26.05.2020
Tisková zpráva

Extraligové kluby se dohodly na podobě herního systému soutěže

Kluby Tipsport extraligy měly včera mimořádné zasedání v Praze. Zvolily na něm nové představenstvo Asociace profesionálních klubů ledního hokeje (APK LH) a také se dohodly na koncepci herního systému soutěže, o které bude rozhodovat výkonný výbor Českého hokeje.

Schůzi na téma koncepce herního systému Tipsport extraligy inicioval prezident Českého hokeje Tomáš Král. Nový model, pokud bude schválen, by měl platit minimálně čtyři roky.

„Diskuse na toto téma, které rezonovalo hokejovým hnutím prakticky od prosince loňského roku, byla velice náročná. Názory klubů byly různé a měnily se v čase i díky situaci vzniklé kvůli koronaviru. Všichni ale věříme, že toto nelehké období překonáme a v září se začne hrát dle plánu. Proto se kluby domluvili na variantě, která by zachovala sportovní řešení,“ řekl člen představenstva HC Dynamo Pardubice Dušan Salfický, který na této schůzi náš klub zastupoval.

Představenstvo APK LH dnes předložilo valné hromadě návrhy herních modelů včetně analýzy ekonomických a sportovních kritérií navržených variant, protože vnímá složitosti, které mohou nastat v nadcházející sezoně z důvodů eskalace problémů s nákazou covid-19.

Valná hromada dvoutřetinovou většinou odsouhlasila návrh pro výkonný výbor Českého hokeje, aby byl v následujících čtyřech ročnících herní model Tipsport extraligy formou baráže 1+1, který zohledňuje Českým hokejem preferovanou sportovní stránku.

„Baráž je sportovní cesta. Sportovní varianty preferuje i hokejový svaz. A baráž je ryze sportovním řešením: už léta fungovala a nezavírá extraligu,“ popsal doporučený návrh úřadující viceprezident APK LH Prokop Beneš.

Pokud bude tento návrh schválen výkonným výborem Českého hokeje, nově by se hrálo tzv. play down.

„Důvod, proč by se v prvním kole, to znamená v zápasech mezi 11. a 14. týmem, respektive 12. a 13. týmem, zachovávaly body ze základní části, je ten, že pokud hrajete o play off, těžko vypustíte nějaký zápas. Pořád chcete svoje postavení vylepšovat. Pokud je naopak někdo na chvostu tabulky s velkou ztrátou, chceme ho motivovat, aby byl rozdíl bodů co nejmenší. Jde o to, aby kluby měly motivaci získávat body ze základní části až do konce, protože bodový odstup mezi týmy hraje v play down podstatnou roli. To přináší soutěži atraktivitu,“ vysvětluje Prokop Beneš.

Na schůzi se rovněž volilo nové představenstvo APK LH. Důvěru členů APK LH pro nacházející volební období dostali: V pozici prezidenta Aleš Pavlík, viceprezidentem bude Prokop Beneš, dalšími členy budou Aleš Kmoníček, Jan Tůma a Ctibor Jech starší.

Kluby rovněž navrhly úpravy v licenčním řádu, které odstraní nerovnosti mezi případným přistupivším klubem z Chance ligy a kluby extraligy.

Detailní popis doporučeného herního modelu Tipsport extraligy od APK LH

Následující systém by shodně platil pro čtyři následující sezony, tedy sezony 2020/21 až 2023/24:

počet účastníků: 14

52 kol základní části

družstva umístěná po základní části na 1. až 6. místě postupují do čtvrtfinále

družstva umístěná po základní části na 7. až 10. místě postupují do předkola play off

předkolo play off se bude hrát na tři vítězná utkání, čtvrtfinále, semifinále a finále na čtyři vítězná utkání

družstva umístěná po základní části na 11. až 14. místě sehrají první kolo play down (11. tým se utká se 14. a 12. tým se 13.), ve kterém se zohlední body, které tato družstva získala v základní části; družstva mezi sebou sehrají maximálně 7 zápasů (s případným prodloužením do rozhodnutí), ve hře tedy bude celkem 21 bodů; jakmile jedno z družstev bude mít na druhé družstvo takový bodový náskok, který již nebude možné ve zbývajících zápasech stáhnout, další zápasy se neuskuteční

družstva, která prohrají v prvním kole play down, mezi sebou sehrají druhé kolo play down na 4 vítězná utkání (v těchto utkáních už počet bodů získaných v základní části nehraje žádnou roli), přičemž poražené družstvo sehraje baráž s vítězem Chance ligy na čtyři vítězná utkání o účast v TELH v následující sezoně.