do prázdné, v rozhodující moment mu ale puk podjel pod holí. Chvíli nato zakončoval únik dvou na jednoho Cingel, po luxusní Bednářově nahrávce však našel jen gólmanovu masku. V samém závěru periody mohl ještě korigovat Tomášek, při své akci byl ale důrazně zastaven domácí obranou.

Hradec Králové si čistou výhru pohlídal

Domácí hokejisté svou útočnou chuť projevovali i nadále. Jarůškovu nepříjemnou švihovku však poslal Klouček do rohu a pár minut nato vychytal také Bednáře. Domácí matador pálil z otočky od modré čáry, narazil ale jen na hbitou lapačku pardubického brankáře.

Ve 40. minutě propukla většina vyprodané ČPP Arény v jásot. Rudolf Červený prohodil z úrovně brankové lajny puk Lukáši Vopelkovi, který z nelehké pozice na samé hraně brankoviště poslal hrací předmět mezi Kloučkovy betony – 5:0.

Závěr zápasu se poté nesl ve znamení přesilovek, přičemž ta hradecká skončila dalším přesným zásahem. Richard Jarůšek byl včas u vyraženého kotouče a nad ramenem gólmana ho uklidil do soupeřovy klece – 6:0.

V samotném konci ještě potvrdil domácí výhru Rybár, jenž přesilovkovou dělovku Trončinského bleskově vytěsnil vyrážečkou. Dynamo nepokazilo domácímu strážci třetí čisté konto v řadě.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK): „Do zápasu jsme vstoupili možná trochu opatrněji, než jsme chtěli. Podařilo se nám ale dát první gól, což nás nastartovalo. Rozhodující byl začátek druhé třetiny, kdy jsme v krátkém sledu zvýšili na 3:0, po čtvrtém gólu jsme se definitivně uklidnili a věřili, že zápas dovedeme do vítězného konce. Někdy se říká, že derby nemá favorita, že se nedá usuzovat z postavení týmů. Jsme ale moc rádi hlavně kvůli divákům, že jsme ten zápas zvládli.“

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „Zápas ve vynikající atmosféře, ale s trpkým koncem pro nás. Musím sportovně uznat, že Hradec byl dneska jednoznačně lepší. Ze začátku jsme hráli dobře, asi to byla otázka prvního gólu, kde jsme udělali faul nefaul v naší třetině a z přesilovky inkasovali. Ve druhé třetině rozhodly naše individuální chyby o tom, že Hradec Králové zvýšil vedení. Upozorňovali jsme hráče na předbrankový prostor, odkud padají góly, upozorňovali jsme i na konkrétní hráče, přesto jsme Milanovi vůbec nepomohli. Navíc jsme byli i plonkoví v přesilových hrách, kde jsme možná mohli soupeři nějaký ten gól zasadit, ale ani to nevyšlo.“

Zápasy v sezóně

MFC, 6. 8. 2017
HKR - PCE
2:1p
13. kolo, 15. 10. 2017
HKR - PCE
6:0
26. kolo, 26. 11. 2017
PCE - HKR
3:2
39. kolo, 12. 1. 2018
HKR - PCE
2:3
52. kolo, 4. 3. 2018
PCE - HKR
1:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Milan Klouček 60 0 20 6
Obránci G A +/- TM
Jacob Cardwell 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Tomáš Mojžíš 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Marek Trončinský 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Matěj Beran 0 0 0 0
Vladislav Bojko 0 0 0 0
Rostislav Marosz 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Peter Quenneville 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Sacha Treille 0 0 0 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube