10.05.2022
Redakce

Sedm posil pro Dynamo Pardubice

Sedm hráčů posílí pro novou extraligovou sezonu Dynamo Pardubice. Do týmu přicházejí gólman Roman Will, obránci Peter Čerešňák, David Musil a Tomáš Dvořák a útočníci Lukáš Radil, Tomáš Hyka a Lukáš Sedlák.

Dynamo chce v jubilejní 100. sezoně pardubického hokeje zaútočit na medailové pozice. I proto přichází do týmu zvučná jména se zkušenostmi jak z NHL, tak vrcholných evropských lig nebo reprezentace.

„Čeká nás sezona oslav 100 let pardubického hokeje. Cílem Dynama je medaile a tomu odpovídají i posily, které jsme získali. Přicházejí hráči na všechny posty. Fanoušci se mají na co těšit,“ říká majitel klubu Petr Dědek.

„Po větší analýze a hodnocení dvou uplynulých sezon jsme si řekli, co je dobře a co by se dalo zlepšit. Všichni vnímají, že touha po úspěchu je v Pardubicích velká a my si na něj chceme sáhnout. Zůstali jsme dva roky před branami semifinále, což nás velice mrzelo, a tak jsme se rozhodli udělat změny v týmu,“ vyjádřil se na úvod ke změnám v kádru sportovní ředitel Dynama Dušan Salfický.

Pardubického posíleného týmu se ujal nový hlavní trenér Radim Rulík, zpátky do Dynama se vrátil Marek Zadina, jenž bude spolu s Richardem Králem Rulíkovým asistentem.

„Do týmu přivádíme hráče s reprezentačními kvalitami a zkušenostmi, všichni navíc v Pardubicích podepsali dlouhodobé smlouvy. Jsem přesvědčený, že skladba týmu je taková, že spolu se zkušenými hráči může vyskočit a vyrůst některý z našich mladých hráčů, nebo se může ještě více zvednou celková úroveň hráčů, která tady je. Myslím si, že v kádru jsou kluci, kteří si říkají o větší prostor a vedle zkušených hráčů mohou hokejově jen růst nahoru,“ věří Salfický.

A vyjádřil se postupně k jednotlivým postům: „V brankovišti máme skvělé tři gólmany. Tento post jsme posílili i s ohledem na to, kdyby přišlo nějaké zranění. Jelikož sezona je dlouhá a náročná. Budeme se snažit, aby všichni tři brankáři měli vytížení a byli připraveni kdykoliv zasáhnout do hry.“

„Od nového složení obranných řad si slibujeme promíchání nekompromisní defenzivy s hokejovostí. Dívali jsme se po obráncích, kteří by zvýšili důraz hlavně v našem obranném pásmu, kde jsme měli možná menší slabinu. Proto jsme přivedli kluky, kteří dominují v těchto herních činnostech, věříme, že výrazně vyztuží naši obranu a zvýší důraz před bránou. A když si vezmu, kolik v poslední sezoně posbírali bodů Honza Košťálek s Peterem Čerešňákem, tak věřím, že i podpora ofenzivní činnosti od obránců půjde nahoru,“ řekl k novému složení obrany, kterou posílila trojice hokejistů, sportovní ředitel Dynama.

Jak hodnotí složení ofenzivní síly? „Co se týká útočných řad, tak přivádíme opravdu tři TOP hráče, kteří byli velice produktivní v nejlepších ligách na světě. Věříme, že pomohou klukům, kteří se prosazovali v loňské sezoně, a naše ofenzivní síla se ještě výrazně zvedne. U útočníků jsme se samozřejmě zaměřovali na produktivitu, ale i na styl hry, který předvádí. Věříme, že nám pomohou a zapadnou do stylu hry, který chceme hrát. K příchodu nových posil si své řekl i nový trenér Radim Rulík, hráči zapadají do celkové koncepce složení mužstva, které máme.“

Roman Will

Devětadvacetiletý brankář, kterých si připsal i start v nejslavnější lize světa NHL. S Libercem získal dvě extraligová stříbra a poslední tři sezony strávil v zahraničí. Nejprve zamířil do švédského Rögle a následně strávil dvě sezony v ruském Traktoru Čeljabinsk, s nímž letos došel až do semifinále KHL.

Roman Will: „Ze zápasů s Pardubicemi si nejvíce vybavuji to, že za ně hrál můj nejlepší kamarád Matěj Beran, takže ty zápasy byly pro mě vždy pikantní, protože jsme hráli proti sobě. Zápasy s Dynamem nebyly nikdy jednoduché, o to více, když se hrálo v pardubické aréně. Pardubice jsou historicky TOP tým v Česku a vždy to s nimi byl zápas o všechno.

„S kluky v brankovišti se znám dobře, ale nějak víc jsme můj příchod neřešili. Potkali jsme se loni v přípravě na mistrovství světa, kde oba byli, jsou to výborní gólmani. Konkurence bude veliká, ale ta je ve velkých týmech všude. Naší prací bude, abychom tým dovedli k cíli, to je jediné, co mě zajímá. A já budu dělat to nejlepší, abych k tomu týmu pomohl.“

Dušan Salfický: „Je to brankář, který dvakrát došel s Libercem až do finále, již tedy zná českou extraligu. Vypracoval se a chytal ve dvou topových evropských soutěžích, ve Švédsku a KHL. Má také reprezentační zkušenosti, takže přivádíme do brankoviště další kvalitu.“

Peter Čerešňák

Odchovanec trenčínského hokeje byl na 172. místě draftován New Yorkem Rangers, v extralize zamířil přes Vítkovice do Plzeň, kde strávil šest sezona celkem v české nejvyšší soutěži odehrál přes 400 utkání. Dvaceti devítiletý dobře fyzicky vybavený zadák má celou řadu zkušeností také z národního týmu, slovenskou reprezentací získal letos v Pekingu senzační bronzové olympijské medaile, v dresu Plzně pak byl vyhlášen nejlepším obráncem uplynulého extraligového ročníku.

Peter Čerešňák: „Pardubice budou slavit 100 let hokeje a snaží se poskládat tým, který bude schopný zaútočit na ty nejvyšší příčky. To pro mě bylo hlavním lákadlem. Hlad po úspěchu a chtít něco vyhrát.

„V poslední sezoně jsme s Plzní hráli proti Pardubicích v prvním kole, takže jsme se hned potkali na ledě s Dominikem Frodlem poté, co odešel do Pardubic on. Myslím, že když byli všichni hráči zdraví a týmy byly v plné sestavě, tak to byl vždy dobrý hokej. Útočilo se, dobře se na to dívalo a ani jeden tým pouze nebránil. Vždy to byl atraktivní hokej a doufám, že na to v Pardubicích navážeme a Dynamo bude bavit hokejem stejně tak, jako v poslední sezoně.“

Dušan Salfický: „Peter měl úžasnou sezonu v Plzni a věřím, že na ni naváže i u nás a pomůže nám k úspěchu. Velký, ofenzivně laděný obránce, který pomůže Honzovi Košťálkovi, jenž vyhrál bodování obránců Tipsport extraligy, v tom abychom měli na tuto pozici více variant.“

David Musil

Rodák z kanadského Calgary, který si v zámoří připsal přes 450 startů v juniorských a profesionálních soutěžích včetně NHL, má také zkušenosti z reprezentace, se kterou nyní odcestuje na světový šampionát. V roce 2017 posílil syn Františka Musila extraligový Třinec, se kterým získal tři domácí tituly, a nyní se stěhuje do Pardubic, kde se potká se svým bratrem Adamem.

David Musil: „Je to pro mě určitě další výzva v mé kariéře. Pardubice mají ty nejvyšší ambice a já se na to těším, protože si myslím, že snem každého hráče je vždy bojovat o ty nejvyšší pozice, o titul. Doufám, že svou hrou pomůžu Pardubicím k tomu, abychom dosáhli toho, co se nám podařilo třikrát s Třincem.

„S bráchou budeme hrát v klubu společně vůbec poprvé a já se na to moc těším. Už jsme si spolu nedávno zahráli více zápasů na mistrovství, moc jsme si to užili, tak se těším, že na to navážeme nyní v Pardubicích. Na ty mám největší vzpomínky, když jsme jezdili za babičkou. Samozřejmě jsem slyšel spoustu věcí od táty, když jsme byli malí, tak jsme se tam byli podívat na mistrovství dvacítek.“

Dušan Salfický: „Tvrdý, nekompromisní obránce, který vyztuží naši defenzivu. Další z řady reprezentantů, navíc ozdoben třetím titulem v řadě s Třincem, nyní bude účastníkem mistrovství světa. Je to obrovská kvalita, která přichází do našich zadních. Samozřejmě tím, že zde hraje jeho brácha Adam, pro něj bylo o to jednodušší rozhodnout se přijít k nám do Pardubic.“

Tomáš Dvořák

Odchovanec havlíčkobrodského hokeje, který před pár dny oslavil své sedmadvacáté narozeniny, se přes Karlovy Vary dostal až do obrany pražské Sparty, se kterou v tomto roce získal extraligové stříbro. Dispozičně dobře vybavený zadák sbíral zkušenosti i v mládežnických reprezentačních týmech a nakoukl také do seniorského národního týmu.

Tomáš Dvořák: „Příchod do Pardubic je pro mě nová výzva. Doufám, že budeme hrát dobrý hokej a o co nejlepší umístění. S Dynamem to byly vždy vyrovnané zápasy, hlavně v Pardubicích byla vždy výborná atmosféra a já se těším, na domácí prostředí, až budeme hrát před plnou halou.

Jsem rád, že některé kluky v kabině znám a že se opět potkám v jedné šatně s Koštětem (Janem Košťálkem) a Řekou (Robertem Říčkou). S Řekou jsem byl v kontaktu, bavili jsme se o tom, takže trochu vím, do čeho jdu a jsem rád, že kluky v kabině zase uvidím.“

Dušan Salfický: „Tomáš Dvořák měl skvělou sezonu ve Spartě Praha, se kterou si zahrál finále. Jeden z mladších kluků, kteří mají ještě velkou budoucnost před sebou. Jsme přesvědčeni, že se k ní odrazí právě u nás. A jsme moc rádi, že se rozhodl pro Pardubice.“

Lukáš Radil

Pardubický odchovanec získal s Dynamem mistrovské tituly v letech 2010 a 2012. Přes Spartak Moskva zamířil do zámoří, kde odehrál v dresu San Jose Sharks 56 zápasů. V posledních dvou sezonách působil v KHL opět ve Spartaku Moskva a lotyšské Rize. Vysoký útočník se může také pyšnit zkušenostmi z národního týmu, zahrál si jak na olympijských hrách, tak na mistrovství světa.

Lukáš Radil: „Moc se těším na fanoušky i na to, že si zase zahraji s kluky, se kterými už jsem hrával. Jsem skutečně natěšený, očekávání jsou velká a jsem zvědavý, jak to bude vypadat. Zdá se, že tým by měl být skutečně silný.

„Do Pardubic se moc rád vracím. Už když jsem odcházel do zahraničí, tak jsem doufal, že přijde možnost se jednou vrátit, takže jsem za to strašně rád. Očekávání od fanoušků asi nějaká budou a já se pokusím je co nejvíce naplnit. Ale dopředu nad tím nepřemýšlím, věcí se může stát spousta a je zbytečné teď řešit, co možná bude. Já se už nemohu dočkat, až to vypukne, a uvidíme, jaké to bude.“

Dušan Salfický: „Hodně nás těší, že se nám povedlo dotáhnout příchod pardubického odchovance, kterého pardubickým fanouškům asi nemusím detailně představovat. Prožil v Dynamu krásný start do kariéry, přes KHL, NHL, zpátky do KHL se teď vrací do Čech. Jsem rád, že je to zpátky do Pardubic! Že se rozhodl navázat na spolupráci, kterou tady začal jako mladý. Je to útočník s velkými zkušenostmi, věříme v jeho kvality, že pomůže v ofenzivě zvednout naši produktivitu.

Víme, jak důležité je, aby fungovala kabina. Rozhodli jsme se vsadit na to, že parta zkušených hráčů si bude kabinu řídit. A Lukáš Radil by měl být jeden z těch, který by v ní měl mít hlavní slovo.“

Tomáš Hyka

Juniorské soutěže si tento reprezentační útočník vyzkoušel jak v Česku, tak v Kanadě nebo Švédsku. Z Mladé Boleslavi následně vykročil do slavné NHL, kde nastoupil k 27 zápasům v dresu Vegas Golden Knights, draftován byl však na 171. místě Los Angels Kings. Poslední tři sezony strávil devětadvacetiletý forvard v Traktoru Čeljabinsk, kde také potvrdil svou dlouhodobou dobrou produktivitu.

Tomáš Hyka: „Jsem strašně rád, že jsme se s Pardubicemi dohodli. Je to velký klub, velká historie… Bude se slavit 100 let, takže očekávání budou veliká a já doufám, že dokážeme vedle oslav udělat i nějaký úspěch. Co jsem slyšel od některých spoluhráčů, tak Pardubice jsou skvělá hokejová organizace, a sám si pamatuji ještě jako soupeř na báječné fanoušky. Moc se na to těším.

Pardubice si vybavuji jako těžké soupeře. Hlavně u nich se strašně těžko vyhrávalo, protože diváci vytvořili vždy skvělou atmosféru a také tým měli v Pardubicích vždy dobrý. Snad nyní navážeme na to, že se na Dynamu těžko vyhrávalo a že to budeme my, kdo bude doma pořád vyhrávat.“

Dušan Salfický: „Tomáš Hyka s Lukášem Sedlákem patřili k TOP útočníkům v KHL. Vyzkoušeli si NHL, nyní působili tři roky v KHL, mají zkušenosti z nároďáku. Jsme rádi, že takovéto zkušenosti přichází k nám do organizace a věřím, že klukům, kteří tady jsou a v loňské sezoně se prezentovali skvělými výkony, pomůžou a navážou na jejich výkony. A nám pomůžou k tomu, abychom byli v nadcházející sezoně úspěšní.

Při doplňování týmu jsme hledali co nejlepší varianty a když se naskytla varianta angažovat trojici hráčů, kteří spolu dlouhodobě působí v jednom týmu a víme, že jejich vazby fungují, tak jsme toho využili. To, že se povedl příchod trojice Roman Will, Tomáš Hyka a Lukáš Sedlák, je skvělá věc a sázíme právě na to, že kluci spolu hrávali a mají na sebe vazby. Je jasné, že jim to pomůže v adaptaci v novém prostředí.“

Lukáš Sedlák

Devětadvacetiletý rodák z Českých Budějovic byl z 158. místa draftován Columbusem Blue Jacket, za který si připsal 160 startů v NHL si v dresu Columbusu Blue Jackets. Celkem strávil v zámoří osm sezon, jelikož si vyzkoušel také AHL a kanadskou juniorku. V posledních třech letech hájil český reprezentant barvy Traktoru Čeljabinsk, kde za 164 zápasů posbíral 121 kanadských bodů. V Pardubicích prožije svůj debut v Tipsport extralize.

Lukáš Sedlák: „Těším se na skvělé fanoušky, kteří jsou v Pardubicích. Já jsem sice v extralize nikdy nehrál, ale Pardubice jsou hokejové město a já už se na to atmosféru nemohu dočkat. Očekávání mám jen ty nejvyšší. Vždy se snažím být pro všechny v kabině dobrým spoluhráčem a být přínosným pro tým. Aby se hrál dobrý hokej a udělal se pořádný výsledek.

Tomáš (Hyku) s Romanem (Willem) znám samozřejmě hodně dobře. Ostatní kluky v kabině sice už tolik neznám, jak jsem říkal, v extralize jsem nikdy nehrál, takže je to pro mě všechno trošku nové. S Tomášem jsme chtěli hrát stále pohromadě, takže jsme se takto rozhodli a věřím, že to bude přínosné jak pro nás, tak pro celý tým.“

Aktuální soupiska HC Dynamo Pardubice pro sezonu 2022/2023:

Brankáři: Dominik Frodl, Milan Klouček, Roman Will

Obránci: Peter Čerešňák, Tomáš Dvořák, Michal Hrádek, Tomáš Jelínek, Jan Kolář, Jan Košťálek, David Musil, Ondřej Vála, Jan Zdráhal

Útočníci: Matěj Blümel, David Cienciala, Tomáš Hyka, Robin Kaplan, Filip Koffer, Robert Kousal, Ondřej Matýs, Adam Musil, Matej Paulovič, Patrik Poulíček, Lukáš Radil, Ondřej Rohlík, Lukáš Sedlák, Michal Rouha, Robert Říčka, Tomáš Urban