2.10.2016
Vojtěch Balon, Jan Hrabal

Dynamo v Mladé Boleslavi dřelo, těsně ale prohrálo

MLADÁ BOLESLAV — První třetina výsledkově rozhodla o porážce pardubických hokejistů na ledě Mladé Boleslavi. Středočeši se v úvodním dějství dostali do dvoubrankového vedení a to udrželi. Hosté měli několik možností skórovat, na obranu domácích vyzráli v závěrečné power play zásluhou Tylera Redenbacha, na bodový zisk ale nedosáhli.

Tipsport extraliga, 9. kolo, neděle 2.10.2016, ŠKO-ENERGO Aréna

Mladá Boleslav

Dynamo Pardubice

2:1
2:0, 0:0, 0:1
Branky a nahrávky: 5:02 Orsava (Žejdl, Kučný; 5/5), 11:27 Látal z trestného střílení (5/5) – 57:45 Redenbach (6/5). Rozhodčí: Pešina, Souček – Bláha, Špůr. Vyloučení: 6:10 (3:3, 1:2, 2:5). Bez využití. Diváci: 3887. Střely na branku: 31:19 (9:5, 9:5, 13:9). Srážky: 14:10. Vhazování: 34:27. Blokované střely: 9:15. Průběh utkání: 2:0, 2:1. Nejlepší hráči: Martin Látal – Tomáš Rolinek.
Mladá Boleslav: Lukáš – Stříteský, T. Voráček, Hanzlík, Kurka, Kučný, Pastor – Hyka, Musil, Lenc – Pacovský, Klepiš, Pabiška – Orsava, Vampola, Žejdl – Látal, Urban, Jonák. Trenéři: František Výborný a Marian Jelínek.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Ščotka, Schaus, Ovčačík, Leduc, Havlík, Bokroš, Nedbal – Klimenta, Redenbach, P. Sýkora – Rolinek, Tomášek, Mallet – Hubáček, Nahodil, Bárta – Rapáč, T. Kaut. Šéftrenér klubu: Vladimír Martinec. Trenéři: Pavel Rohlík, Michal Mikeska a Karel Beran.

Komentář

Dynamo odehrálo utkání v Mladé Boleslavi víceméně na tři formace, přednost v brance dostal Brandon Maxwell, který podal velmi kvalitní výkon. Těsné prohře ale nezabránil.

Domácí se rychle ujali dvoubrankového vedení

Oba týmy vstoupily do utkání aktivně. Už po půlminutě hry si nebezpečně najel před boleslavské brankoviště bývalý Bruslař Tomáš Klimenta, jemuž ale zakončení nevyšlo. Uplynulo sotva pár střídání a v solidní šanci se ocitl také Tomáš Urban, dvoumetrový stožár ofenzívy týmu z města automobilů ale pálil do tyče.

Hráči Františka Výborného a Mariana Jelínka si po pěti minutách hry vytvořili další příležitost a tu už využili. Lukáš Žejdl našel povedenou křižnou přihrávkou na pravém křídle zcela volného Jakuba Orsavu, jehož následná dělovka prosvištěla Maxwellovi pod vyrážečkou – 1:0.

Těsně před polovinou první třetiny si hosté i Bruslaři zahráli v početní výhodě. Zatímco svěřenci Pavla Rohlíka, Michala Mikesky a Karla Berana si v přesilovce žádnou šanci nevytvořili, domácí mohli udeřit podruhé, nicméně střely Klepiše ani Pacovského se neujaly.

O chviličku později už to však Středočechům vyšlo. Martin Látal byl faulován v samostatném úniku vracejícím se Ščotkou a nařízené trestné střílení bekhendovým blafákem suverénně proměnil – 2:0. Ve ŠKO-ENERGO Aréně mohlo být ještě veseleji. Brankář Maxwell pod tlakem rozehrál kotouč pouze na hůl Petra Vampoly, ten ale na strážce pardubické svatyně z bezprostřední blízkosti nevyzrál.

Ještě před první sirénou se hosté mohli dostat na dostřel v početní výhodě, jenže proslulý ostrostřelec Petr Sýkora pálil mimo a ani Klimenta si na Lukáše z dobré pozice nepřišel.

Pardubice se nemohly prosadit

Prostřední dvacetiminutovka začala tak, jak skončila ta první: převahou Mladoboleslavských. Ani ne dvě minuty po jejím začátku dostal kotouč za Maxwellova záda Tomáš Hyka, jeho trefa ale nebyla uznána z důvodu posunutí svatyně perníkářů. Poté se hra trochu uklidnila, bohužel byly k vidění i dva nepěkné souboje, po nichž ze zápasu pár minut od sebe odstoupili domácí Pacovský a hostující Havlík.

V první polovině druhé třetiny se jen zřídkakdy hrálo v plném počtu na obou stranách, skóre se ale stále neměnilo. Východočeši se sice i nadále především bránili, do dalších šancí ovšem Bruslaře nepouštěli.

Tyler Redenbach snížil v power play, na vyrovnání Dynamo nedosáhlo

Necelé čtyři minuty po začátku třetí části hry se do obrovské šance dostal v přesilové hře skvěle hrající Martin Látal, rychlonohý útočník si ale z bezprostřední blízkosti na Maxwella nepřišel. O chviličku později si tým z města automobilů zahrál další početní výhodu a po šikovné Klepišově teči už někteří diváci vyskočili ze svých sedadel, kotouč ale rozvlnil pouze boční síť pardubické branky.

V polovině závěrečné dvacetiminutovky dostala parta z města koňských dostihů a perníku možnost zahrát si ve čtyřech proti třem a málem se jim podařilo snížit. Alexandre Mallet tvrdě vypálil z pravého kruhu a Lukáš s obtížemi vyrazil kotouč jen před sebe, následná dorážka Rolinka ale prosvištěla těsně vedle pravé tyče!

Hlavní rozhodčí Pešina a Souček v utkání mezi Mladou Boleslaví a Pardubicemi nastavili pro hosty poměrně přísný metr, vysoký počet vyloučených neklesl ani ve třetí třetině. Pár minut po zmiňované početní výhodě Dynama si Bruslaři zahráli dokonce dvojnásobnou přesilovou hru, pokusy Klepiše, Orsavy ani Stříteského se ovšem neujaly.

S blížící se třetí sirénou se už svěřenci Františka Výborného a Mariana Jelínka soustředili především na defenzívu, zatímco hostům nezbývalo, než vložit veškeré zbývající síly do útoku. Zhruba tři minuty před koncem se brankář Brandon Maxwell odporoučel na střídačku a Dynamu se podařilo při powerplay snížit na 1:2, o což se po nepovedené Lukášově rozehrávce postaral střelou pod břevno Tyler Redenbach. Drama tak bylo rázem na světě!

K dalším šancím už se ale Pardubičtí nedostali a ačkoliv hráči v bílých dresech dvakrát minuli odkrytou klec Východočechů, těsnou výhru 2:1 si už pohlídali. Pardubice tak poprvé pod vedením nových trenérů nebodovaly, v Mladé Boleslavi těsně prohrály.

Ohlasy po utkání

Marian Jelínek (BK Mladá Boleslav): „Podali jsme slušný výkon. Soustředili jsme se na hru čtyř proti pěti, jelikož víme, že soupeř má velice kvalitní přesilové hry. Na to jsme se hodně zaměřili. Každý trenér může být spokojen, když vidí, že hráči plní to pokyny trenérů. A to, co jsme jim řekli, to beze zbytku splnili, takže za to zaslouží absolutorium. Přežili jsme i oslabení ve třech. Z tohoto důvodu si myslím, že si naši hráči zaslouží pochvalu. Tři body nad Pardubicemi samozřejmě vždycky potěší. Konec byl trošičku komplikovanější, ale to jsme si ztížili nešťastným vyhozením našeho brankáře. Naštěstí pak už žádná gólová šance z pozice soupeře nebyla.“

Pavel Rohlík (HC Dynamo Pardubice): „Věděli jsme, že má Boleslav aktuálně dobrou formu, vyhráli tři utkání v řadě. Věděli jsme přesně, co nás tady čeká – že to bude těžký boj dostat se přes jejich obranu. Hrají aktivně a jsou schopní po nás jít, nastřelovat kotouče, atd. Na to jsme byli připravení. Myslím si, že utkání ovlivnilo, že jsme dostali trošku nešťastný první gól, pak přišla penalta a od té chvíle to utkání bylo trochu na vážkách. Snažili jsme se kluky trochu nabádat, aby to roztáhli, abychom se přes ten jejich vál dostali. Musím říct, že to Boleslav vydržela vlastně až do té branky, kterou jsme v závěru vstřelili při powerplay. Těžko jsme se přes ně dostávali, měli jsme hodně vyloučených a to zápas ovlivnilo, což jsme hráčům vyčetli a ještě si to v pondělí rozebereme. Pokud máme deset vyloučených, tak se ten zápas velice těžko obrací. Nedali jsme branku při hře pět na pět, a ačkoli jsme přestáli spoustu oslabení, neměli jsme žádné přečíslení dva na jednoho po celý zápas, takže Boleslav ten zápas od stavu 2:0 byla schopná kontrolovat a těžko jsme se prosazovali. Nezbývá mi než soupeři pogratulovat. Vyhráli zaslouženě, jelikož jsme nedokázali překonat jejich dobrou obranu a dát branku.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 2. 10. 2016
MBL - PCE
2:1
22. kolo, 18. 11. 2016
PCE - MBL
2:3
35. kolo, 3. 1. 2017
MBL - PCE
5:1
48. kolo, 19. 2. 2017
PCE - MBL
3:6

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 60 0 29 2
Obránci G A +/- TM
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Jérôme Leduc 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Ctirad Ovčačík 0 0 0 0
Nicholas Schaus 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tyler Redenbach 1 0 0 0
Michal Bárta 0 0 0 0
Petr Hubáček 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Martin Kaut 0 0 0 0
Tomáš Klimenta 0 0 0 0
Alexandre Mallet 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Branislav Rapáč 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube