26.10.2022
Redakce

Návrat do zátěže? Maximálně otázka pár týdnů, věří Hyka

Pardubický útočník Tomáš Hyka odehrál poslední zápas před měsícem, poté ho zastavilo infekční onemocnění, které postihuje játra. „Musím mít jaterní dietu a počkat, až játra budou v normálních hodnotách, což už skoro mám. Je dobré, že to hodně rychle klesá, takže snad budu brzy zpět,“ přeje si devětadvacetiletý útočník.

Hyka odehrál po návratu do Tipsport extraligy za Pardubice pět utkání, v nichž posbíral čtyři kanadské body za gól a tři asistence. Jak pro něj byl náročný začátek nemoci? „Bylo to těžké, protože to přišlo rychle ze dne na den. Začal jsem mít teploty, zimnici a když mi tři dny neklesaly čtyřicítky teploty, tak jsem šel do nemocnice a tam mi z krve zjistili, že mám zánět jater. Poté jsme museli čekat ještě zhruba deset dní, aby se potvrdil nějaký typ infekčního onemocnění. To nejhorší se vyloučilo, ale zánět byl pořád velký, že jsem musel mít klid,“ popisuje.

Kdy by se mohl vrátit alespoň do lehké zátěže? „Je to individuální. Hodnoty posledních testů už byly skoro v normě, v které by měly být. Poté už záleží na lékařích, kdy bych mohl začít něco dělat. Věřím, že to bude maximálně otázka pár týdnů. Aby si tělo mohlo pomalinku začít zvykat na zátěž a byl jsem brzo v plné zátěži.“

„Člověk hraje hokej odmala a při onemocněních nebo zraněních je vždy těžké, když vidí tým, že se mu daří a nemůže mu pomoct. Na jednu stranu jsem rád, že mohu být docela rychle zpátky, ale člověk samozřejmě nechce nic uspěchat, protože chce být připravený na zbytek sezony a pomoct týmu v nejdůležitější fázi, což je play off. Tým hraje skvěle, je radost se na kluky dívat a je vidět síla toho týmu,“ nastínila možnosti návratu předsezonní posila Dynama.

„Už jsem byl zraněný na více měsíců, měl jsem poraněné koleno, otřes mozku. Pak je samozřejmě těžké se vrátit, dostat se do zápasového tempa. Ale tím, že pak člověk trénuje, i spoluhráči vám pomohou, tak stačí zápas, dva a je v zápasové normě. Ale záleží na tom, jak poté bude reagovat tělo na zátěž. Ale věřím, že bude vše v pohodě a budu v plné síle, až se vrátím,“ říká na závěr.