30.3.2017
Jan Hrabal

Dynamo prohrálo v Jihlavě v prodloužení

JIHLAVA — Hokejisté Pardubic nestačili v barážovém utkání na ledě Dukly, Dynamo podlehlo vojákům 3:4 v prodloužení. Domácí vedli 2:0 a 3:2, červenobílí vyrovnali v základní hrací době, dvakrát se trefil Lukáš Nahodil, prosadil se David Tomášek. Jihlava vstřelila vítězný gól v nastavení.

Tipsport extraliga, BAR2, pátek 31.3.2017, Horácký zimní stadion

Dukla Jihlava

Dynamo Pardubice

4:3p
2:1, 0:1, 1:1 – 1:0
Branky a nahrávky: 12:56 R. Hubáček (Kajínek; 4/4), 14:47 Zeman (Seman, Kaláb; 5/4), 40:47 Seman (Čachotský; 5/4), 62:50 Seman (Kaláb; 3/3) – 19:52,2 Tomášek (4/5), 33:20 Nahodil (P. Sýkora, Trončinský; 4/5), 56:10 Nahodil (M. Kaut, Čáslava; 4/4). Rozhodčí: Čech, Hodek – Frodl, Zavřel. Vyloučení: 6:7 (2:3, 1:3, 3:2). Využití: 2:2. Diváci: 6200 (vyprodáno). Střely na branku: 40:32 (17:11, 9:6, 10:12 – 4:1). Srážky: 3:4. Vhazování: 37:54. Blokované střely: 16:15. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.
Dukla Jihlava: Škarek – Kajínek, J. Říha, Dundáček, Bilčík, Šidlík, Kaláb, Půža – Diviš, J. Skořepa, Důras – Anděl, R. Hubáček, Jiránek – Zeman, F. Seman, Čachotský – Jergl, Březina, Danišovský. Trenéři: Petr Vlk, Patrik Augusta a Viktor Ujčík.
Dynamo Pardubice: Růžička – Schaus, Čáslava, Trončinský, Chaloupka, Ovčačík, Zajíc, Ščotka – P. Sýkora, Nahodil, Rolinek – J. Sýkora, Tomášek, Hubáček – Bárta, Špirko, M. Kaut – Zadina, T. Kaut, Starý. Trenéři: Miloš Holaň, Pavel Marek a Otakar Janecký.

Komentář

Pardubice nastoupily v Jihlavě v takřka nezměněné sestavě. Vyprodaný Horácký zimní stadion viděl souboj bratří Hubáčků, který nakonec vyšel lépe pro mladšího Radka v dresu domácích.

Dukla vedla o dvě branky, v závěru snižoval David Tomášek

Domácí hokejisté vstoupili do utkání aktivněji, pomohlo jim vyloučení Petra Chaloupky hned v úvodní minutě. Toto oslabení Dynamo ubránilo., stejně jako početní nevýhodu po Starého vysoké holi. V něm se domácí dostali do nebezpečného zakončení. Nejprve pálil Jiránek z kruhů a Růžička vyrazil puk před sebe. Přes val těl jej neprocpal do klece ani Čachotský a když se puk znovu odrazil mezi kruhy, tak se do něj vší silou opřel Důras, ovšem vylámal si zuby na gólmanovi hostí.

Ve 12. minutě se do první velké šance dostalo Dynamo. Brankář Jakub Škarek nejprve dokázal koncem betonu vytěsnit střelu Josefa Zajíce, která byla tečovaná a mířila k jeho levé tyči. Poté jistě zneškodnil další střelu stejného obránce Pardubic.

Domácí gólman si poradil i s první pardubickou přesilovkou. V ní Petr Sýkora střílel hodně prudce od modré v okamžiku, když před gólmanem Dukly ještě přejel Tomáš Rolinek. Pro Škarka to bylo nepříjemné, neviděl totiž nic, ale dokázal puk získat.

Třetí pardubické vyloučení už Dukla potrestala, i když vlastně ne docela. Po vyhraném buly se ve hře čtyři na čtyři kotouč odrazem dostal k obránci Kajínkovi, jenž vyslal tvrdou ránu z první. Tu ale Růžička neudržel ve výstroji – patrně na ní ani neviděl – a puk vypadl před něj. Ke kotouči se dostal domácí forvard a zblízka jej nadvakrát usměrnil do branky – 1:0.

O necelé dvě minuty vedli domácí o dvě branky, proměnili zkrácenou početní výhodu. A znovu to bylo po střele obránce, která způsobila velký vzruch před Růžičkou. Kaláb vystřelil a gólman hostí vyrazil kotouč před sebe. Přes val hráčů zase nemohl nic moc pořádně vidět. Seman sebral touš, přihrál jej na Adama Zemana a nejlepší jihlavský střelec v play off jej zblízka dorazil za Růžičkova záda – 2:0.

Červenobílí dokázali v závěru úvodní části hry odpovědět v početní výhodě. Jihlavští hokejisté se už možná viděli v kabině, zvláště po tom, co Jergl získal ve středním pásmu puk a namířil si to přes dva hráče k Růžičkovi, kde byl odzbrojen. V následném protiútoku totiž nabral rychlost David Tomášek, přejel útočnou modrou a mezi dvěma jihlavskými hráči se dostal až před Škarka. Následně ukázal úspěšnou bekhendovou kličkou a zakončení k levé tyči – 2:1.

Dynamo dotáhlo na 2:2

Hned v první minutě druhé dvacetiminutovky to mohlo být o dvě branky – Josef Skořepa si to z pravé strany namířil před Růžičku, kterého oklamal forhendovou kličkou, nicméně následně jen těsně nezasunul touš k pravé tyčce.

V další fázi utkání se Dynamo muselo bránit ve dvou po sobě jdoucích oslabeních, vysokou hůl Jána Sýkory nebo podražení Michalem Bártou ale nepohnulo ukazatelem skóre.

To Pardubice zužitkovaly dvou třetí přesilovku vyrovnávací trefou. Střelu Petra Sýkory, který zavezl po levé straně kotouč do útočného pásma, ještě stačil Škarek vytěsnit levým betonem. Puk získal Trončinský, předal jej na modrou pro předchozího střelce hostí, jehož ránu dokázal tečovat Lukáš Nahodil přesně do levé horní šibenice – 2:2.

V závěru druhé dvacetiminutovky byla Dukla blízko vstřelení třetí branky. Kajínek kousek před modrou zastavil puk a když o něj bojoval se soupeřem, přišlo to, co občas nastává – smál se třetí. Konkrétně Richard Diviš, jenž si povyjel blíže ke kruhům a vypálil pod horní tyč. I Pardubice zahrozily: Petr Hubáček zkusil na modré střelu či spíše nahození, které si našel mezi kruhy Ján Sýkora. Pálil z otočky a gólman červenožlutých zasáhl pravým betonem.

Lukáš Nahodil druhou trefou poslal zápas do prodloužení

Ze druhé třetiny si domácí hnáni vyprodaným Horáckým zimním stadionem přenesli přesilovku. V čase 40:47 procpal puk pod brankářem Růžičkou za čáru Filip Seman – 3:2.

Dynamo začalo častěji útočit. Schausova střela se ve 43. minutě nevešla mezi tři tyče, ale od zadního mantinelu přešel puk postupně až na pravý kruh pro Čáslavu. Bývalý reprezentační bek napřáhl, leč minul pravou tyčku. A to tedy hodně těsně. O minutu později opět nebezpečně pálil americký zadák.

Rozhodčí pak často vylučovali, ve hře čtyři na čtyři dokázal Lukáš Nahodil srovnat svou druhou trefou v utkání, a to 230 sekund před koncem třetí třetiny. Byť se gólman Škarek a jeho spoluhráči bránili, co to šlo, a chtěli ucpat při střelách Čáslavy a Martina Kauta brankoviště, tak se poté pardubickému centrovi podařilo dostat kotouč za čáru po obléhání postavení jihlavských – 3:3.

Kdo čekal, že Dynamo využije psychickou výhodu z vyrovnání, musel být zklamán. V závěru základní hrací doby to byla Jihlava, která měla větší příležitosti vsítit vítěznou branku, pardubická obrana s Martinem Růžičkou v čele ale tuto nesnáz ustála.

Dukla po Semanově úprku vsítila rozdílovou trefu

První větší šanci v prodloužení měl po 47 vteřinách nastavení Marek Trončinský, jeho rána od modré skončila ve Škarkově lapačce. Na druhé straně neuspěl s tvrdým zakončením domácí kapitán Čachotský.

V 63. minutě se do samostatného úniku dostal Filip Seman a svým druhým gólem v utkání jej rozhodl ve prospěch Dukly. Jihlavský útočník zakončil svůj brejk velepřesnou střelou k tyči – 4:3.

Ohlasy po utkání

František Zeman (HC Dukla Jihlava): „Před výbornou kulisou jsme předváděli výborný hokej. Osm vteřin před koncem první třetiny jsme si nechali dát laciný gól. Museli jsme si ho ukázat, protože byl opravdu hodně laciný. Zaplaťpánbůh za to, že jsme ten gól v prodloužení dali. Myslím si, že od začátku zápasu jsme šli více za vítězstvím než soupeř. Dneska chytal Kuba Škarek, protože posloucháme pokyny trenéra gólmanů, kterému věříme. Doufám, že lidé v neděli zase přijdou, mělo by být znovu plno.“

Otakar Janecký (HC Dynamo Pardubice): „Před zápasem jsme si říkali, že Dukla bude doma nepříjemná a to se potvrdilo. Vstoupila do zápasu výborně, vedla 2:0. Pak jsme se vrátili do zápasu, ale Dukla znovu vedla, my jsme se štěstím srovnali. V prodloužení ale Jihlava zaslouženě vyhrála, to musím říci. Leží na nás deka. Už asi rok a půl. Potřebovali bychom vyhrát vydřeně dva zápasy a snad bychom se pak zvedli.“

Zápasy v sezóně

BAR2, 31. 3. 2017
JIH - PCE
4:3p
BAR6, 9. 4. 2017
PCE - JIH
3:1
BAR8, 14. 4. 2017
JIH - PCE
4:3sn
BAR12, 23. 4. 2017
PCE - JIH
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 63 0 36 4
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 1 0 0
Marek Trončinský 0 1 0 0
Petr Chaloupka 0 0 0 0
Ctirad Ovčačík 0 0 0 0
Nicholas Schaus 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Josef Zajíc 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Nahodil 2 0 0 0
David Tomášek 1 0 0 0
Martin Kaut 0 1 0 0
Petr Sýkora 0 1 0 0
Michal Bárta 0 0 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Ján Sýkora 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
Filip Zadina 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube