4.3.2016
Jan Hrabal

DERBY #16 pro Hradec Králové, pomohl gól z nebe

HRADEC KRÁLOVÉ — Snaživý výkon v Hradci Králové nestačil, hokejisté Dynama nestačili v DERBY #16, které prohráli 1:4. Jediný gól hostí vstřelil ve vyprodané Fortuna aréně Petr Sýkora, který ale korigoval výhru Mountfieldu, kterou domácí stvrdili trefou do prázdné brány hostí při power play. Pardubický celek si v utkání vypracoval zajímavé šance, selhal ale v koncovce.

Tipsport extraliga, 52. kolo, pátek 4.3.2016, Fortuna Aréna

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

4:1
0:0, 1:0, 3:1
Branky a nahrávky: 25:40 Mertl (Vydarený; 5/5), 46:49 Berger (Honejsek; 5/5), 51:22 Pilař (Frühauf, Honejsek; 5/4), 58:54 Bednář (Dej; 6/5) – 54:23 Sýkora (Marcinko; 5/5). Rozhodčí: Lacina, Šír – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 5:6 (1:1, 3:1, 1:4) navíc Voženílek (Dynamo Pardubice) 5 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 6890 (vyprodáno). Střely na branku: 28:24 (11:10, 5:7, 12:7). Srážky: 21:10. Vhazování: 35:28. Blokované střely: 15:12. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1. Nejlepší hráči: Antonín Honejsek – Tomáš Marcinko.
Mountfield HK: Kacetl – Pláněk, Vydarený, K. Pilař, Plášil, Čáp, Frühauf, Hronek, Dietz – Bednář, Mertl, Dej – Honejsek, Ihnačák, Červený – Köhler, Kukumberg, Šimánek – Bulík, Miškář, Berger.Trenéři: Vladimír Kýhos, Tomáš Martinec a Michal Tvrdík.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Štajnoch, Gregorc, Ščotka, Čáslava, Bokroš, Zdráhal, Šeda – Sýkora, Marcinko, Poulíček – Moňa, Redenbach, Orsava – Rapáč, Nahodil, Kaut – Voženílek, Tomášek, Beran – Moučka. Trenéři: Peter Draisaitl a Andrej Potajčuk.

Komentář

Dynamo nastoupili do posledního východočeského derby této sezoně prakticky ve stejném složení jako v posledním domácím utkání s Kometou Brno. V brance se představil Brandon Maxwell.

Vyrovnaná první třetině branku nepřinesla

Domácím brzy po začátku utkání byla nabídnuta početní výhoda, a to po faulu Ščotky na Červeného. V té měl velkou šanci před Maxwellem osamocený Ihnačák, který ale puk zpracovával až příliš dlouho a hostující bek jej o něj nakonec připravil ještě před střelou. Po přečkání oslabení se dopředu pustily také Pardubice a střela Nahodila z mezikruží, jež prošla skrze Kacetlovu výstroj, jen tak tak že neskončila až za brankovou čárou.

Mountfield měl brzy nato k dispozici další početní výhodu, tentokrát dokonce pětiminutovou – Voženílek kolenem fauloval Pláňka a inkasoval trest do konce utkání. V přesilovce mohl skóre otevřít Köhler, ten ale z velkého úhlu jen přestřelil hostující klec. Jinak se domácím moc nedařilo, hlavně před střeleckými pokusy zbytečně váhali. Hosté se však z defenzívy nedokázali vymanit ani při hře pět na pět.

Krásný průnik předvedl Mertl, který ve velké rychlosti předložil puk Dejovi, jenž dostal přihrávku na dlouhou hůl a tečoval těsně vedle. Ve zbývajících minutách Dynamo přece jen trochu srovnalo tempo, nicméně výraznější ohrožení Kacetlovy klece se nekonalo, a tak v první dvacetiminutovce branka nepadla.

Padající touš zpod střechy poslal domácí do vedení

Druhá část hry začala zajímavými šancemi, kterými se prezentovaly oba týmy. Nejdříve z přečíslení Sýkora přestřelil bližší tyč, aby se vzápětí otevřel prostor na druhé straně, kde Bednář přihrávkou napříč pásmem našel dobře postaveného Honejska. Jeho střelu ale ramenem vyrazil Maxwell nad břevno.

O chvíli později už ale americký brankář s kanadským pasem tolik štěstí neměl. Na modré čáře zachytil puk René Vydarený, jehož střela trefila Deje. Od něj se puk obloučkem odrazil do brankoviště, kde překvapeného Maxwella s velkou porcí štěstí překonal Tomáš Mertl – 1:0. Následnou méně záživnou pasáž ukončil až faul Hradeckých.

Pardubicím se přesilovka nevyvedla, ale po jejím konci měl solidní příležitost Nahodil, který dorážel po velkém závaru před Kacetlem, avšak ten si spolu s obránci nakonec přece jen poradil a neinkasoval. Konec už zase patřil domácím, i když neskórovali: Ihnačák baseballovým obloučkem přestřelil hostující klec a v přečíslení čtyři na dva zase Bergrovi přeskočil puk hokejku.

Petr Sýkora pouze korigoval

Brzy po začátku posledního dějství byla domácím nabídnuta dvaatřicet vteřin trvající přesilová hra pět na tři, nenaložili s ní ale nikterak dobře. V největší šanci Pilaře vychytal efektním semaforem Maxwell. Americký gólman měl štěstí při následné dorážce Ihnačáka, to už v klasické přesilovce, která zamířila mimo tři tyče.

Hradečtí chvilkami působili trochu laxněji, nakonec to však byli oni, kdo se radoval z dalšího gólu. Jan Berger přijel k puku, který po odrazu zůstal stát v pravém kruhu, a po krátkém, avšak razantním švihu mohl slavit svůj vůbec první extraligový gól – 2:0.

O necelých pět minut později už Mountfield přesilovku využil – mohutný nápřah Karla Pilaře skončil až v síti a domácí se dostali do vedení 3:0.

Dynamo se dočkalo alespoň symbolického úspěchu, když se v padesáté páté minutě Lvi po skončení další početní výhody zapomněli v útočném pásmu a Petr Sýkora samostatný únik proměnil střelou na lapačku – 3:1.

Pardubičtí vycítili šanci, ale ve hře bez brankáře neobstáli. Konečné skóre 4:1 totiž stanovil po střele do opuštěné hostující klece ze střední vzdálenosti Jaroslav Bednář. Dynamo tak zakončilo základní část prohrou v Hradci Králové, která ztenčila náskok na barážové pozice na dvoubodové minimum.

Ohlasy po utkání

Tomáš Martinec (Mountfield HK): „Bylo to vyrovnané utkání, ve kterém jsme se nemohli dlouho gólově prosadit. Až ve třetí třetině jsme se prosadili střelecky. Musíme klukům poděkovat za výkon, stejně jako fanouškům, kteří udělali skvělou atmosféru. V play off jdeme na Mladou Boleslav. Musíme si hlavně dobře odpočinout a připravit se. Bylo nám vlastně jedno, kterého soupeře dostaneme.“

Peter Draisaitl (HC Dynamo Pardubice): „Už jsem viděl několik podobných zápasů z naší strany. Ve hře pět na pět to bylo z naší strany, co se týče struktury a obětavosti, v pořádku. Rozdíl mezi námi a Hradcem byl v tom, že jsme neudělali žádnou individuální akci nebo nedali gól z přesilovky. Navíc jsme udělali hodně zbytečných chyb, v tom je cesta ke zlepšení.“

Zápasy v sezóně

13. kolo, 23. 10. 2015
PCE - HKR
2:5
26. kolo, 6. 12. 2015
HKR - PCE
4:1
39. kolo, 24. 1. 2016
PCE - HKR
3:2
52. kolo, 4. 3. 2016
HKR - PCE
4:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 59 0 23 3
Obránci G A +/- TM
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 1 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 1 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Dmitrij Monja 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Jakub Orsava 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Branislav Rapáč 0 0 0 0
Tyler Redenbach 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube