24.04.2021
Redakce

Dynamu rostou zajímaví mladíci. Jak se jim letos dařilo?

V sezoně 2020/2021 dostávali hráči Dynama, kteří se zatím nemohou prosadit v A-týmu naplno, velký prostor v Chance lize. Partnerský klub z Vrchlabí postoupil do play off i s mnoha pardubickými mladíky. Kteří další hráči nastupovali za Dynamo a v Chance lize a kterým juniorům stačila k extraligovému startu jen mládežnická soutěž?

Defenzíva má budoucnost

Martin Bučko, SVK, 13. 5. 2000, 190 cm, 86 kg, hůl: P

Dvacetiletý slovenský obránce Martin Bučko se po návratu do Dynama, kam se vrátil po loňském ročníku stráveném na Slovensku, začal prosazovat do základní sestavy. Celkem za A-tým nasbíral 23 zápasů v základní části a dalších osm v play off. Čtrnáctkrát naskočil i v partnerském Vrchlabí, kde zapsal čtyři body. Momentálně se připravuje se slovenským národním týmem na nadcházející Světový šampionát v Rize.

Michal Hrádek, CZE, 6. 2. 2002, 185 cm, 84 kg, hůl: P

Jedním z nejmladších obránců je devatenáctiletý Michal Hrádek, který také začal výrazně promlouvat do sestavy Pardubic. Hodně prostoru dostával v základní části i následně v play off. Celkově odehrál za Dynamo v letošní sezoně 39 utkání a získal dvě asistence. Dalších 10 zápasů posbíral ve Vrchlabí. Nedávno si zahrál dva zápasy za českou dvacítku proti Slovensku, kde byl asistentem kapitána.

Tomáš Jelínek, CZE, 2. 2. 2001, 183 cm, 80 kg, hůl: L

Další mladík, který nastoupil v této sezoně za Dynamo, je Tomáš Jelínek. Po jednom startu nastoupil v základní části i následně v play off z pozice sedmého obránce. Dalších osm startů přidal za Vrchlabí, kde si připsal i asistenci v play off.

Jan Oliva, CZE, 7. 6. 2000, 191 cm, 84 cm, hůl: L

Dvacetiletý Jan Oliva přidal v letošní sezoně na své konto další dva extraligové starty. Zbytek sezony jinak ale strávil v Chance lize v týmu Vrchlabí, kde byl důležitým článkem obranných řad. Po 29 zápasech základní části měl na svém kontě tři asistence, + 7 v tabulce plus/minus a průměrný čas na ledě téměř 16 minut, v play off nastoupil k dalším třem utkáním.

Jan Oliva v zápase proti Madeta Motor České Budějovice. Foto: Ladislav Adámek

Ondřej Vála, CZE, 13. 4. 1998, 194 cm, 93 kg, hůl: L

I téměř dvoumetrový Ondřej Vála dostával od trenérů po návratu ze zámoří v letošní sezoně solidní ice-time – v základní části (13:28) a v play off dokonce (19:01 minut na zápas). Třiadvacetiletý defenzivní bek si připsal v 38 zápasech slušných osm bodů (1 + 7). V základní části Chance ligy nastoupil Vála i k 14 utkáním za Vrchlabí (6 bodů, 18 trestných minut).

Šikulové se začínají prosazovat

Kale Costa, AUS, 14. 6. 2002, 172 cm, 75 kg, hůl: L

Jediný Australan nastupující v nejvyšší soutěži – tak by se dal pár slovy popsat příběh Kalea Costy. 172 cm vysoký křídelník si na své konto připsal tři starty. Dalších 19 přidal v Chance lize, kde nastoupil v sestavách Ústí nad Labem (13 zápasů v základní části, další čtyři v play off) a Vrchlabí (2 zápasy v základní části).

František Formánek, CZE, 6. 5. 2004, 176 cm, 81 kg, hůl: L

Nejmladším hráčem na seznamu je teprve šestnáctiletý talent František Formánek. Rodák z nedaleké Chrudimi se blýskl úspěšně zakončenou individuální akcí hned v prvním utkání v extralize proti Kometě. I přes svůj věk se dokázal úspěšně prosadit i v nabitém kádru Vrchlabí. Ve 22 zápasech zaznamenal 5 bodů, jeden start si připsal i v play off.

Filip Koffer, CZE, 3. 4. 2001, 180 cm, 80 kg, hůl: L

Po minulé sezoně strávené v Prince George Cougars v juniorské WHL se Filip Koffer vrátil do Pardubic, kde podepsal víceletou smlouvu. V základní části nastoupil obětavý útočník k 5 zápasům, dalších deset přidal v Litoměřicích a devět ve Vrchlabí, kde se mu dařilo zejména v play off, když zaznamenal čtyři body v 6 utkáních.

Michal Machač, CZE, 16. 2. 1999, 192 cm, 81 kg, hůl: L

Dvaadvacetiletý pardubický odchovanec za Dynamo nastupoval v úvodu sezony, kdy v sedmi duelech nebodoval. Po nástupu nového trenérského štábu už za A-tým nehrál, působil jen ve Vrchlabí, kde si zapsal 11 bodů (2 + 9) ve 32 zápasech.

Ondřej Matýs, CZE, 28. 5. 1999, 186 cm, 77 kg, hůl: L

V průběhu sezony podepsal Ondřej Matýs s Dynamem novou dvouletou smlouvu i díky výkonům, které předváděl v druholigovém Vrchlabí, kde nastoupil k 27 zápasům v základní části, ve kterých zapsal 22 bodů (13 + 9), další bod přidal v play off. Za Dynamo nastoupil k šestnácti duelům.

Michal Pochobradský, CZE, 1. 4. 1999, 195 cm, 101 kg, hůl: L

Na 25 utkání se v základní sestavě Pardubic zabydlel i urostlý centr Michal Pochobradský, vytěžil jednu asistenci, ale také zůstal bez trestných minut. V partnerském klubu vyjel k dalším 15 zápasům, ve kterých vstřelil 4 góly a přidal 5 asistencí. Na ledě strávil v průměru přes 15 minut.

Ondřej Rohlík, CZE, 17. 6. 2001, 184 cm, 72 kg, hůl: L

Devatenáctiletý Ondřej Rohlík odehrál vůbec nejvíce utkání za Dynamo ze všech zmiňovaných hráčů – konkrétně 40 v základní části a dalších šest ve vyřazovacích bojích. Celkem si zajistil osm bodů (3 + 5), na ledě pobýval okolo 11 minut na zápas. Na svém kontě má také osm startů za Vrchlabí, kde vstřelil gól.

Tomáš Zeman, CZE, 27. 4. 2001, 184 cm, 75 kg, hůl: P

Čerstvě dvacetiletý Tomáš Zeman se vrátil do Pardubic po dvou letech, ve kterých získával zkušenosti s finským juniorským hokejem v dresu Jukuritu a hned se probil do sestavy Dynama ke 26 utkáním, jeho čas na ledě byl ale pod deset minut. Dalších 22 utkání má v dresu čtvrtfinalisty z Vrchlabí, zde zvládl pobrat 12 kanadských bodů.

Tomáš Zeman v dresu HC Stadion Vrchlabí. Foto: Ladislav Adámek

Přijde (další) šance v Dynamu?

Dvojice dvacetiletých útočníků – Petr Antoníček a Radek Šír – už do extraligy nakoukla. Šír si extraligový debut odbyl v sezoně 2019/2020 v Karlových Varech, Antoníček už má za Pardubice starty dva. Oba si navíc zahráli letos v Chance lize. Radek Šír nastoupil k jednomu zápasu za Vrchlabí, Petr Antoníček si zahrál za dva kluby – dvakrát hrál za Vrchlabí, čtyřikrát za Prostějov.

Devatenáctiletý Robin Kaplan a o dva roky mladší Daniel Herčík zatím na své první starty za Dynamo čekají. Kaplan si během sezony střihl osm utkání za Šumperk, ve kterých si připsal bod za asistenci. Herčík odehrál šest zápasů za Stadion Vrchlabí a také si připsal asistenci.

Bez zkušeností v seniorském hokeji? Nevadí!

Připsat si start v extralize, aniž by kdy předtím vůbec nastoupili v mužském hokeji? Rarita. A Dynamo šanci letos dopřálo rovnou dvěma hráčům. Sedmnáctiletý obránce Ondřej Chabada nastoupil v posledním kole základní části proti Kometě a odehrál téměř deset minut. Stejně starý slovenský útočník Pavol Štetka odehrál dokonce čtyři zápasy s průměrem osm minut na zápas.

Pavol Štetka na střídačce A-týmu Dynama. Foto: Ladislav Adámek