4.2.2014
David Záruba

Famózní Hudáček a střelec Radil. DERBY #4 je naše!

HRADEC KRÁLOVÉ — Obrovský nervák sledovalo 7700 diváků na královéhradeckém zimním stadionu. Východočeské derby rozetnul až Lukáš Radil v čase 64:54. Doslova vesmírný výkon podal brankář Július Hudáček.

Tipsport extraliga, 46. kolo, úterý 4.2.2014, Zimní stadion Hradec Králové

Mountfield HK

Dynamo Pardubice

0:1p
0:0, 0:0, 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 64:54 Radil (Nosek, Mocek; 4/4). Rozhodčí: Pešina, Šír – Blümel, Barvíř. Vyloučení: 5:4 (2:1, 1:2, 2:1 – 0:0). Bez využití. Diváci: 7700 (vyprodáno). Střely na branku: 30:27 (11:7, 9:9, 8:8 – 2:3). Srážky: 18:20 (4:11, 9:5, 4:4 – 1:0). Vhazování: 32:24 (14:4, 8:8, 9:12 – 1:0). Blokované střely: 8:11 (2:2, 4:5, 2:3 – 0:1). Průběh utkání: 0:1. Nejlepší hráči: Pavel Kantor – Lukáš Radil.
Mountfield HK: Kantor – Harant, Jank, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Frühauf – Kudrna, Mertl, Šimánek – Dej, Marha, Květoň – Pospíšil, Tvrdík, Knotek – Švihálek, Červený, Rousek. Trenéři: Peter Draisaitl a Jiří Kučera.
Dynamo Pardubice: Hudáček – Píša, Kočí, Benák, Zdráhal, Mocek, Vašíček – Sýkora, Cetkovský, Mozer – Kolář, Zohorna, Tybor – Radil, Nosek, Pianov – Endál, Číp, Semorád. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.

Komentář

Ve čtvrtém derby museli pardubičtí trenéři oželet služeb obránců Ďalogy a Gregorce, kteří se připojili ke svým reprezentacím pro olympijské hry v Soči. Poprvé v sezoně se tak v pardubickém dresu objevil Petr Mocek, po odmlce nastoupili i Jan Zdráhal a Jan Semorád. Zranění ze zápasu s Vítkovicemi nepustilo do boje Somíka, kterého v první formaci nahradil Mozer.

Hudáček zavřel svou klec a kazil příležitosti Mountfieldu

Novic v první formaci Mozer se mohl trenérům odvděčit hned v prvním střídání, ale ani jedna z jeho dvou střel neměla gólové parametry. Hradečtí zahrozili při souhře Šimánka s Mertlem, který v dobré pozici netrefil vysoký pas svého kapitána.

Po faulu Janka měli hosté k dispozici přesilovku, ale než se stihli pořádně usadit v útočném pásmu, fauloval Zdráhal a hrálo se ve čtyřech. Před Kantorem nejprve zahrozil Píša, ale pak už se pardubičtí hráči zatáhli do defenzívy. Hudáček musel v rychlém sledu vychytat tři možnosti Mountfieldu. Už při hře pět na pět mu pomohla po střele Pláňka tyč.

Hradečtí i po nevyužité přesilovce zůstávali v tlaku a Július Hudáček se měl co ohánět. V nejsložitější situaci skvěle vychytal Kudrnu a bez potíží lapil i rány z dálky. Pardubice si svou možnost schovaly až do přesilovky, ve které si našel místo Mozer, jen svůj pokus potřeboval umístit o několik decimetrů výš.

Úporný boj stále bez branek

Druhá část byla ze strany pardubických hokejistů, co se týče ofenzivního snažení, mnohem vydatnější. Nejprve ale museli hosté přestát zdařilou přesilovku Mountfieldu. Příkladnou obětavost prokázali Cetkovský s Benákem, kteří postupně padali do hradecké palby od modré.

V rovnoměrném stavu už začali pardubičtí hráči notně zlobit. Veliký průvan vyvedla v obraně soupeře Zohornova formace, když krátce po sobě zakončovali kromě jejího centra i Tybor s Kolářem, ovšem Kantor se v rozkleku vyznamenal. Pardubice výrazně zlepšily bruslení a převaha domácích byla pryč. Derby se neslo v duchu poctivé dřiny.

Hradec nejvíce zahrozil paradoxně v oslabení, když pláchl Květoň a uháněl vstříc Hudáčkovi. Než si však stihl rozmyslet zakončení, přihnal se obránce Kočí a rybičkou mu šanci zmařil. To Lukáš Radil na druhé straně se dostal až k zakončení, když parádní kličkou vymíchal svého strážce, ale pak už nestihl zvednout puk nad Kantorův chránič.

Šedesát minut na gól nestačilo

Zběsilé tempo nepolevovalo ani po pauze, ale šancí na obou stranách na chvíli přece jen trošku ubylo. Soupeři si uvědomovali, že se hraje o hodně a jediný gól mohl napínavý duel rozseknout. Pardubice měly možnost v přesilovce, ale Píšovu tečovanou ránu vytěsnil mimo branku Kantor.

Mountfield odpověděl akcí Deje, který se procpal ke střele a Hudáček proti jeho pokusu nastavil svou lapačku. Pardubice pak mohly nakročit k vítězství v přesilové hře, ovšem nic kloudného nevymyslely. Jen průnik a následný pád do brankoviště v podání Mozera trošku Kantora vystrašil.

Stejnou výhodu měli i domácí a svého soka přikovali k vlastní brance. Několikrát zakončoval Kudrna, pálil i kapitán Šimánek, ovšem Hudáček byl dnes nepřekonatelný. V závěru třetí části už se na všech hráčích projevovala únava, úporný boj spěl nezadržitelně do prodloužení.

Fantastický závěr! Prodloužení rozsekl šest vteřin před koncem Radil

Hradečtí byli během prodloužení mírně aktivnější, ovšem jejich šance končily na bezchybném brankáři Pardubic. V dobré možnosti nepochodil nejpilnější střelec Hradce Kudrna, který z ostrého úhlu netrefil prázdnou klec.

Když už se natřískané tribuny připravovaly na nájezdy, připravil jim Lukáš Radil v čase 64:54 (!) dokonalý šok. Nosek vybojoval kotouč a jeho parťák závar před Kantorem završil střelou do odkryté klece – 0:1.

Pardubice tak podruhé v sezoně vyhrály v derby a celkově přidaly na konto třetí výhru v řadě. Július Hudáček si fantastickým výkonem vychytal první nulu v pardubickém dresu.

Ohlasy po utkání

Peter Draisaitl (Mountfield Hradec Králové): „Myslím, že tahle derby byla čtyřikrát fantastická záležitost pro českou extraligu. Ukázka, jak by měl hokej vypadat. Hráli jsme dobrý hokej, ale chyběl nám nějaký gól. Byly šance na obou stranách, přesilovky, výborní gólmani. Myslím, že jsou body rozdělené správně.“

Miloš Říha (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Museli jsme se vypořádat s absencemi některých zkušených hráčů, což je vždycky znát, ale myslím, že jsme to zvládli. V první třetině měl soupeř více ze hry, od druhé se nám to podařilo vyrovnat a byl to boj o každý metr ledu. Prodloužení jsme zvládli o něco líp a díky tomu máme dva body.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 29. 9. 2013
PCE - HKR
3:2p
20. kolo, 15. 11. 2013
HKR - PCE
2:1sn
33. kolo, 28. 12. 2013
PCE - HKR
3:5
46. kolo, 4. 2. 2014
HKR - PCE
0:1p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Július Hudáček 65 0 30 0
Obránci G A +/- TM
Petr Mocek 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Radil 1 0 0 0
Tomáš Nosek 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Radek Číp 0 0 0 0
Lukáš Endál 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jevgenij Mozer 0 0 0 0
Valentin Pianov 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube