18.9.2016
Robert Novotný

I přes dobrý začátek skončilo derby v Hradci debaklem

HRADEC KRÁLOVÉ — Derby v Hradci Králové mělo být utkáním, které může Dynamo postavit na nohy, nebo naopak položit ještě více na lopatky. Pardubičtí hokejisté začali dobře, úvodní branku utkání vstřelil Tomáš Kaut, ale potom se všechno vrátilo do těch starých zrezivělých kolejí. Dva rychle inkasované góly a psychika pardubických hokejistů se zbortila jako domeček z karet. V pardubické bráně nakonec skončilo osm z devětadvaceti královéhradeckých střel.

Tipsport extraliga, 5. kolo, neděle 18.9.2016, Fortuna aréna

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

8:2
4:1, 2:0, 2:1
Branky a nahrávky: 6:49 Čáp (Bednář, Džerinš; 5/5), 7:24 Potulny (Pláněk, Vydarený; 5/5), 8:03 Kukumberg (Köhler; 5/5), 19:37 Jarůšek (5/5), 21:13 Džerinš (5/5), 24:05 Gregorc (Bednář; 5/4), 50:04 Dietz (Bednář, Štajnoch; 5/5), 54:42 Bednář (Džerinš, Gregorc; 5/5) – 2:22 Kaut (Ščotka, Rapáč; 5/5), 41:52 Bárta (Hodgman; 4/5). Rozhodčí: Hodek, Lacina – Frodl, Zavřel. Vyloučení: 6:9 (0:1, 1:4, 5:4). Využití: 2:1. Diváci: 6343. Střely na branku: 29:24 (14:9, 8:5, 7:10). Srážky: 16:14. Vhazování: 36:39. Blokované střely: 10:7. Průběh utkání: 0:1, 6:1, 6:2, 8:2. Nejlepší hráči: Jaroslav Bednář – Tomáš Kaut.
Mountfield HK: Kacetl – Štajnoch, Gregorc, Čáp, Dietz, Pláněk, Vydarený, Plášil – Bednář, Džerinš, Dej – Jarůšek, Potulny, Šimánek – Köhler, Kukumberg, Červený – Bulík, T. Knotek, Pavlík. Trenéři: Václav Sýkora, Pavel Hynek a Tomáš Martinec.
Dynamo Pardubice: Štěpánek (8:03 Maxwell) – Schaus, Ščotka, Leduc, Havlík, Bokroš, Ovčačík, Rýgl – P. Sýkora, Nahodil, Rolinek – Bárta, Hodgman, Hubáček – Zadina, Tomášek, Klimenta – Rapáč, T. Kaut, Mallet. Trenéři: Peter Draisaitl a Karel Beran.

Komentář

Po dobrém úvodu následovaly dvě rychlé odpovědi soupeře

Úvod prvního východočeského derby letošní sezóny vyšel pardubickým hokejistům náramně, protože se už v polovině třetí minuty dostali do vedení. Po střele Jana Ščotky nevěnovali královéhradečtí obránci dost pozornosti průbojnému Tomáši Kautovi, který dorazil puk za Kacetlova záda – 0:1.

Do první velké šance domácího celku se dostal Radovan Pavlík, který si počkal na správný moment a poté vyrazil vstříc pardubické bráně, ale obránci Dynama si s ním dokázali poradit. Fanoušci Hradce se dožadovali trestného střílení, nicméně ani jeden z hlavních sudí neshledal tento zákrok jako nedovolený.

Jenže hradecký nápor pokračoval a na konci sedmé minuty vyústil ve vyrovnávací branku. Jaroslav Bednář využil statičnosti pardubické obrany a nabil Zdeňku Čápovi, který tvrdou ranou z mezikruží rozvlnil síť brány, kterou v sezóně 2013/14 díky hostování 19 zápasů bránil – 1:1.

Přesně 35 vteřin poté potřebovali královéhradečtí hokejisté k tomu, aby se dostali do vedení. Střela Martina Pláňka se odrazila od zadního mantinelu, přičemž Ryan Potulny stál ve správný čas na správném, a tak s trochou štěstí z dorážky dostal puk za záda Jakuba Štěpánka – 2:1.

Psychika klíčem k (ne)úspěchu

Poté se na pardubických hokejistech začalo projevovat to, na co trenér Draisaitl už několikrát upozorňoval. Psychika Dynama se po dvou rychle inkasovaných brankách rozpadla na cimpr campr. Toho využil Bedřich Köhler, který v útočném pásmu využil nekoncentrovanosti Jana Ščotky, obral jej o puk, který následně poslal na Romana Kukumberga, před nímž zívala naprosto odkrytá pardubická brána – 3:1.

To byla konečná pro Jakuba Štěpánka, kterého v brankovišti Dynama nahradil Brandon Maxwell. Ten si musel poradit hned s několika nebezpečnými akcemi Hradce, nejdříve zahrozil Stanislav Dietz a po něm i Jaroslav Bednář, ale skóre se měnilo až třiadvacet vteřin před sirénou. Richard Jarůšek skvěle napadal rozehrávku soupeře, na útočné modré obral o puk Ctirada Ovčačíka a pohotovou střelou do horní části brány poslal svůj tým do třígólového vedení – 4:1.

Druhá třetina pod taktovkou Hradce Králové

V závěru prvního dějství byl vyloučen Michal Bárta a domácí hokejisté přesilovku využili až po přestávce. Tentokrát při nich stálo štěstí, protože přihrávku Andrise Džerinše si do vlastní brány smolně srazil Tomáš Kaut – 5:1.

Na začátku čtyřiadvacáté minuty byl za zbytečný faul před vlastní bránou vyloučen Jerome Leduc a Královéhradečtí opět trestali. Blaž Gregorc si všiml, že Maxwell má zakrytý výhled a přesnou střelou zápěstím od modré čáry zadělal svým bývalým spoluhráčům na ještě větší malér – 6:1.

Poté následovala pasáž hry, v níž byl asi jako jediný v červeném dresu vidět Brandon Maxwell, který měl plné ruce práce. Způsobeno to bylo hlavně tím, že Hradec hrál v krátkém časovém úseku hned dvě přesilové hry, ale americký brankář tentokrát dokázal v obou případech odolat.

Jenže poté sám chyboval, když uklouzl za vlastní bránou a zmatečně vyhodil puk do ochranné sítě, čímž soupeři doslova daroval další přesilovou hru. Ta patřila k těm slabším, do útoku se dokonce dostali pardubičtí hokejisté, ale Ondřej Kacetl byl taktéž v pohotovosti, a tak se skóre do sirény neměnilo.

Nervy na pochodu

V úvodu třetího dějství předváděli pardubičtí hokejisté mnohem lepší hokej, za což byli odměněni vstřelenou brankou. Michal Bárta svým pohybem za bránou úplně zmátl Ondřeje Kacetla a z otočky puk zasunul za jeho záda – 6:2.

Dynamo si poté dokázalo i ve hře v plném počtu hráčů vytvořit slušný tlak a na nějaký čas zamklo soupeře v jeho obranném pásmu, ale v jednom z rychlých královéhradeckých protiútoků byl faulován Rudolf Červený a hlavní sudí nařídili trestné střílení. Červený si se zakončením hlavu příliš nelámal, jednoduše vystřelil, ale na Maxwella si nepřišel.

Poté se při signalizované výhodě pro domácí hokejisty strhla hromadná strkanice, po které hlavní rozhodčí rozdali čtyři dvouminutové tresty. Po dvou na každé straně.

Klidný závěr v podání Hradce Králové

Perfektním zákrokem se nejdříve proti střele Petra Sýkory blýskl Ondřej Kacetl a poté už musel znovu lovit puk ze své brány Brandon Maxwell. Jaroslav Bednář posunul puk na modré čáře na Stanislava Dietze, který přesnou ranou k levé tyči navýšil královéhradecké vedení – 7:2.

Dynamo poté nevyužilo nabídnutou přesilovou hru, za podražení byl vyloučen Rudolf Červený, zatímco Hradec krátce po jeho návratu znovu skóroval. Andris Džerinš v akci dvou na jednoho šikovně naznačil střelu, poté ale našel lépe postaveného Jaroslava Bednáře, který tak zatloukl definitivně poslední hřebík do pardubické rakve – 8:2.

Ohlasy po utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK): „Pardubice vstoupily do zápasu lépe než my, my s tím v poslední době měli trošku problémy. Pardubice vedly 1:0, pak přišla dvouminutovka, během které jsme vyrovnali a pak odskočili na dvoubrankový rozdíl, a ta byla pro zápas rozhodující. Určitě jsme si všichni vzpomněli na naše prví utkání s Boleslaví, kdy jsme měli podobný náskok. Nechtěli jsme připustit, aby se něco podobného opakovalo. Na začátku druhé třetiny jsme dali další dva góly z přesilovek, a ty pak definitivně rozhodly nedělní duel. Týmu bych chtěl za výkon poděkovat. Přestože na nás byl tlak – bylo plno, derby, nezačali jsme dobře a prohrávali – tak do zápasu dali kluci všechno a uhráli ho.“

Peter Draisaitl (HC Dynamo Pardubice): „Dneska jsme viděli a zažili, jak krutý a neúprosný někdy sport může být. Zápas jsme rozehráli dobře, jako ostatně každé utkání v téhle sezóně. Potom stačily dvě tři střely proti a bylo po nás. Bylo vidět, že když si hráči přestanou věřit, ztratí sebedůvěru hrát, tak nejde téměř nic. Jak to pak dopadne, jsme viděli.“

Zápasy v sezóně

MC3, 7. 8. 2016
HKR - PCE
6:2
5. kolo, 18. 9. 2016
HKR - PCE
8:2
18. kolo, 9. 11. 2016
PCE - HKR
3:4
31. kolo, 22. 12. 2016
HKR - PCE
5:1
44. kolo, 3. 2. 2017
PCE - HKR
1:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 52 0 20 5
Jakub Štěpánek 9 0 1 3
Obránci G A +/- TM
Jan Ščotka 0 1 0 0
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Jérôme Leduc 0 0 0 0
Ctirad Ovčačík 0 0 0 0
Nicholas Schaus 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Bárta 1 0 0 0
Tomáš Kaut 1 0 0 0
Justin Hodgman 0 1 0 0
Branislav Rapáč 0 1 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Tomáš Klimenta 0 0 0 0
Alexandre Mallet 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Filip Zadina 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube