3.2.2017
David Záruba

Dynamo v DERBY #20 vedlo, s Hradcem Králové prohrálo 1:4

PARDUBICE — Hokejisté Pardubic nestačili v utkání 44. extraligového kola na Mountfield HK, rivalovi podlehli 1:4. Dynamo poslal již ve 3. minutě vydařeným trestným střílením do vedení Petr Sýkora, více se ale neprosadilo. Hradec Králové otočil vývoj utkání ještě v prvním dějství, trefil se i v závěru.

Tipsport extraliga, 44. kolo, pátek 3.2.2017, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Mountfield HK

1:4
1:2, 0:0, 0:2
Branky a nahrávky: 2:56 P. Sýkora z trestného střílení (5/5) – 11:51 Pickard (Pláněk, Vydarený; 5/5), 18:04 Vydarený (Pláněk, Kukumberg; 5/5), 55:36 Dej (Kukumberg; 5/5), 59:33 Červený (Dragoun, Šimánek; 6/5). Rozhodčí: Horák, Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:5 (1:2, 3:1, 2:2). Bez využití. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 30:34 (11:13, 6:9, 12:10). Srážky: 16:8. Vhazování: 45:29. Blokované střely: 6:9. Průběh utkání: 1:0, 1:4. Nejlepší hráči: Petr Sýkora – Patrik Rybár.
Dynamo Pardubice: Růžička – Schaus, Trončinský, Nedbal, Čáslava, Chaloupka, Havlík, Ščotka, Zajíc – P. Sýkora, Špirko, Rolinek – J. Sýkora, Nahodil, Hubáček – Beran, Tomášek, Zadina – Starý, T. Kaut, Bárta. Trenéři: Miloš Holaň, Pavel Marek a Otakar Janecký.
Mountfield HK: Rybár – Pláněk, Vydarený, Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Čáp – Červený, Dragoun, Šimánek – Bednář, Kukumber, Dej – Jarůšek, Knotek, Pickard – Pavlík, Nedvídek, Köhler.Trenéři: Václav Sýkora, Pavel Hynek a Tomáš Martinec.

Komentář

Pardubický kádr doznal v minulých dnech a týdnech řady změn. Svou obnovenou premiéru si v derby s Hradcem užili Špirko a Chaloupka, v sestavě naopak už nefiguroval Redenabach, který na vlastní žádost odešel do Třince. Hradec vyhrál čtyři vzájemné zápasy v řadě, Dynamo tak mělo co dohánět.

Sýkora brzo otevřel skóre, Hradec pak otočil

Derby s pořadovým číslem 20 bylo od počátku velice atraktivní. Dynamo se v ofenzívě osmělilo rychleji a také slavilo brzké vedení. Šanci Petra Sýkora dokázal zhatit jen za cenu faulu, a tak měl pardubický kanonýr druhou šanci k zakončení při trestném střílení. To provedl mistrně a po blafáku do bekhendu poslal kotouč pod horní tyč – 1:0.

Dynamo mohlo zakrátko přidat druhý gól, když Tomášek při individuální akci vykoupal beka, ale Rybár se vytasil s parádním zákrokem lapačkou. Hradec se pak postupně dostávl do tempa a také před Růžičkou bylo živo. První výstrahu vyslal Köhler, který se natlačil před brankou a zkoušel nadvakrát protlačit puk do sítě.

Dej následně netrefil puk při přečíslení dvou proti jednomu, ovšem Alexandre Picard už úspěšný byl. Hradecký forvard pláchl kolem mantinelu a kotouč usměrnil přesně mezi Růžičkovy betony – 1:1. Remízový stav vydržel i při hře ve čtyřech na obou stranách. Nicméně na ledě se začalo místy solidně jiskřit, jak to k derby patří.

Na přestávkový odpočinek šli nakonec šťastnější hosté. René Vydarený si srovnal kotouč na modré čáře a poté vyslal nechytatelnou ránu tak, že se kotouč odrazil za čáru od horní tyče. Růžička neměl šanci zasánout – 1:2.

Šance na obou stranách se stavem nepohnuly

Hosté začali druhou část hodně aktivně a zatlačili Dynamo do defenzívy. Kolem Růžičky létal při prvních střídáních jeden puk za druhým, činil se hlavně Jarůšek, ale tutovou šanci si Mountfield nepřipravil. Převahu mohl Hradec potvrdit při dvou přesilovkách v krátkém sledu za sebou. Dynamo se však bránilo dobře a větší šanci připustilo až s vypršením druhého trestu, kdy Štajnochovu ránu z první Růžička vyrazil.

Jen co se Pardubice vymanily z oslabení, tak přispěchal s nadějnou příležitostí Špirko. Staronová posila Dynama z prostoru na brankovišti minula branku jen o kousek. Hra se rychle přelila na druhou stranu a Růžička musel betonem vyrazit pohotovou a tvrdou střelu Kukumberga.

Při další mezihře ve čtyřech na obou stranách zajímavých momentů paradoxně spíše ubylo. Až po návratu vyloučených na led se do šance protlačil Ján Sýkora, ovšem jeho pumelice z mezikruží skončila jen na Rybárově hrudi.

Dynamo dřelo, ale na body nedosáhlo

Do třetí části vstoupilo Dynamo s obrovskou šancí, když Sýkora zachytil rozehrávku soupeře a kotouč se pak povaloval někdo kolem Rybára, Rolinek ani Špirko jej však nedokázali vydolovat. Při přesilovce Mountfieldu hodně ostře pálil Bednář a po něm měl gólovou příležitost Newton. Pardubice po jeho střele zachránila tyč!

Už při hře pět na pět vyrazili do úniku Zadina se Sýkorou, mladý forvard však zkušenějšímu parťákovi nahrál na brusle. Za chvíli zase hrozili hosté, kteří během jednoho střídání vyslali sérii štiplavých střel, a Růžička se jenom přemisťoval ze strany na stranu.

Dynamo se stále odvážněji vrhalo dopředu a vzadu tak nechávalo otevřené velké díry. Během jednoho střídání Růžička vychytal nájezd Knotka a také zneškodnil příležitost zcela osamoceného Pláňka. Že je stále o co hrát, byla zásluha hlavně domácího brankáře. Potvrdit to mohl Hubáček, který byl s pukem před Rybárem, ale za jeho záda ho neprotlačil.

Hubáček měl pak dobrou příležitosti i v přesilovce, kdy už Rybár nebyl v pozici, kdy mohl adekvátně zakročit, přesto dokázal kotouč záhadně vyrazit. Hradec se se štěstím vymanil z pardubického tlaku a po ojedinělé akci rozhodl. Přesná střela Rastislava Deje z hranice kruhů prošla Růžičkovi pod rukou až do sítě – 1:3.

Naděje Dynama na zvrat se poté notně snížila po vyloučení Jána Sýkory a Hradec si dvoubrankové vedení už nenechal vzít. Konečné skóre stanovil střelou do prázdné branky Rudolf Červený – 1:4.

Ohlasy po utkání

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „V prvé řadě bych chtěl poděkovat fanouškům za fantastickou atmosféru, kterou jsme bohužel nedokázali využít na svou stranu. Vstup do utkání jsme měli velmi dobrý, vynutili jsme si trestné střílení a dostali se do vedení. To byl náš cíl, abychom byli stále ve vedení. Bohužel jsme udělali dvě chybičky a stav se obrátil proti nám. Škoda hlavně toho druhého gólu před přestávkou, navíc ještě za stavu 1:0 jsme měli dvě tutovky. Druhá třetina nás stála hodně sil, hlavně ta oslabení. Ve třetí části jsme vrhli všechny síly do útoku, vynutili jsme si přesilovky, kdy jsme zápas mohli strhnout na svou stranu, ale nepodařilo se. Hráčům nemůžu vytknout dřinu a snahu, soupeř byl dneska lepší.“

Tomáš Martinec (Mountfield HK): „My si toho vítězství moc vážíme. Měli jsme podobně jako v minulých derby špatný vstup do zápasu a hned jsme dostali gól. Do desáté minuty jsme byli pod velkým tlakem, ale Patrik Rybár nás podržel a naštěstí jsme další gól neinkasovali. Postupně jsme se dostávali do zápasu, důležité bylo, že se nám ještě v první třetině podařilo otočit skóre. Druhá třetina byla spíše boj než krásný hokej, přesto jsme si dokázali vytvořit spoustu šancí ke skórování, ale domácím hodně pomohl Růžička. Zlomovým okamžikem byla ubráněná oslabení ve třetí třetině, kde jsme obětavostí a týmovým výkonem nedovolili domácím dát gól.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

MC3, 7. 8. 2016
HKR - PCE
6:2
5. kolo, 18. 9. 2016
HKR - PCE
8:2
18. kolo, 9. 11. 2016
PCE - HKR
3:4
31. kolo, 22. 12. 2016
HKR - PCE
5:1
44. kolo, 3. 2. 2017
PCE - HKR
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 30 3
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Petr Chaloupka 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Nicholas Schaus 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Marek Trončinský 0 0 0 0
Josef Zajíc 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 1 0 0 0
Michal Bárta 0 0 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Filip Zadina 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube