28.12.2013
David Záruba

Pardubicím DERBY #3 uteklo

PARDUBICE — Prohrávali 1:5, ale nevzdali se. Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice prohráli vánoční derby s Mountfieldem Hradec Králové 3:5. Nejprve v první třetině snižoval na 1:2 Marek Ďaloga, ve třetí pak Tomášové Nosek a Zohorna.

Tipsport extraliga, 33. kolo, sobota 28.12.2013, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Mountfield HK

3:5
1:3, 0:1, 2:1
Branky a nahrávky: 12:59 Ďaloga (Nosek; 3/4), 45:32 Nosek (Zohorna, Ďaloga; 5/4), 48:15 Zohorna (Gregorc, Nosek; 5/4) – 9:04 Frühauf (Švihálek, Rousek; 5/5), 9:33 Vydarený (Marha; 5/5), 15:30 Langhammer (Škoda, Švagrovský; 5/5), 36:41 Šimánek (Dej, Mertl; 4/5), 40:27 Frühauf (Dej, Mertl; 4/5). Rozhodčí: Husička, Polák – Jindra, Skopal. Vyloučení: 7:8 (2:3, 4:2, 1:3), navíc Hudáček (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 27:30 (10:10, 4:17, 13:3). Srážky: 13:5. Vhazování: 33:27. Blokované střely: 10:8. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5, 3:5. Nejlepší hráči: Tomáš Nosek – Peter Frühauf.
Dynamo Pardubice: Hudáček – Ďaloga, Gregorc, Čáp, Píša, Kočí, Zdráhal – Radil, Nosek, Tybor – Sýkora, Zohorna, Kolář – Somík, Cetkovský, Endál – Semorád, Moučka, Nahodil. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.
Mountfield HK: Kantor – Harant, Vydarený, Pláněk, Mikuš, Frühauf, Jank, Plášil – Dej, Mertl, Šimánek – Květoň, Marha, Červený – Švagrovský, Tvrdík, Škoda – Švihálek, Langhammer, Rousek – Nedvídek. Trenéři: Peter Draisaitl a Jiří Kučera.

Komentář

Třetí východočeské derby bylo vyprodané už několik dní předem, a tak „vánoční“ duel sliboval pekelnou atmosféru. Fanouškovské veselí začalo doutnat už mnoho minut před úvodním vhazováním, když se oba tábory zdravily před hlavním vchodem ČEZ Areny. Po přesunu na tribuny, které byly do posledního místa zaplněny, skandování ještě zesílilo.

Pardubice se už musely obejít bez Roberta Kousala, který přestoupil do ruského Podolsku. Jeho místo v první formaci obsadil Tybor. V dresu Mountfieldu poprvé vyjel proti svým bývalým spoluhráčům Josef Marha.

Slepené góly Mountfieldu zmrazily domácí

Třetí derby sezony mělo hned zkraje pořádně vyšponované tempo, po vánočním cukroví a salátu nebyly na hráčích ani malé stopy. Trochu odvážněji směrem dopředu se jevili domácí, zejména nově sestavená elitní řada. Po závaru před Kantorem dorážel čerstvý reprezentant Radil těsně vedle.

Hradec s hlasitější odpovědí posečkal, ale kolem desáté minuty udeřil o to razantněji. Hudáčka nejprve vystrašil Švagrovský, po jehož vyjetí od mantinelu a prudké střele musel pohotově do rozkleku. Za chvíli už se ale hosté radovali. Nepřesnou ránu Petera Frühaufa si nešťastně srazil do vlastní branky Zdráhal. Otřesený bek se obtížně zvedal z ledu, rozhodčí komunikovali situaci s kolegou u videa. Na verdiktu se ale nic nezměnilo – 0:1.

Hradec tím ale útočnou hru nezanevřel. Neuběhla ani celá půlminuta a puk se po nahození Vydareného opět třepotal v síti – 0:2. Od té chvíli začaly dění hry citelně ovlivňovat přesilové hry. Pardubice měly první přesilovku, ale rychle o ni přišly, a naopak Hradec hrál ve výhodě, chvíli dokonce ve čtyřech proti třem.

Oblíbená přesilovka ale Mountfieldu vůbec nevyšla. Po dobré Noskově práci pláchl obránce Marek Ďaloga, ustál faul zezadu a perfektním zakončením vymetl horní roh branky – 1:2.

Pardubice i nadále snažily o vyrovnání, ale jejich snaha dostala brzy těžký úder. Další smolnou chvíli si vybral Cetkovský, který nedokázal odklidit kotouč z opuštěného brankoviště, a Jakub Langhammer se tak dostal k velice snadnému gólu – 1:3.

Úporné snažení nestačilo, hosté v přesilovce odskočili

I po pauze pokračoval strhující boj v ohromném tempu. Více šancí si připravovali královéhradečtí hokejisté, takže Hudáček musel tahat jeden parádní zákrok za druhým. Proti jeho lapačce neuspěl ve vyložené pozici Škoda a neujala se ani bomba Frühaufa.

To Kantor si na příděl práce musel počkat až do přesilovky a málem hned inkasoval. Kolář parádní příhrou oslovil před brankou Cetkovského, který však nedokázal usměrnit kotouč do opuštěné branky. To bylo ze strany domácích téměř vše, při hře pět na pět se dění přesouvalo zpět k Hudáčkovi.

Mountfield dokázal dlouhé vteřiny udržet kotouč na svých hokejkách a v pohodě pečoval o dvoubrankové vedení. To navíc v závěru druhé třetiny ještě rozmnožil. Při přesilové hře dostal nabito Jiří Šimánek a milimetrovou ranou k levé tyči zvýšil náskok Hradce – 1:4.

Pardubice zadělaly na drama, ale na vyrovnání nedosáhly

S malou naději, avšak nezdolnou snahou vstoupili pardubičtí hokejisté do třetí třetiny. Brzy však museli vstřebat další ránu. Od modré čáry se podruhé v zápase trefil Peter Frühauf a na světelné tabuli naskočil hrozivý stav 1:5.

Ani za tohoto stavu to Pardubice nezabalily. Třetí třetina se odehrávala prakticky pouze v oblasti chráněné brankářem Kantorem. Domácí bušili a bušili, až se dočkali snížení. Před brankou se při přesilovce díky důrazu prosadil Tomáš Nosek a z otočky zasunul kotouč mezi Kantorovy betony – 2:5.

Pardubická část obecenstva najednou ožila a za chvíli to bylo už jen o dvě branky. Při další početní výhodě se kotouč po precizní kombinaci dostal až k Tomáši Zohornovi, který spěšně poslal kotouč za bezmocného brankáře Mountfieldu – 3:5. To běžela teprve 49. minuta a stálo bylo o co hrát.

Domácí nepolevovali, avšak Hradec se po oddechovém čase přece jen trochu sebral a bránil o dost důsledněji. Přesto si svou šanci připravil Kolář, který ranou zblízka otřel kotouč o horní tyč. V největší šanci pak selhal v závěru Zohorna, jehož pokus mířil vysoko nad. Nepomohla ani power play, soustavný nápor přišel vniveč. Tři body bral Hradec.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Venera (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Soupeř vyhrál zaslouženě, protože byl v první a druhé třetině lepším týmem. Zápas ovlivnily slepené branky v úvodu. Hradec moc gólů nedostává, takže to pak bylo velmi těžké. Až třetí třetina byla podle našich představ. Náš výkon ovlivnil i rozpad první lajny, bude chvíli trvat, než znovu najdeme optimální složení.“

Peter Draisaitl (Mountfield Hradec Králové): „Dostali jsme se do vedení a dlouho to vypadalo velmi dobře. Ukázalo se ale, že ani vedení 5:1 nemusí stačit. Pardubice vrhly všechny síly do útoku, za což jim patří uznání. My jsme se naopak hodně stáhli a několikrát to u nás hořelo. Vedení jsme naštěstí udrželi, za to jsme moc rádi.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 29. 9. 2013
PCE - HKR
3:2p
20. kolo, 15. 11. 2013
HKR - PCE
2:1sn
33. kolo, 28. 12. 2013
PCE - HKR
3:5
46. kolo, 4. 2. 2014
HKR - PCE
0:1p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Július Hudáček 58 0 25 5
Obránci G A +/- TM
Marek Ďaloga 1 1 0 0
Blaž Gregorc 0 1 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Nosek 1 2 0 0
Tomáš Zohorna 1 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Lukáš Endál 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube