09.09.2023
Redakce

Nejproduktivnější hráč dorostenecké extraligy Vít Macek: Jsem šťastný, že se mi daří

Dorostenec Vít Macek společně s celým pardubickým týmem zažívá po výsledkově vydařené přípravě úspěšný vstup do soutěžní sezony. Sám má po dvou zápasech na kontě osm kanadských bodů a vede pořadí kanadského bodování Extraligy dorostu. Gólově se prosadil ve čtvrtek proti Dukle Jihlava, svému bývalému klubu, i v sobotním klání v Brně. Tam přispěl k těsné výhře.

V hale Komety šlo Dynamo díky Mackově zvládnutému protiútoku po třech minutách hry do vedení. Na Šebelovu vyrovnávací branku z 12. minuty odpověděl pět minut před sirénou David Krčál. Přes nabyté vedení nehodnotí Macek pardubický výkon v zahajovacím dějství zcela pozitivně: „Trenéři nás upozorňovali na soupeřovo zakládání útoku, které bylo pro nás nepříjemné a v první třetině nám dělalo problémy.“

Minutu po pauze navíc Jihomoravané dokázali Brabencovým zásahem vyrovnat na 2:2. Šestnáctiletý útočník Pardubic ovšem v následném průběhu přispěl asistencemi k získání dvoubrankového náskoku. V polovině základní hrací doby přihrál kanonýrovi úvodu ročníku Krčálovi a ve 47. minutě střelci vítězného gólu Teodoru Vápeníkovi.

Macek s celkovými osmi kanadskými body vévodí tabulce produktivity. „Já vždycky říkám, že pokaždé to může být lepší. Samozřejmě jsem ale šťastný, že se mi takhle daří, a doufám, že to bude pokračovat,“ říká talentovaný hokejista. Jeho zmiňovaný spoluhráč Krčál mimochodem s pěti trefami vládne pořadí střelců Extraligy dorostu.

Oba mají spolu s ostatními svěřenci kouče Vojtěcha Faltyse důvod ke spokojenosti i vzhledem k výhrám v úvodních dvou zápasech. V tom druhém ve 49. minutě snížil na 3:4 Štulo, což už však k obratu domácích nevedlo. Pod tři body z Brna se výrazně podepsal rovněž brankář Pardubic. „Trochu nám přálo štěstí a hlavně nás podržel Tuli spoustou zákroků,“ chválí Matěje Tuláčka Macek.

Navzdory povedenému zahájení sezony vidí prostor ke zlepšení: „Určitě bychom měli zlepšit vstupy do zápasů, s čímž jsme poslední dobou měli potíže.“ Naopak kladnou stránku týmu spatřuje v dobrém rozložení sil na všech postech.

Duel prvního kola s Jihlavou, který skončil vítězstvím 6:2, bylo pro Víta Macka specifické. Do města perníku totiž v létě přestoupil právě z Vysočiny. „Nebylo to pro mě vůbec lehké utkání. Zaprvé šlo o první mistrovský zápas a zadruhé jsme hráli proti mému bývalému klubu. Takže tam znám většinu hráčů a chtěl jsem se i co nejvíce předvést. Ale myslím, že ta nervozita se na mém výkonu tolik neprojevila,“ vrací se letní posila dorostu Dynama k předchozímu klání, v němž si připsala gól a čtyři asistence.

A jaké jsou Mackovy cíle směrem k aktuálnímu hokejovému ročníku? „V první řadě chci co nejvíce pomoci svému týmu, abychom to v extralize dotáhli daleko. Také si samozřejmě přeji hrát často za národní výběr a mít čest reprezentovat Česko.“