26.11.2017
Jan Hrabal

DERBY #22 je naše! Dynamo zdolalo Mountfield v závěru

PARDUBICE — To byl nádherný zápas! Pardubičtí hokejisté zvládli i duel s Mountfieldem HK, po brankách Rostislava Marosze a Tomáše Rolinka vedli o dvě branky, Hradec Králové sice srovnal, vítězný gól vsítil Petr Sýkora v přesilovce necelé tři minuty před koncem.

Tipsport extraliga, 26. kolo, neděle 26.11.2017, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Mountfield HK

3:2
1:0, 1:1, 1:1
Branky a nahrávky: 18:38 Marosz (Trončinský, Cardwell; 5/4), 24:41 Rolinek (Mojžíš, Marosz; 5/5), 57:06 P. Sýkora (Marosz, Rolinek; 5/4) – 27:23 Dragoun (Červený; 5/5), 44:01 Dragoun (Pláněk, Berger; 5/5). Rozhodčí: Hejduk, Petružálek – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:10 (3:4, 3:2, 0:4), navíc Poulíček – Pláněk, oba 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 23:33 (10:2, 4:18, 9:13). Srážky: 18:11. Vhazování: 34:31. Blokované střely: 6:14. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči: Rostislav Marosz – Michal Dragoun.
Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Čáslava, Cardwell, Wishart, Holland, Mojžíš, Ščotka – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Perret, Tomášek, Treille – J. Sýkora, Dušek, Beran – Kaut, Poulíček, Vondráček.
Mountfield HK: Rybár – Pláněk, Vydarený, Cibulskis, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Zámorský – Látal, Koukal, Červený – Köhler, Dragoun, R. Pavlík – Cingel, Džerinš, Kukumberg – Berger, Tuominen, Miškář.

Komentář

Solidní formu z posledních utkání chtělo Dynamo potvrdit v derby proti Hradci Králové. Očekávaný souboj ještě vyšperkoval návrat Petra Koukala, který poprvé v Pardubicích nastoupil v dresu Mountfieldu. Pardubičtí trenéři měli k dispozici kompletní kádr, rivalovi scházel kapitán Bednář.

Převahu Dynama přetavil ve vedení Marosz

Zápas měl od počátku tradičně skvělou kulisu, na které se podílely ve vyprodané aréně oba fanouškovské tábory. Ve hře nechyběly emoce ani nasazení, opatrně vedený boj však nenabízel mnoho šancí. Jako první se osmělili domácí, když se před Rybára protáhl Treille a hradecký brankář musel jeho střelu vykopnout. Mountfield odpověděl tvrdou ranou Pláňka.

Už devátá minutá zápasu přinesla první vážnější rozmíšku mezi Poulíčkem a Zámorským, za kterou oba citlivě vyinkasovali dvojitý menší trest. Pardubice jinak byly dopředu o poznání snaživější a skóre mohl otevřít Rolinek, jenže na zadní tyči netrefil ideální přihrávku od Marosze. Podobně dopadla snaha F. Pavlíka, kterému nesedla střela z dobré pozice na vrcholu kruhů.

Převahu Dynama, a to zejména střeleckou, demonstroval pak pokus Petra Sýkory do tyče. Bezbrankový stav vydržel až do času 18:38. Pardubice potvrdily zlepšenou formu v přesilovkách a po přihrávce Trončinského se přesně do horního rohu branky trefil Rostislav Marosz – 1:0. Dynamo i přes minimum vyložených šancí po první třetině zaslouženě vedlo.

Hradec přidal, ale dokázal jen snížit

Do druhé části vstoupil Hradec Králové úplně jinak a brzy měl velkou šanci Látal, jenže zblízka netrefil branku. Ještě blíže ke gólu byl následně při přesilovce Graňák, jehož pokus od modré čáry zastavila tyčka. Pardubice v této fázi vytěžily maximum, když ve 25. minutě vlétl do pásma Marosz a po Mojžíšově střele dorážel kotouč do opuštěné branky Tomáš Rolinek – 2:0

Dynamo mohlo navýšit své vedení při přesilovce, ale ta se jim vůbec nepovedla. Naopak to byl Hradec, kdo v oslabení slavil důležitý snižující gól. Červený ujel po křídle a naprosto přesným pasem našel na zadní tyči volnou hokejku Michala Dragouna, který už měl poměrně snadnou pozici – 2:1.

Vstřelený gól hráče Mountfieldu nabudil a od poloviny zápasu se hrálo více před Kacetlem. Pardubický gólman si musel poradit se střelami obránců Graňáka a Zámorského, po dlouhé kombinaci v útočném pásmu neuspěl ani Džerinš. Z obou stran to jinak byl velmi urputný boj, žádné střídání se neobešlo bez řady osobních soubojů.

Domácí se Rybárovi po delší dobře připomněli v závěru třetiny, kdy odraženou střelu zkoušel z úhlu vrátit do odkryté branky Petr Sýkora, ovšem minul. I Pardubice byly blízko gólu v oslabení, když prchl Rolinek, jenže už neměl dost sil na zakončení a navrátivší obránce ho o šanci připravil.

Dynamo zvládlo emotivní závěr a bere tři body!

Jednobrankový rozdíl ve skóre dával tušit, že ve třetí třetině to bude ještě velký boj o všechny body. Blíže ke všem třem mohl domácí nasměrovat Cardwell, který dorážel na brankovišti, ale Rybára zatlačeného do branky překonat nedokázal. Na druhé straně zahrozil před Kacetlem důrazný Berger.

Domácí gólman držel vedení do 45. minuty, kdy Pláňkovu střelu tečoval Michal Dragoun a kotouč trochu smolně proklouzl Kacetlovi mez betony do branky – 2:2. Prakticky vzápětí mohl skóre otočit Radovan Pavlík, ale Kacetl se tentokrát bleskově přesunul a gólovou střelu vyrazil.

Pardubice následně nezužitkovaly dvě přesilovky, a tak jediným momentem, který vyvolal rozruch, byl ostrý střet u mantinelu, po němž zůstal ležet na ledě s ošklivou tržnou ránou na hlavě David Tomášek. Rozhodčí zákrok neposoudili jako nedovolený a na ledě vzplály emoce přinášející další a další souboje.

Vypjaté momenty zvládli lépe domácí a v čase 57:06 rozhodli. Marosz při přesilovce skvělou přihrávkou připravil pozici pro Petra Sýkoru a ten poloodkrytou branku neomylně trefil – 3:2.

Ohlasy po utkání

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „V první řadě chci poděkovat všem fanouškům, co přišli, ve spojení s výsledkem to byla třešnička na dortu. Od rána jsme hráče připravovali, protože je to výjimečný zápas, derby mezi kluby i městy, a hráči k tomu tak musí přistupovat. Ze začátku to byla taktická bitva o střední pásmo, ale jinak jsme hráli velmi dobře, podařilo se nám rozhodnout v přesilových hrách, které jsme sehráli velmi dobře, i když kaňkou je inkasovaný gól právě v početní výhodě. Vedení s tak silným soupeřem jsme si možná trochu nevážili a nechali Hradec srovnat. Hráči jsou dobití a to je asi ta cesta k vítězství, tedy týmový výkon podpořený výborným Kacetlem vzadu a konečně vítězství v derby.“

Tomáš Martinec (Mountfield HK): „Skvělá atmosféra v hledišti dala zápasu punc výjimečností a myslím, že si ho všichni užili. Hráčům jsme za výkon poděkovali, od druhé třetiny jsme z hlediska nasazení a obětavosti podali velmi dobrý výkon, domácí jsme přestříleli a měli spoustu šancí, bohužel jsme je neproměnili. O výsledku rozhodly skvěle sehrané přesilovky Pardubic, které jsme nedokázali ubránit, ačkoliv jsme se na ně připravovali.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

MFC, 6. 8. 2017
HKR - PCE
2:1p
13. kolo, 15. 10. 2017
HKR - PCE
6:0
26. kolo, 26. 11. 2017
PCE - HKR
3:2
39. kolo, 12. 1. 2018
HKR - PCE
2:3
52. kolo, 4. 3. 2018
PCE - HKR
1:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ondřej Kacetl 60 0 31 2
Obránci G A +/- TM
Jacob Cardwell 0 1 0 0
Tomáš Mojžíš 0 1 0 0
Marek Trončinský 0 1 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Rhett Holland 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Ty Wishart 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Rostislav Marosz 1 2 0 0
Tomáš Rolinek 1 1 0 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
Matěj Beran 0 0 0 0
Antonín Dušek 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Jordann Perret 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Sacha Treille 0 0 0 0
Tomáš Vondráček 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube