12.9.2020
Redakce

Domácí remíza na vítězství v poháru nestačila, Dynamo skončilo druhé

Kvalitní zápas plný emocí, tvrdých soubojů i pohledných akcí nabídla odveta finálového utkání Generali Česká Cupu, ve které se střetlo pardubické Dynamo s Třincem. Dynamo téměř celý zápas vedlo, Třinec se ale nevzdal, skóre nakonec srovnal na 3:3 a vítězství v Generali Česká Cupu tak patří po domácí výhře 3:0 jemu.

Generali Česká Cup , F2, sobota 12.9.2020, enteria arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Oceláři Třinec

3:3
2:0, 1:2, 0:1
Branky a nahrávky:10:35 Mandát (Svačina, Kusý; 5/4), 18:07 Claireaux (M. Kaut, Mikuš; 4/4), 37:41 Mikuš (Mandát; 4/3) – 29:23 M. Růžička (Gernát, M. Stránský; 5/4), 36:03 M. Doudera (P. Vrána, M. Stránský; 4/4), 47:06 Jašek (Zadina, Gernát; 5/5). Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk – Kájínek, Hynek. Vyloučení: 9:8. Využití: 2:1. Diváci: 1920. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3.
Dynamo Pardubice: Kantor – Vála, Nakládal, Mikuš, Holland, Zacharčuk, J. Kolář, Hrádek – M.Kaut, R. Kousal, Tybor, Mandát, Poulíček, Svačina, Blümel, Claireaux, Kusý, Machala, Anděl, Zeman.
Oceláři Třinec: Kořenář – Gernát, M. Doudera, Galvinš, D. Musil, Jaroměřský, Kundrátek – M. Stránský, P. Vrána, M. Růžička – Zadina, Marcinko, Jašek, Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík, Hrehorčák, Roman, Dravecký, Hrňa.

Komentář

Druhé finálové utkání začali aktivněji domácí, každá z pardubických formací si během svých prvních střídání vytvořila tlak v útočné třetině. Potlesk fanoušků sklidila například tvrdá střela Ondřeje Vály nebo kombinace Mandáta se Svačinou. Kořenář ale vždy zareagoval a do tempa se postupně dostala i třinecká defenziva.

Bojovali i hostující útočníci, kapitán Vladimír Dravecký šel spoluhráčům příkladem a v důležitý moment dobruslil přečíslení Kousala s Hollandem. Otevřít skóre mohl posléze Tomáš Zeman, v nadějné pozici jej ale vychytal Kořenář. Gernát pak fauloval Mandáta a ten se třineckým revanšoval. Početní výhodu využil přesnou střelou z první po povedené křižné přihrávce od Vladimíra Svačiny.

Obdržený gól hosty probudil, práci měl Kantor třeba s Matějem Stránským, který se dostal před branku až z rohu, nebo s Milošem Romanem. Ten svou střelou přes obránce dokonce trefil tyč domácí branky. Zvýšit na 2:0 mohl ze samostatného úniku Matěj Blümel po kličce do bekhendu, Kořenář ale na poslední chvíli zareagoval svým levým betonem.

Také Stěpan Zacharčuk musel zareagovat, na jeho branku se v 16. minutě řítil protiútok tří ocelářů, ruský obránce to vyřešil lehnutím do přihrávky. Do vedení 2:0 se nakonec Pardubice dostaly dvě minuty před koncem třetiny. Kaut u útočné modré čáry prostrčil puk na Valentina Claireuxe a ten umístěnou střelou k tyči rozvlnil síť.

Rychlý a bojovný styl hokeje fanouškům nabídla i druhá část zápasu. Hned po pěti minutách hry mohlo Dynamo přidat další branku, Ondřej Vála ale mířil pouze do spojnice tyčí Kořenářovy klece. Rozruch se povedlo vyvolat i druhé formaci Pardubic, Mandát se Svačinou a Poulíčkem ale dorazit puk do branky nedokázali. Další střídání pak přesný pas do jízdy obdržel Blümel, který tváří v tvář brankáři Třince neuspěl, neboť byl už moc blízko brankoviště. Nevyužité šance mrzely Pardubice už v 30. minutě, kdy se z mezikruží prosadil Martin Růžička a snížil stav na 1:2 z pohledu hostů.

Oceláři byli najednou živějším týmem, Petr Vrána jel sám na Kantora, Ondřej Roman poté minul prázdnou branku jen o centimetry. Na ledě celý zápas jiskřily emoce, zejména pak po zranění Filipa Zadiny, kterého dvakrát tvrdě dohráli Holland s Mikušem.

Oceláři jim odpověděli další vstřelenou brankou. Milan Doudera v čase 36:03 využil Stránského přihrávku a střelou z voleje vyrovnal na 2:2. O necelé dvě minuty později už se ale zase radovali domácí, nabídnutou přesilovku zužitkoval Juraj Mikuš díky ráně z vrcholu kruhu.

Do třetí třetiny šli pardubičtí s vědomím, že potřebují dohnat dvoubrankové manko ve skóre. Více sil však měli třinečtí, Pardubicím se příliš nedařily přechody do útoku, a tak se hrálo spíše před Kantorem. V 45. minutě musel pardubický brankář řešit přečíslení dvou na jednoho – Jašek přihrával Zadinovi a ten zkusil zakončení mezi nohy. Jenže Kantor byl připraven a naděje Pardubic na vítězství držel pořád nad vodou.

Dvanáct minut před koncem ale tyto naděje výrazně klesly, po střele Zadiny totiž Lukáš Jašek vyrovnal dorážkou stav utkání na 3:3. Kantor nicméně následně vychytal Erika Hrňu, aby pak čelil dalším střelám v již páté přesilové hře Třince.

Domácím se i přes třinecký tlak ještě naskytla možnost získat ve svůj prospěch zápas, Vála při přečíslení nahrával Kusému a ten zamířil do Kořenářova hrudníku. Zápas tak skončil remízou. Na Pardubicích sice v závěru byla znát náročnost tohoto utkání a celé přípravy, v celém finále však byly vítěznému Třinci rovnocenným soupeřem.

Ohlasy po utkání

Michal Mikeska (trenér HC Dynamo Pardubice): První třetina skvělá – rychlost, střelba, góly. Druhou třetinu jsme si rozkouskovali hodně vyloučeními, tam se ta hra výrazně zbrzdila. Třetí část byla nejvyrovnanější, bohužel se nám ta ztráta nepodařila dohnat. Soupeři gratulujeme k vítězství v turnaji, do naší kabiny posíláme velkou pochvalu, jak za poslední utkání, tak za celou přípravu, protože kluci makali tak, jak měli.

Václav Varaďa (trenér HC Oceláři Třinec): Nechci tu moc hodnotit první třetinu, která byla z našeho pohledu velmi slabá. Tahali jsme za kratší konec, málem to domácím vyšlo a dohnali ztrátu z prvního utkání. V kabině jsme si pak něco řekli a myslím si, že jsme přidali. Naší hře dost pomohly dva vstřelené góly. Cítili jsme, že bychom ten zápas mohli zvládnout. Ve třetí třetině, po gólu na 3:3, už si domácí asi přestali věřit. V závěru už jsme byli silnější. Domácí si dnes za svůj výkon dost možná zasloužili vyhrát, ale sport je nevyzpytatelný.