16.10.2016
Jan Hrabal

Dynamo se snažilo, v Litvínově se ale neprosadilo

LITVÍNOV — Bez vstřelené branky se vrací hokejisté Pardubic z Litvínova. Nejblíže ke skórování byl Tomáš Rolinek, ten ale v závěru první třetiny trefil pouze tyč. Domácí vstřelili vítězný gól v polovině utkání, poté se prosadili při power play Východočechů.

Tipsport extraliga, 13. kolo, neděle 16.10.2016, Zimní stadion I. Hlinky

Litvínov

Dynamo Pardubice

2:0
0:0, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 29:33 Černý (R. Hanzl, Pavelka; 5/4), 58:01 Sørvik (R. Hanzl; 4/6). Rozhodčí: Lacina, Pavlovič – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 2:4 (1:2, 0:2, 1:0). Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5365. Střely na branku: 36:17 (13:8, 18:3, 5:6). Srážky: 13:8. Vhazování: 40:33. Blokované střely: 18:15. Průběh utkání: 2:0. Nejlepší hráči: Jakub Černý – Brandon Maxwell.
Litvínov: Janus – Kubát, Gula, Sørvik, T. Pavelka, Z. Sklenička, Kokeš, F. Pavlík – Lukeš, V. Hübl, Nejezchleb – J. Černý, R. Hanzl, M. Hanzl – Trávníček, Reichel, M. Hořava – Gerhát, Válek, Jurčík. Trenéři: Radim Rulík, Darek Stránský a Jiří Šlégr.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Ščotka, Čáslava, Novák, Bokroš, Leduc, Ovčačík – P. Sýkora Hubáček, Nahodil – Mallet, Tomášek, Rolinek – Bárta, T. Kaut, H. Zohorna – Panna, Poulíček, Klimenta – M. Rohlík. Šéftrenér klubu: Vladimír Martinec. Trenéři: Pavel Rohlík a Michal Mikeska.

Komentář

Pardubice přijely do Litvínova v témže složení, jako hrály páteční duel s Plzní. Od první minuty chytal Brandon Maxwell.

Litvínov nevyužil dvojici přesilovek, Tomáš Rolinek pak trefil tyč

Hned po úvodním buly se do šance procpal domácí František Lukeš, brankář Dynama ale prokázal velikou pozornost hned v první minutě. Při protiútoku se pokusil zahrozit Tomáš Rolinek, ale v rychlé akci neuspěl.

V 5. minutě mělo Dynamo první přesilovkovou výhodu, když Michal Trávníček pykal za nedovolené bránění. Východočeši ale hráli v početní převaze necelou minutu, neboť se při ní provinil vysokou holí Lukáš Nahodil. Se zkráceným oslabením si obrana hostí poměrně hravě poradila.

Dynamo se poté usadilo krátce v pásmu domácích, do vyložené šance se ale nedostalo. Naopak se muselo po Bártově faulu kolenem opět bránit. Čtveřice statečných, kterou dirigoval Brandon Maxwell, to ale zvládla.

Nejblíže ke vstřelení branky v první třetině byly Pardubice v 18. minutě. Dynamo se vydalo do nápadité akce, puk si potáhl Tomáš Rolinek – švihem ze strany ale trefil pouze tyčku Janusovy branky. V závěru úvodní části zahrozil Michal Bárta, neuspěl však.

Litvínov využil přesilovku a ujal se vedení

Po startu prostřední dvacetiminutovky Michal Bárta zkusil tvrdou střelu z úhlu a nastřelil tyčku. Jaroslav Janus musel utěsnit prostor u tyče. O chvíli později se pardubický snajpr Petr Sýkora neprocpal za Zbyňka Skleničku.

Verva mohla udeřit z trestného střílení po Ovčačíkově faulu na Michala Trávníčka. Litvínovský kapitán si ale na Brandona Maxwella nepřišel – kotouč vyklouzl mimo tři tyče.

Domácí Tomáš Pavelka se ocitl v obrovské šanci ve 27. minutě. Litvínovský obránce dostal puk ve skvělé pozici na levém kruhu. Pavelka chtěl najít místo nad pravým ramenem Maxwella. Gólman hostů skvěle zasáhl.

Chvíli na to ale Severočeši vstřelili první gól utkání. Na trestné lavici pykal Patrik Poulíček za nedovolené bránění. Robin Hanzl nahodil puk na bránu, kde již hlídkoval Jakub Černý a přesnou tečí otevřel skóre utkání – 1:0.

Domácí byli ve druhém dějství aktivnější, Brandon Maxwell musel čelit osmnácti střelám žlutočerných, to naopak Jaroslav Janus zlikvidoval pouze trojici puků na něj směřujících.

Pardubice se tlačily dopředu, Litvínov rozhodl při power play Dynama

Dynamo přidalo ve třetí třetině, v ní několikrát dostalo domácí pod tlak. Třeba ve 45. minutě na chvíli zamklo Litvínov v jeho pásmu, Michal Bárta hodně vylekal domácího gólmana v brance. O střídání později zahrozil opět hráč s číslem 8.

Ve 49. minutě převedl zákrok kola Brandon Maxwell. Zcela sám se před ním zjevil Jakub Černý, už už blafákem zvyšoval na 2:0, ale pardubický brankář jej zastavil vystřelenou lapačkou.

Takřka tři minuty v úvodu druhé půle třetího dějství Pardubáci svírali Vervu v její obraně. Domácí se ze sevření osvobodili jen za cenu zakázaného uvolnění, po němž si trenéři Litvínova museli vzít oddechový čas.

Tlak Dynama kulminoval v samotném závěru, v čase 57:44 byl za nedovolené bránění vyloučen Karel Kubát, hosté zdvojili početní převahu odvoláním brankáře Brandona Maxwella. Jenže o čtvrt minuty později se trefil nejproduktivnější obránce domácích Daniel Sørvik do prázdné brány a zhasl naději Dynama na bodový zisk – 2:0.

Ohlasy po utkání

Darek Stránský (HC Verva Litvínov): „Začali jsme obstojně, ale paradoxně po naší přesilové hře jsme trochu uvadli. První třetinu jsme pak se štěstím ubránili. Ve druhé třetině jsme chtěli zlepšit pohyb, to kluci splnili a dali jsme i gól. Ve třetí třetině nás soupeř zatlačil, spoustu puků jsme ztečovali mimo branku. Poté jsme dali druhý gól. Viděli jsme minulé zápasy Pardubic, ve kterých nebyly horší, jen to nedotáhly do konce. Takže jsme věděli, že nás čeká těžký duel. O to víc jsme rádi, že jsme zápas zvládli.“

Pavel Rohlík (HC Dynamo Pardubice): „Věděli jsme, že Litvínov je silný v protiútocích a přesilových hrách, ale nehráli jsme podle našich představ. Přesto jsme měli šance, nedokázali jsme ale dát branku. Ve druhé třetině proti nám hrál asi nejlepší tým v sezoně, měl velice dobré bruslení, napadání, rychlý přechod do útoku. Těžko se nám bránilo, ale pořád to bylo jen o gól. Do třetí části jsme změnili rozestavení a taktiku, dařilo se nám. Čekali jsme na vyloučení, to přišlo, zariskovali jsme hru šest na čtyři. Bohužel Rolinek myslím přihrávku trochu uspěchal a dostali jsme pak druhý gól. Výsledek nás velice mrzí, ale na druhou stranu soupeř hrál velice dobře, takže si asi zasloužil vyhrát. Musím pochválit našeho brankáře.“

Zápasy v sezóně

13. kolo, 16. 10. 2016
LIT - PCE
2:0
26. kolo, 2. 12. 2016
PCE - LIT
2:3
39. kolo, 15. 1. 2017
LIT - PCE
5:4p
52. kolo, 3. 3. 2017
PCE - LIT
4:3p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 59 0 34 1
Obránci G A +/- TM
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Jérôme Leduc 0 0 0 0
Filip Novák 0 0 0 0
Ctirad Ovčačík 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Bárta 0 0 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Tomáš Klimenta 0 0 0 0
Alexandre Mallet 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Ondřej Panna 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Miroslav Rohlík 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Hynek Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube