15.03.2022
Redakce

Postup do play off byl cíl, osobně jsem chtěl ale víc, říká kapitán dorostu Šmerda

Dorostenci Dynama druhou prohrou proti Plzni zakončili svoji cestu v osmifinále play off, třetí nejlepší celek po základní části byl nad jejich síly. Pardubický kapitán a nejproduktivnější obránce Samuel Šmerda v rozhovoru vyprávěl o průběhu sezony, úspěšných zápasech v boji o play off nebo také o tom, proč má k Plzni blízko.

Ve své skupině Střed jste nejprve obsadili páté místo a jistota postupové čtyřky vám unikla. Byla tam některá utkání, u kterých se to lámalo, protože postup od vyřazovací fáze jste si museli vybojovat až později…
V první části sezony se nám nedařilo proti silnějším týmům a měli jsme slabou koncovku. Za to nás ostatní trestali a nesbírali jsme body, jak bychom potřebovali. I tak jsme se stále drželi v boji o postup. O tom, že se nám nepodařilo první čtyřku udržet, rozhodla série nevydařených zápasů na přelomu října a listopadu. Závěrečná utkání skupiny jsme sice už opět dokázali vyhrávat a porazili jsme i nakonec druhou Jihlavu, ale na postup to už bohužel nestačilo.

Účast v osmifinále play off jste ale získali po velmi dobrých výkonech, když jste zaváhali jen ve čtyřech utkáních z dvaceti možných. Hrálo se vám proti papírově slabším soupeřům až tak snadno?
Zápasy nebyly vůbec jednoduché, protože jsme pořád hráli proti týmům, které především bránily. Náš nejméně oblíbený soupeř byl určitě Tábor, který nás asi trápil nejvíc. Nevím proč, ale s ním se nám vůbec nedařilo hrát, co jsme chtěli a co nás trenéři učí. Největší konkurencí v boji o play off byly pro nás České Budějovice. Vzájemné zápasy byly velmi vyrovnané, ale nakonec jsme někdy i se štěstím dokázali všechny čtyři vyhrát a to rozhodlo o tom, že jsme ze skupiny postoupili do play off my.

V osmifinálové sérii jste narazili na třetí Plzeň. Jak jste sílu vašeho soupeře vnímal?
To, že na nás nakonec vyšla Plzeň, mělo pro mě osobně velmi specifický náboj. Mamka z Plzně pochází, mám tam příbuzné, hokejové kamarády a jezdím tam mimo sezonu rád i trénovat. Takže plzeňský hokej sleduji a znám. V Plzni je v týmu dorostu několik reprezentantů a jejich síla a hra je hodně vidět. Mají výborný tým, velmi dobré všechny pětky, celou sezonu stabilně vyhrávají, hrají útočný hokej a dávají hodně gólů. Takže mně bylo hned jasné, že nás čeká hrozně těžký soupeř. Přesto jsem věřil, že přes Plzeň můžeme postoupit, což se ale nakonec nepovedlo.

Oba zápasy skončily shodně porážkou 1:5, ale oba zápasy jste hráli první třetiny vyrovnané. Co se potom stalo, že vám Plzeň odskočila?
Byl to úplně jiný hokej než jsme hráli ve skupině o postup. Hlavně jsem vnímal, že to je rychlejší, tvrdší a víc se dohrávají souboje. Trochu jsme doplatili na to, že se nám v základní části nepodařilo postoupit do horní skupiny a bylo vidět, že nám zkušenosti z takových zápasů chyběly. První zapas v Plzni jsme sice vedli, ale spíš jsme se hledali, jak se s tempem zápasu srovnat. Hned v první minutě druhé třetiny Plzeň otočila na 2:1, což nás zaskočilo, srazilo dolů a hra se nám rozpadla. I když jsme se ve třetí třetině znovu zvedli, vyhořeli jsme střelecky a zápas otočit nedokázali.

Druhý zápas už to bylo lepší. S trenéry jsme rozebrali, co na Plzeň hrát a hráli jsme velmi vyrovnaný zápas ve vysokém tempu. Bohužel ho zlomili dva smolné slepené góly, které jsme dostali na začátku druhé třetiny. Podařilo se nám poté vstřelit gól a chtěli jsme zkusit zápas otočit, ale zkazili jsme si to sami oslabením pět na tři na konci druhé třetiny, při kterém jsme dostali čtvrtý gól. Ve třetí třetině jsme se pokoušeli ještě zápas otočit, dali jsme dokonce gól, který ale rozhodčí bohužel nakonec neuznal. Zkusili jsme i dlouho před koncem hrát v šesti bez brankáře, ale nepodařilo se nám Plzeň zmáčknout a dostali jsme pátý gól. To rozhodlo definitivně.

Sezona pro vás sice skončila, postup do osmifinále a jistota záchrany v extralize ale může být hodnocena úspěšně, ne?
Teď jsem spíše zklamaný z neúspěchu v play off. Udržet extraligu jsme brali jako povinnost a nikdo si nepřipouštěl, že by se to nepodařilo. Chtěli jsme ale postoupit a v druhé části sezony hrát horní skupinu, to se nepovedlo. Naopak postup do play off byl cíl, který se povedl. Celkově to vůbec špatná sezona nebyla, ale osmifinále play off je pro mě osobně málo. Myslím si, že jako tým jsme měli na víc.

Chtěl bych ale především poděkovat svým spoluhráčům za skvělou partu, která se v kabině v průběhu sezony vytvořila. Bylo mi ctí tým vést z pozice kapitána, a o to víc mě štve, že jsme v play off skončili již v osmifinále a nedosáhli na větší úspěch. V tuhle chvíli nám však nezbývá, než začít znovu tvrdě pracovat a poctivě trénovat, aby se nám v příští sezoně podařilo dojít dál.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej