07.02.2023
Redakce

Galavečer: Nejlepšími hráči století Dynama byli zvoleni Vladimír Martinec a Dominik Hašek

Oslavy sta let pardubického hokeje naplno propukly v zaplněné enteria areně. Na galavečeru DYNAMO 100 byly oceněny všechny mistrovské týmy Pardubic a předávaly se také individuální ceny. Kdo se stal největším tvrďákem, nejlepším střelcem nebo koho akce byla zvolena jako ta nejpovedenější?

Postupně se na pódiu v enteria areně představili členové jednotlivých mistrovských týmů. První titul pardubického klubu, který Pardubice oslavily před padesáti lety v sezoně 1972/73, reprezentovala úderná útočná lajna, která budila ze snu nejednoho soupeře, Vladimír Martinec, Bohuslav Šťastný Jiří Novák. Také v mistrovské sezoně 1986/87 se Pardubicích povedlo ovládnout základní část, v play off suverénně došly až do finále, kde i v sestavě s Dominikem Haškem, Evženem Musilem, Janem Levinským a Zdeňkem Čechem porazily Jihlavu. Další obrovská titulová radost po vítězství v základní části propukla na konci sezony 1988/89, tu na pódiu reprezentovali Martin Střída, Robert Vršanský, Jiří Šejba, Dominik Hašek a trenér Vladimír Martinec.

Díky výluce v NHL byla sezona 2004/05 plná hvězda, k historicky čtvrtému mistrovskému titulu přispěli i David Havíř, Jan Bulis, Petr Průcha, Milan Hejduk, Aleš Hemský a trenér Vladimír Martinec. O mistrovské sezoně 2009/10 mluvili Jan Kolář, Dominik Hašek a Libor Pivko. Poslednímu pardubickému titulu bude letos 11 let, sezonu 2011/2012 reprezentovali Lukáš Radil, Jan Kolář, Tomáš Zohorna.

Kromě výjimečných osobností jednotlivých titulových sezon patřil večer individualitám, které zářily u nás a následně i v reprezentaci a v zahraničí. Cenu pro historicky nejlepšího střelce Dynama převzal Petr Sýkora, ikona jejíž dres nově visí pod stropem enteria areny. Legendární útočník odehrál v pardubickém dresu 18 sezón a nastřílel neskutečných 385 branek. Ocenění mu předal Dušan Salfický, mistr s Pardubicemi z roku 2012 a současný sportovní ředitel HC Dynamo Pardubice.

Největším tvrďákem historie pardubického hokeje se pak stal trojnásobný mistr ligy – Jiří Cetkovský. Bezmála dvoumetrový Jiří Cetkovský na ledě svými 110 kilogramy boural největší ligové hvězdy, kterým se snadno dokázal dostat pod kůži. A když bylo třeba, uměl ještě přitvrdit, zahodit rukavice a být se za svůj tým.

Souboj o historicky nejlepšího nahrávače Dynama byl velmi těsný. Cenu nakonec získala další ikonická postava Dynama – útočník Tomáš Blažek. Ten byl po celou svoji kariéru symbolem jistoty a také klubové věrnosti. 16 dlouhých sezón totiž nastupoval pouze za svůj mateřský klub. Tomáš Blažek nasbíral během své kariéry celkem 328 gólových asistencí a právem si zaslouží titul nejlepšího nahrávače pardubického hokeje.

Najít nejikoničtější akci, pod níž je podepsaný pardubický hokejista, není až tak těžké. Odchovanec někdejší Tesly Jiří Šejba je totiž v hokejových pořadech připomínaný dodnes, a to nejen kvůli své skvělé kariéře, ale hlavně kvůli památnému sólu přes celé hřiště.

Ve stoleté historii Dynama se na střídačce pardubického týmu vystřídalo spoustu skvělých trenérů. Jeden z nich ovšem měl a stále má na vývoj hráčů z města perníku nejvýraznější vliv. Vladimír Martinec svůj srdeční klub dokázal z lavičky dovést ke dvěma titulům. Pracoval přitom se zcela odlišnými týmy v rozdílných hokejových obdobích.


Rekord nejlepšího pardubického střelce Petra Sýkory je v současné době jen stěží k překonání. Ve své historii má však Dynamo jednoho kanonýra, který svým průměrem gólů na utkání Sýkoru dokázal překonat. Je jím Milan Hejduk, který v 292 soutěžních utkáních nasázel 128 branek.

Sto let znamená defacto pět generací fanoušků. Stovky a tisíce hráčů, kteří přinášeli radost ze hry. A Dynamo se rozhodlo najít mezi nimi hokejistu století. Někoho, kdo je symbolem toho klubu a svými schopnostmi a vlastnostmi vyčnívá. Jsou dva. Zcela jednoznačně. Oba jsou legendami pardubického, českého i světového hokeje. Právě jim patřil závěr galavečera. Pánové Vladimír Martinec a Dominik Hašek.