20.9.2019
Redakce

Tři body! Dynamo vykradlo led Litvínova

LITVÍNOV - Hokejisté pardubického Dynama slaví úvodní bodový zisk nové sezony. Na litvínovském ledě se Pardubičtí do vedení dostali zásluhou Kindla již v první třetině, na vyrovnání soupeře odpověděl v čase 44:16 Jan Mandát, jehož branka znamenala výhru Dynama v poměru 2:1!

Tipsport extraliga, 3. kolo, pátek 20.9.2019, Zimní stadion I. Hlinky

Litvínov

Dynamo Pardubice

1:2
0:1, 1:0, 0:1
Branky a nahrávky: 32:34 Hübl (Ščotka, Trávníček) - 18:51 Kindl (Mandát, Zdráhal), 44:16 Mandát. Rozhodčí: Jeřábek, Kika - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 3:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 021. Střely na branku: 35:29 (10:8, 10:12, 15:9). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2. Nejlepší hráči: Viktor Hübl – Jan Mandát.
Litvínov: Janus – Jánošík, Kubát, Trončinský, Ščotka, J. Říha, L. Doudera – Válek, V. Hübl (A), F. Lukeš – Jarůšek, Myšák, Kašpar (A) – Gerhát, M. Hanzl, Petružálek – Jurčík, Helt, Trávníček (C) – Zygmunt.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Eklund, Holland, J. Kolář (C), Piché, Mikuš, Ivan, J. Zdráhal – Harju, R. Kousal, Tybor – D. Kindl (A), Mandát, Hovorka – Machala (A), Poulíček, Látal – M. Kratochvil, Pochobradský, Matýs.

Komentář

Utkání celků ze spodních pater tabulky začali lépe hosté, kteří už v první minutě prověřili brankáře Januse, ten však Hollandův pokus kryl. Fanoušci doufali, že litvínovské příležitosti přijdou záhy, což se bohužel nestalo. Kacetla z dálky ohrozilo pouze Jurčíkovo nahození. Opatrný hokej přerušilo až vyloučení Ivana, a tak si Verva zahrála své neoblíbené přesilovky.

Domácí hýřili aktivitou, na což doplácel především brankář Kacetl. V polovině třetiny připomněl Dynamu útočné časy Harju, který střílel na Januse. V závěru třetiny dopláceli hosté především na neschopnost založit útok. Tento trend rozhodně ukončil Denis Kindl. Bývalý hráč Plzně využil šikovnou nahrávku Mandáta, která přišla zpoza branky.

V polovině utkání byl k viděni aktivní hokej na obou stranách. Hosté se snažili útočit, ale jejich pokusy byly poznamenány nepřesností. Následně celý stadion explodoval nadšením, Ščotka vyslal tvrdou střelu na branku, kterou Kacetl vyrazil. Kotouč si poté vzal do parády Viktor Hübl, který dorážkou vymazal potupnou nulu ze světelné tabule.

Po vyrovnávací brance přišlo vystřízlivění v podobě vyloučení Válka, ale Pardubice se nezmohly na větší šanci. Gól okořenil utkání a oba mančafty chtěly vstřelit branku. Před Kacetlem se o ní snažil Petružálek s Lukešem, v rajónu Jaroslava Januse zase marně střílel Machala. Do konce prostřední části už brankáři překonáni nebyli, a tak se šlo do kabin za vyrovnaného stavu.

Třetí dějství slibovalo shakespearovské drama, domácí chtěli jít štěstí naproti, a tak už po několika vteřinách od startu třetiny hasil Kacetl litvínovskou šanci. Ve velké příležitosti byl také Hanzl, který po samostatném úniku neměl štěstí v koncovce. Poté co Verva nevyužila gólovou příležitost, trestalo Dynamo. Jan Mandát proklouznul mezi dvěma obránci a z dorážky dostal puk za záda Januse.

Černožlutí chtěli odvrátit blížící se prohru, ale nedařilo se jim zakládat útoky, většina z nich končila ve středním pásmu. V posledních minutách se domácí zkoušeli ještě vrátit do zápasu. Nejdříve prověřil Kacetla Petružálek, o chvíli později neúspěšně dorážel Jarůšek. Druhý jmenovaný musel na konci utkání na trestnou lavici, což znamenalo definitivní konec černožlutých nadějí. Nic nezměnila ani závěrečná hra bez brankáře. Dynamo si připsalo úvodní tři body po vítězství 2:1!

Ohlasy po utkání

Jiří Šlégr (HC Verva Litvínov): „Asi jsme předpokládali, že se Pardubice porazí samy, bohužel. Prohráli jsme zápas tím, že jsme nebyli důslední ve všech směrech, musíme se z toho poučit a připravit se na další utkání, protože tohle nebyl dnes odvedený výkon k tomu, abychom si ty body asi zasloužili.“

Radek Bělohlav (HC Dynamo Pardubice: „My jsme nastoupili do utkání úplně jinak než poslední dva zápasy, a to byla změna, kterou jsme potřebovali. Myslím si, že se nám to vyplatilo, protože si odvážíme první tři body. Obětavost, nasazení, to bylo minimálně o sto procent lepší. Bylo to úplně něco jiného a tímto způsobem se musíme prezentovat, jinak to nejde. Nemáme za sebou zase tolik zápasů, ale jasně že nám první výhra pomůže, komu by nepomohla.“

Zápasy v sezóně

3. kolo, 20. 9. 2019
LIT - PCE
1:2
16. kolo, 1. 11. 2019
PCE - LIT
3:4
29. kolo, 22. 12. 2019
LIT - PCE
4:3sn
42. kolo, 31. 1. 2020
PCE - LIT
1:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 60 35 34 1
Obránci G A +/- TM
Jan Zdráhal 0 1 1 0
Oscar Eklund 0 0 1 0
Rhett Holland 0 0 1 0
Michal Ivan 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Juraj Mikuš 0 0 0 0
Sébastien Piché 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Jan Mandát 1 1 2 2
Denis Kindl 1 0 2 2
Marek Hovorka 0 0 2 0
Matouš Kratochvil 0 0 0 0
Martin Látal 0 0 0 0
Ondřej Machala 0 0 0 0
Ondřej Matýs 0 0 0 0
Michal Pochobradský 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Johan Harju 0 0 -1 0
Robert Kousal 0 0 -1 0
Radoslav Tybor 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube