30.10.2020
Redakce

Hokej dává Pardubicím tvář, říká Václav Matys z vedení Sev.en

Společnost Sev.en je významným partnerem hokejového klubu Dynamo Pardubice. Jejich podpora však nespočívá pouze v podpoře A-týmu, v loňském roce například pořádali mládežnický turnaj Sev.en Hockey Cup. Nejen o podpoře hokeje jsme si povídali s členem představenstva Sev.en Václavem Matysem. „Hokej se vyznačuje čistým časem a rychlým střídáním hráčů, oproti fotbalu je v něm tedy důležitá doslova každá vteřina. V elektroenergetice platí to samé. Nemůžete lidem oznámit, že dvacet minut nepůjde proud, protože se v elektrárně střídají směny,“ myslí si Václav Matys.

Loni jste pořádali hokejovým turnaj pro hráče 9. tříd Sev.en Hockey Cup, co vás na tuto myšlenku přivedlo?
Naše skupina působí takřka výhradně v hokejových městech – Pardubice, Kladno, Zlín, Litvínov. Přemýšleli jsme, jak toho využít. Tak se zrodila myšlenka na Sev.en Hockey Cup. Rádi bychom tím podpořili rozvoj mládežnického hokeje a zároveň posílili i vztahy a možná i určitou zdravou rivalitu mezi jednotlivými subjekty ve skupině.

V Pardubicích však nepodporujete pouze mládežnický hokej, nýbrž i A-tým. Jak hodnotíte tuto spolupráci?
Uvědomujeme si, že hokej je pro Pardubice stejně důležitý jako perník. Má tam bohatou tradici a dává městu tvář. A podpora tohoto typu je v této bláznivé době čím dál tím důležitější, protože sport podobně jako kultura dostává jednu ránu za druhou.


Člen představenstva Sev.en Ing. Václav Matys

Vidíte nějaké podobnosti mezi vaším oborem – energetikou a ledním hokejem? Můžete popsat jaké?
V hledištích bývá elektrizující atmosféra (alespoň tedy byla před covidem). Teď vážně. Ta podobnost tam je větší, než byste možná očekávali. Hokej se vyznačuje čistým časem a rychlým střídáním hráčů, oproti fotbalu je v něm tedy důležitá doslova každá vteřina. V elektroenergetice platí to samé. Nemůžete lidem oznámit, že dvacet minut nepůjde proud, protože se v elektrárně střídají směny. Když jsme v provozu, vyrábíme sedm dní v týdnu čtyřiadvacet hodin denně.

Jak dbáte na sportovní vyžití svých zaměstnanců? Pořádáte pro ně nějaké akce, poskytujete nějaké programy?
Právě díky spolupráci s HC Dynamem jsme již několikrát pořádali bruslení a hokejový zápas pro naše zaměstnance v enteria areně. Pravidelně pořádáme rodinné odpoledne pro rodiny našich zaměstnanců, kde si přijdou na své jak děti, tak i jejich rodiče či prarodiče. Další tradiční akcí je vánoční večírek, je pravda, že zrovna sportovní akce to není. Ale v rámci sociálního programu mohou zaměstnanci čerpat bohaté portfolio příspěvků na sport či volný čas. Také podporujeme většinu malých sportovních klubů v okolí, jejímiž členy jsou právě naši zaměstnanci či jejich děti. Zaměstnanci si také mohou zažádat o tzv. Interní grant, který podporuje právě i sportovní kluby či projekty, do kterých jsou zaměstnanci zapojení.


Elektrárna ve Chvaleticích

V Pardubickém kraji patří do vašeho portfolia Elektrárna Chvaletice. Kolik lidí v Pardubickém kraji zaměstnáváte?
Elektrárna Chvaletice má nyní kolem 350 zaměstnanců, ale další stovky lidí jsou zaměstnanci dodavatelských firem pro elektrárnu. Současná výstavba nových látkových filtrů, které dále zlepší životní prostředí v Pardubickém kraji, zaměstnala v tomto roce další stovky lidí. A práce se nezastavili ani za přísných hygienických pravidel, které musela elektrárna jako součást kritické infrastruktury v průběhu koronavirové epidemie dodržovat.