9.11.2016
David Záruba

Dynamo srovnalo v DERBY #18 dvougólové manko, rivalovi podlehlo

PARDUBICE — Parádní hokejové představení se smutným koncem pro domácí Pardubice přineslo DERBY #18. Dynamo sice poslal hned po sedmdesáti sekundách hry do vedení Lukáš Nahodil, hosté pak ale třemi brankami otočil vývoj střetnutí. Červenobílí dřeli do úmoru, nejprve využil přesilovku střelec první branky, na začátku závěrečné dvacetiminutovky srovnal střelou od modré Petr Čáslava. Závěr ale patřil Hradci Králové, rozdílovou branku vsítil šest minut před koncem Blaž Gregorc. Pardubáci se nevzdali, ke srovnání jim nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře.

Tipsport extraliga, 18. kolo, středa 9.11.2016, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Mountfield HK

3:4
1:2, 1:1, 1:1
Branky a nahrávky: 1:10 Nahodil (Rolinek, Čáslava; 5/5), 31:40 Nahodil (Rolinek, Redenbach; 5/4), 41:12 Čáslava (Klimenta, Nahodil; 5/5) – 1:33 Červený (Pláněk, Vydarený; 5/5), 13:57 Jarůšek (Šimánek, Dragoun; 5/5), 28:04 Köhler (Knotek, Pláněk; 5/5), 53:42 Gregorc (Bednář; 5/5). Rozhodčí: Hodek, Šír – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 2:2 (0:0, 0:1, 2:1). Využití: 1:0. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 16:32 (9:10, 6:17, 2:5). Srážky: 9:12. Vhazování: 33:38. Blokované střely: 9:7. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 3:4. Nejlepší hráči: Lukáš Nahodil – Martin Pláněk.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Schaus, Ščotka, Nedbal, Čáslava, Bokroš, Leduc – P. Sýkora, Redenbach, Hubáček – Klimenta, Nahodil, Rolinek – Bárta, Tomášek, H. Zohorna – Poulíček, T. Kaut, Panna. Trenéři: Pavel Rohlík a Michal Mikeska.
Mountfield HK: Rybár – Štajnoch, Newton, Gregorc, Dietz, Pláněk, Vydarený, Čáp – Jarůšek, Dragoun, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Dej – Köhler, T. Knotek, Červený – R. Pavlík, Nedvídek, Bulík. Trenéři: Václav Sýkora, Pavel Hynek a Tomáš Martinec.

Komentář

Pardubice musely v derby s pořadovým číslem 18 oželet služby distancovaného útočníka Malleta i obránce Nováka, který odešel do Slovanu Bratislava. Po delší době se tak napevno usadil v defenzívě Karel Nedbal.

Dynamo vedlo jen chvilku, Hradec pak otočil

Narvaná Tipsport arena nemusela na zajímavé momenty čekat dlouho, protože hned v prvním střídání se do šance protáhl Šimánek. A v tom dalším už se měnilo skóre. Rolinek z rohu nastřelil kotouč před branku, kde se nejrychleji zorientoval Lukáš Nahodil a rychlým doklepnutím otevřel skóre – 1:0.

Vedení vydrželo Dynamu přesně 23 vteřin. Při hradeckém útoku se totiž Rudolf Červený odhodlal ke střele, která trochu nešťastně pro domácí zapadla do sítě – 1:1. Na kostce v tu dobu svítil čas 1:33! Hektický úvod donutil oba týmy k větší obezřetnosti směrem dozadu, a tak další šanci měl až po delší době Rolinek, který v dobré pozici trefil jen Rybára. Pak už byl zase klid.

A to až do 14. minuty. Hradečtí hráči zvítězili v minisouboji v rohu, načež se kotouč dostal před branku na hůl Richarda Jarůška, který si počkal a pak přesně zamířil – 1:2. Druhá trefa Mountfieldu odstartovala pasáž plnou šancí na obou stranách. Ani ne za minutu tečoval Sýkora nahození od modré a Rybár v poslední chvíli zachránil hubený náskok. O chvíli později už byl i hradecký brankář bez šance, ale Rolinek před prázdnou klecí promáchl.

Trojici šancí Dynama zakončil Zohorna, který po otočce před brankou pálil přímo do Rybára. Hradečtí těžké momenty přestáli a sami zaveleli k útoku. Dvakrát byl v dobré pozici Jarůšek, ale další střelecký zářez nepřidal. Vůbec nejslibněji vypadala akce druhého hradeckého útoku, po níž mohl do opuštěné kasy doklepávat Dej, avšak v kritické chvíli zasáhl jeden z domácích beků.

Nahodil se trefil podruhé, Mountfield přesto vedl

Festival gólových šancí s první přestávkou trochu utichl, ale zápas měl i díky skvělé atmosféře pořád solidní náboj. Srovnat skóre mohl po nečekaném odrazu Zohorna, který byl najednou sám před Rybárem, ale přímý souboj vyhrál hradecký brankář. Na druhé straně ujel bekům Kukumberg a perfektní zákrok lapačkou musel vytasit i Maxwell.

Skóre se znovu měnilo ve 29. minutě, kdy Hradci k dvougólovému vedení pomohl důraz před brankou. Nahození od modré čáry si totiž první našel Bedřich Köhler a kotouč spěšně poslal do branky – 1:3.

Pardubice tentokrát dokázaly rychle zareagovat. Ve 32. minutě rozhodčí vůbec poprvé v zápase vylučovali a Dynamo nabídnutou přesilovku za 19 vteřin využilo. Redenbach poslal puk před branku, kde se k němu dostal Lukáš Nahodil a bleskovou střelou švihem snížil – 2:3.

Ještě hezčí to mohl pro domácí udělat Ščotka, jenže ve chvíli, kdy se z půl metru chystal zasunout kotouč do prázdné branky, vložil se do děje obránce Pláněk a domácím radost zkazil. Pardubice málem hodně litovaly, protože poté v krátkém sledu ujeli Dej a Bednář. Maxwell oba úniky skvělými zákroky zneškodnil.

Pardubice sahaly po bodech, odcházejí však s prázdnou

Dynamo potřebovalo na vyrovnání skóre pouze minutu a kousek hry ve třetí třetině. Kotouč se po dobré práci útočníků dostal na modrou čáru k Petru Čáslavovi, jehož nepříliš prudké nahození propadlo šťastně do branky – 3:3. Za chvíli mohl Mountfieldu vrátit vedení Köhler, který se protáhl až před branku, ovšem Maxwella neprostřelil.

Pardubického brankáře pak zaskočil nečekaný odraz puku od zadního mantinelu, po němž se musel hodně rychle vracet do své pozice, aby horkou chvilku zachránil. Oba týmy si následně zahrály zkrácenou přesilovou hru, ale ani jeden ze soupeřů nedokázal něco kloudného vymyslet.

Klíčový moment zápasu přišel v 54. minutě. Hradec se dokázal na delší dobu usadit v útočném pásmu, načež se kotouč dostal na modrou čáru k hokejce Blaže Gregorce, který se přes klubko hráčů před Maxwellem trefil do šibenice – 3:4.

Dynamo mělo na vyrovnání ještě dostatek času, a tak se snažilo co nejrychleji přesouvat hru do útočného pásma, čímž vzadu vznikaly mezery. Jednu takovou málem potrestal Kukumberg, jemuž radost v poslední chvíli sebral parádním zákrokem Maxwell. Dynamo mělo naději a v závěru mohlo sáhnout ke hře bez brankáře. Domácí zkoušeli pálit ze všech stran, jenže Rybár odolával a další pokusy překazil faul Schause.

Ohlasy po utkání

Pavel Rohlík (HC Dynamo Pardubice): „Přestože jsme dali první branku, měli jsme úplně jinou představu, jak vstoupit do utkání. Chtěli jsme být aktivní, napadat, nečekat a dostat soupeře pod tlak. To se nám ale půl zápasu nedařilo. Moc to nedokážu pochopit, trochu mi tam od našich hráčů chyběla obětavost a nasazení. Podle mě když je derby nebo zápas se Spartou, tak musí odevzdat sto procent. Na druhou stranu jsme ze stavu 1:3 dokázali srovnat. Chtěli jsme utkání rozhodnout za tři body, ale to se nám nepodařilo, dostali jsme branku po chybě. V obraně jsme měli hodně chyb, schází nám Ovčačík i Filip Novák, což musíme nějak řešit. Hradec měl hodně šancí a nás podržel Maxwell, proto bylo utkání až do konce hratelné. Jsem nespokojen, ale Hradec si to asi zasloužil víc.“

Václav Sýkora (Mountfield HK): „Bylo to derby se vším všudy, velice dramatické utkání od začátku až do konce. Měli jsme dobré první střídání, ale po minutě jsme inkasovali, což bylo velice nepříjemné. Důležité bylo, že jsme hned v dalším střídání dokázali srovnat a začínalo se znova. Dostali jsme se do vedení 3:1, což domácí nepoložilo a srovnali na 3:3. V tu chvíli jsme mohli litovat jenom velkého množství vyložených šancí, které jsme neproměnili. Ve druhé třetině jsme zápas mohli rozhodnout, ale nestalo se. Bylo to drama až do konce a právě vzhledem k těm šancím jsme rádi, že jsme zápas rozhodli pro sebe. Byla by velká škoda, kdybychom o tři body nakonec přišli. Odvedli jsme dobrý výkon ve všech řadách a chtěl bych týmu poděkovat, protože hráči za tím skutečně šli.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

MC3, 7. 8. 2016
HKR - PCE
6:2
5. kolo, 18. 9. 2016
HKR - PCE
8:2
18. kolo, 9. 11. 2016
PCE - HKR
3:4
31. kolo, 22. 12. 2016
HKR - PCE
5:1
44. kolo, 3. 2. 2017
PCE - HKR
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 58 0 33 4
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 1 1 0 0
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Jérôme Leduc 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Nicholas Schaus 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Nahodil 2 1 0 0
Tomáš Rolinek 0 2 0 0
Tyler Redenbach 0 1 0 0
Michal Bárta 0 0 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Tomáš Klimenta 0 0 0 0
Ondřej Panna 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Hynek Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube