29.9.2013
David Záruba

Pardubice přetlačily Hradec Králové v přesilovkách

PARDUBICE — První extraligové derby téměř po dvaceti letech vyhráli hokejisté Pardubic. Ti sice v zápase s Hradcem Králové dvakrát prohrávali, ale pokaždé dokázali srovnat. Vyrovnaný duel dospěl až do prodloužení, kde se v přesilovce prosadil Václav Benák. Domácí vstřelili všechny góly v početní výhodě.

Tipsport extraliga, 7. kolo, neděle 29.9.2013, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Mountfield HK

3:2p
1:1, 1:1, 0:0 – 1:0
Branky a nahrávky: 8:44 Sýkora (Píša; 5/4), 33:46 Somík (Kočí; 5/4), 62:36 Benák (Sýkora, Somík; 4/3) – 2:45 Rousek (Knotek, Švihálek; 5/5), 30:18 Langhammer (Mikuš, Květoň; 5/4). Rozhodčí: Čech, Kalivoda – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 5:8 (1:2, 4:4, 0:1 – 0:1). Využití: 3:1. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 32:39 (13:11, 10:13, 7:12 – 2:3). Srážky: 6:1. Vhazování: 48:29. Blokované střely: 24:8. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči: Václav Kočí – Jakub Langhammer.
Dynamo Pardubice: Salfický – Kočí, Píša, Čáp, Benák, Vašíček, Gregorc – Sýkora, Marha, Somík – Zohorna, Nosek, Cetkovský – Radil, Kousal, Starý – Tybor, Číp, Veselý. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha ml.
Mountfield HK: Kantor – Harant, Vydarený, Planěk, Mikuš, Ptáček, Frühauf, Plášil – Dej, Mertl, Šimánek – Kudrna, Langhammer, Květoň – Tvrdík, Škoda, Červený – Švihálek, Knotek, Rousek. Trenéři: Peter Draisaitl a Jiří Kučera.

Komentář

Pardubická ČEZ Arena se začala plnit desítky minut před úvodním vhazováním, oba tábory fanoušků se nápaditými pokřiky navzájem hecovaly už při předzápasové rozcvičce. Sportovní atmosféra derby byla v hledišti řádně vyšponovaná, boj na ledě mohl začít!

V sestavě domácího týmu chyběli zraněný obránce Marek Ďaloga a útočník Jan Kolář. Do brankoviště se poprvé v sezoně postavil Dušan Salfický.

Hradec se dostal rychle do vedení, v přesilovce pak vyrovnal Sýkora

Hráči ani jednoho týmu nechtěli v úvodu na nic čekat a už v prvním střídání po patnácti vteřinách měl dobrou střeleckou pozici Somík, Kantor musel rychle na zem. Salfický na druhé straně se zahřál hned při protiútoku.

První gól derby přišel záhy. Kvalitní práci čtvrtého hradeckého útoku zakončil dorážkou po Salfického zákroku Tomáš Rousek – 0:1. Hradec byl na koni a domácím chvilku trvalo, než se vrátili zpět do role. Trochu rozruchu před Kantorem zajistil až Zohorna, který ve slušné šanci nestihl zakončit.

Rovnováhu ve skóre Pardubice nastolily při přesilovce. Sýkora v tísni sice nezpracoval dlouhý pas, avšak k odraženému kotouči od zadního mantinelu se dostal dřív než jeho strážce a pak bleskurychlou střelou nedal Kantorovi šanci – 1:1.

Oba rivalové poté neproměnili po jedné přesilovce. Pardubice mohly jít poprvé v derby do vedení při precizní souhře Somíka s Marhou, avšak centr elitní pardubické formace těsně přestřelil.

Góly padaly v přesilovkách, Pardubice musely znovu dotahovat

Začátek druhé části opět patřil Hradci. K dorážce před brankovištěm se dostal útočník Červený a puk skončil na tyči pardubické branky. Krátce nato si do dobré pozice najel Mertl a o kousíček přestřelil. Pasáž hostů pak definitivně zarazil Salfický, který ramenem vyrazil střelu Šimánka.

Druhou třetinu hodně ovlivnila častá vyloučení, rozhodčí rozdali po čtyřech menších trestech na obě strany. A právě při nestejném počtu hráčů na ledě padaly i branky. Nejprve dostal Jakub Langhammer přesný pas na zadní tyč a v pohodě zakončil – 1:2.

Pardubice ale opět dokázaly srovnat, a znovu se prosadily při početní výhodě. Marha nastřelil kotouč do ohně před Kantorem, kde se nejlépe zorientoval Radovan Somík a na druhý pokus zasunul puk do sítě – 2:2.

Vyčkávání na chybu ani jednomu týmu nevyšlo, v prodloužení rozhodl Benák

Ve třetí třetině bylo patrné, jak si oba týmy dávají pozor především na zadní vrátka. Jedna chyba mohla celý zápas rozhodnout. Velkých šancí se vyprodané aréně nedostávalo, i tak se diváci obou rivalů náramně bavili a hnali své týmy za vedoucí brankou.

Slušnou příležitost měl před hradeckou svatyní osamocený Jan Starý, ale přestřelil. Na druhé straně musel dávat pozor Salfický při střele kapitána Šimánka z úhlu. Pardubický brankář stihl rychle srazit betony k sobě. Oba gólmani si pak dělali čárky hlavně při střelách z dálky, které bez potíží lapili.

Minutu před koncem málem využil pomalého střídání Pardubic Kudrna, který sám před Salfickým nedokázal přehodit beton brankáře domácích. Napínavé derby dospělo do zaslouženého prodloužení.

V polovině nastavené části faulouval Píšu Škoda a pardubičtí trenéři si před výhodnou přesilovkou čtyři na tři vzali oddechový čas. A domácím se tento tah vyplatil. Po osmi vteřinách nechytatelnou ranou rozhodl Václav Benák – 3:2.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Mountfield se ukázal jako velmi kvalitní soupeř, zejména jeho hra v defenzivě nám dělala problémy. Navíc měli hosté hodně šancí při protiútocích. V závěru třetí třetiny mohly vyhrát oba týmy, takže skóre bylo po šedesáti minutách spravedlivě vyrovnané. My jsme rádi, že jsme konečně hráli v prodloužení přesilovku a dokázali ji proměnit.“

Peter Draisaitl (Mountfield HK): „Viděli jsme zajímavý a celkem vyrovnaný zápas. V některých fázích jsme měli navrch my, v jiných Pardubice. Ve hře pět na pět to z naší strany bylo dobré. Už podruhé v sezoně jsme prohráli v prodloužení po gólu v oslabení, takže jen doufám, že to opravdu faul byl, já sám jsem to neviděl. Taková prohra totiž bolí.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

7. kolo, 29. 9. 2013
PCE - HKR
3:2p
20. kolo, 15. 11. 2013
HKR - PCE
2:1sn
33. kolo, 28. 12. 2013
PCE - HKR
3:5
46. kolo, 4. 2. 2014
HKR - PCE
0:1p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dušan Salfický 63 0 37 2
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 1 0 0 0
Václav Kočí 0 1 0 0
Aleš Píša 0 1 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Jan Zdráhal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Radovan Somík 1 1 0 0
Petr Sýkora 1 1 0 0
Josef Marha 0 2 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Radek Číp 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
Jan Veselý 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube