25.10.2022
Redakce

Na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice tekla červenobílá hokejová krev

Na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice darovali nejcennější životní tekutinu zástupci hokejového klubu Dynamo Pardubice. Reagovali tak na veřejnou výzvu nemocnice, která nedávno avizovala nedostatek krve. Hokejový klub tak chce zároveň vyzvat své fanoušky, aby rozšířili registr dárců krve. Pomozte i Vy!

Transfuzní oddělení Nemocnice Pardubického kraje nedávno oznámilo, že nemají krve nazbyt. Důvodem je především to, že dárci v poslední době ruší či přeobjednávají své termíny odběru, hlavně z důvodu nemocnosti.

Stále přitom platí, že v České republice chybí asi 100 000 dárců. Není proto divu, že jsou dárci krve tolik potřební a noví vítáni, nehledě na krevní skupinu.

"Dynamo je víc než hokej. Jsme si navíc vědomi toho, že naše komunikační prostředky patří k nejsilnějším v našem regionu, a právě proto chceme oslovit všechny dobrovolníky a potenciální dárce krve. Předem všem dárcům za celý klub moc děkuji, že spolu s námi pomáháte," komentoval aktivitu klubu ředitel HC Dynamo Pardubice Ivan Čonka.

Aktivitu hokejového klubu nemocnice vítá, koneckonců spolupráce v oblasti dárcovství krve se mezi ní a klubem dnes dá již považovat za tradiční. „S klubem spolupracujeme již několik let a spolupráce to je rozhodně prospěšná. Pro každé transfuzní oddělení je důležité mít co nejširší registr dárců krve. Ani my nejsme výjimkou. Velmi si proto vážíme, že nás v této snaze dlouhodobě podporuje i pardubický hokejový klub,“ řekla primářka transfuzního oddělení Pardubické nemocnice Helena Geierová.

Svou krev v průběhu úterního dopoledne darovala celá řada členů organizace Dynamo. Zapojili se členové vedení, sekretariátu i realizačních týmů. Hráči se s ohledem na náročný zápasový program zapojit nemohli. Akci klubu a pardubické nemocnice přesto kvitují a v nejbližším možném termínu se k ní chystají aktivně připojit. "Každý týden hrajeme 2 až 3 zápasy a trenéři nás nešetří ani v trénincích. Z toho důvodu by teď nebylo rozumné krev darovat. Kolegy z Dynama jsem ale osobně jel podpořit přímo do nemocnice. Až to bude možné, připojí se k výzvě i hráči. Buď po sezónně nebo v některé z reprezentačních přestávek," dodává útočník Dynama Filip Koffer.

Kdo se může stát dárcem?

Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku mezi 18 až 65 lety vážící více než padesát kilogramů. Pro první odběr se doporučuje věk do 60 let. K odběru krve je nutné si přinést průkaz totožnosti a kartičku zdravotní pojišťovny.

Všechna potřebná vyšetření provedou zdravotníci zdarma, bezprostředně před odběrem. Dárcům se nedoporučuje pít 24 hodin před odběrem krve alkohol a jíst tučná jídla, stejně tak není vhodná ani nadměrná fyzická námaha, například při sportu.

Na druhou stranu se ale nedoporučuje ani dostavit se na vlastní odběr nalačno. Dárce by si měl dát ráno před odběrem lehkou, netučnou snídani a zejména vypít dostatek tekutin.

Náborové akce s Dynamem mají tradici

Podzimní náborové akce s Dynamem mají bohatou tradici. V minulých letech se jich zúčastnily desítky nových dárců krve. Většina z nich nezůstala jen u prvního odběru a nadále pravidelně ulehá na odběrové lůžko na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice.

„Vždycky nás potěší, když zjistíme, že se dárci vracejí a pravidelně darují. Jen tak se nám podaří udržet podíl aktivních dárců dostatečně vysoký,“ dodala primářka Geierová.

O tom, že darování krve je celospolečensky významný čin, svědčí i fakt, že dárce má v den odběru právo na poskytnutí pracovního volna s náhradou mzdy, a navíc si může po předložení potvrzení o darování snížit daňový základ při podávání daňového přiznání.