30.9.2016
David Záruba

Snaživé Dynamo vydřelo bod s rozjetou Kometou

PARDUBICE — Slibně rozehráli hokejisté Pardubic domácí utkání s Kometou, po trefách Petra Hubáčka a Tomáše Rolinka dvakrát vedli. Hosté ale dokázali vždy vyrovnat a ve třetí třetině vstřelit i třetí branku. Jenže v čase 59:11 ve vlastním oslabení srovnal kapitán Dynama a posunul tak zajímavý duel do prodloužení, v jehož poslední minutě hosté strhli utkání na svou stranu.

Tipsport extraliga, 8. kolo, pátek 30.9.2016, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Kometa Brno

3:4p
1:0, 1:2, 1:1 – 0:1
Branky a nahrávky: 12:03 Hubáček (Schaus, Bárta; 5/5), 24:26 Rolinek (Mallet, Tomášek; 5/5), 59:11 Rolinek (Hubáček; 4/5) – 20:45 Haščák (Kováčik, Zaťovič; 5/5), 35:21 Haščák (Kováčik; 4/5), 49:01 Hruška (5/5), 64:16 Němec (Kvapil, Trška; 3/3). Rozhodčí: Hradil, Pavlovič – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:2 (0:1, 2:1, 2:0 – 0:0). Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 8083. Střely na branku: 22:33 (2:9, 7:12, 2:7 – 2:3). Srážky: 17:22. Vhazování: 41:33. Blokované střely: 2:8. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4. Nejlepší hráči: Tomáš Rolinek – Marcel Haščák.
Dynamo Pardubice: Štěpánek – Schaus, Ščotka, Leduc, Ovčačík, Bokroš, Havlík, Nedbal – P. Sýkora, Redenbach, Klimenta – Bárta, Nahodil, Hubáček – Mallet, Tomášek, Rolinek – Zadina, T. Kaut, Rapáč. Šéftrenér klubu: Vladimír Martinec. Trenéři: Pavel Rohlík, Michal Mikeska a Karel Beran.
Kometa Brno: Vejmelka – O. Němec, Štencel, Kováčik, Gulaši, Trška, Malec, L. Vágner – M. Erat, Nečas, M. Kvapil – Haščák, V. Němec, Zaťovič – Dočekal, Čermák, J. Káňa – T. Vondráček, Hruška, Dymáček – F. Dvořák. Trenéři: Libor Zábranský, Martin Pešout a Kamil Pokorný.

Komentář

Zápas s Kometou nabídl hned dvě premiéry. Do prvního domácího zápasu vedla pardubický tým nová trenérská čtveřice vedená Vladimírem Martincem, který má po boku Pavla Rohlíka, Michala Mikesku a Karla Berana. Poprvé se také fanouškům představila nová „kostka“ nad ledem.

Hubáček se trefil proti „svému“ Brnu

Po opatrném začátku se do první šance dostali hosté, když Dvořák dostal trochu času před Štěpánkem, ale klečícího brankáře nedokázal prostřelit. Ještě lepší pozici měl krátce nato Trška, který zůstal osamocen na modré čáře, ovšem střela švihem mu nesedla podle představ.

V polovině první třetiny mohli jít do vedení domácí, když se Sýkora protáhl přes beka až do šance, jenže v tísni přestřelil. Při další možnosti Pardubic už se skóre měnilo. Schaus nejprve sebral tutovku Nečasovi a následně se rozjel do protiútoku, kličkami zmátl obránce a pak předložil kotouč Petru Hubáčkovi. Rodák z Brna snadným doklepnutím otevřel gólový účet – 1:0.

Pořádně vidět byla od začátku první lajna Komety. Při dalším jejich nebezpečném pobytu v útočném pásmu ale Erat s Nečasem nadějnou situaci překombinovali. Dynamo následně mohlo navýšit vedení při přesilové hře, ale faul na Tomáška domácí nepotrestali.

Kometa se dvakrát dotáhla

Jen 45 vteřin bylo odehráno ze druhé třetiny a Kometa se radovala z vyrovnání. Kováčik si počkal na ideální chvíli pro přihrávku a pak prudkým pasem našel hokejku Marcela Haščáka, proti jehož teči nedokázal Štěpánek zakročit – 1:1.

Dynamo pak promarnilo přesilovou hru, ale krátce po jejím vypršení ujel do brejku Hubáček, jehož tvrdou ránu zkrotil Vejmelka na hrudi. O chvíli později už se domácí slavit mohli. Krátce po buly nahrál Mallet z rohu hřiště na hranici brankoviště, kde už byl ke střele připraven Tomáš Rolinek – 2:1.

Kometa po druhé inkasované brance pořádně vystupňovala aktivitu a před Štěpánkem začalo být horko, obzvláště pak při přesilovkách hostů. Pardubický gólman fantastickým zákrokem ukradl jistý gól Kvapilovi, poté se stihl přesunout při šanci Káni. Po střele Štencla od modré čáry mu dokonce pomohla i tyč, o chvíli později sebral opuštěný kotouč z brankoviště Schaus.

Štěpánek odolával šancím Brna do 36. minuty, kdy si kotouč při další početní výhodě vzal mezi kruhy Marcel Haščák a hezkou střelou k tyči srovnal – 2:2. Pardubice si mohly vzít vedení okamžitě zpět, jenže Sýkora po Schausově akci pálil jen do tyče.

Rolinek v poslední minutě při oslabení srovnal

Třetí část vyrovnaného utkání začala hodně opatrně, bylo znát, že ani jeden z týmů nechce udělat chybu. Jediný gól mohl zápas rozhodnout. Snad jen Nečasova střela a Štěpánkův zákrok ramenem na chvíli rozrušily zaplněné tribuny. Na druhé straně měl trochu času ke střele Redenbach, ale mířil jen do Vejmelkovy výstroje.

To šance Klimenty na konci 47. minuty už vypadala mnohem zajímavěji. Útočník Dynama se po přiklepnutí na hranici brankoviště dostal ke střele, avšak nedokázal puk usměrnit mimo dosah brněnského gólmana. Zamířit do černého se povedlo až o tři minuty později na druhé straně Janu Hruškovi, který sebral obráncům puk a ten pak procedil skrz Štěpánkovu výstroj – 2:3. Kometa šla poprvé v utkání do vedení.

S Dynamem mohlo být ještě hůře, jenže Haščák při další šanci svůj třetí gól nepřidal. Domácí tak mohli stále pomýšlet na vyrovnání. Přes pečlivě srovnanou defenzívu Komety to však šlo ztuha. Solidní pozici měl neobsazený Mallet, ale chvíli před tím, než k němu doputovala přihrávka, zasáhl Vejmelka.

Pět minut před koncem pak Štěpánek dalším skvělým zákrokem připravil o radost znovu Haščáka. Pardubice svoje naděje na vyrovnání snížily dvěma fauly, a dokonce se musely dlouhou dobu bránit ve třech. Jenže v posledních minutách se děly velké věci. Dynamo přestálo dvojnásobné oslabení a už při hře ve čtyřech se před Vejmelku probil Tomáš Rolinek, který chytrým zakončením srovnal. Do konce zbývalo 49,6 vteřiny!

Prodloužení rozhodl Vojtěch Němec

Prodloužení ve třech začali odvážněji hosté, kteří se dlouho drželi na kotouči, avšak ke střele jejich snaha nevedla. Naopak po dvou minutách dostal trochu prostoru Schaus a málem propálil Vejmelku. Kometa pak ujížděla ve třech proti jednomu obránci a na konci akce Štěpánek skvělým zákrokem zneškodnil střelu Čermáka. Rozhodnutí padlo necelou minutu před koncem nastavení, když se po blafáku trefil Vojtěch Němec – 3:4.

Ohlasy po utkání

Pavel Rohlík (HC Dynamo Pardubice): „Uvědomovali jsme si, že Kometa je v pohodě a má hodně bodů, a tak jsme ji chtěli zaskočit. Dařilo se nám to deset, patnáct minut, ale pak hosté přebrali aktivitu. Vývoj zápasu z naší strany hodně ovlivnila tři vyloučení ve druhé části. S takovým soupeřem to vezme hodně sil. Branka Komety na 2:3 byla taková nešťastná, docela nás zaskočila, přesto jsme nesložili zbraně a byli schopní i ve čtyřech vyrovnat. Prodloužení jsme chtěli přečkat a rozhodnout pak v nájezdech. I přes prohru jsem hráčům poděkoval, po dvou těžkých zápasech máme tři body a věříme, že nastavená cesta bude úspěšná.“

Martin Pešout (HC Kometa Brno): „Čekali jsme, že Pardubice budou mít po změně trenérů a výhře v Chomutově výborný úvod. Chtěli jsme ho přečkat, ale byli jsme až moc pasivní, za což nás domácí potrestali. Postupem času jsme se dostávali do zápasu a na konci druhé třetiny jsme hráli fakt výborně. Ve třetí třetině to bylo kdo s koho a nám se podařilo vstřelit gól. Bohužel jsme dostali vyrovnávací branku v závěru, ale to se v hokeji stává, srazili se tam dva naši hráči a domácí toho využili. Pardubice si bod za snahu a bojovnost určitě zasloužily, my ty dva také.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

8. kolo, 30. 9. 2016
PCE - KOM
3:4p
21. kolo, 15. 11. 2016
KOM - PCE
2:3
34. kolo, 30. 12. 2016
PCE - KOM
1:3
47. kolo, 17. 2. 2017
KOM - PCE
4:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Jakub Štěpánek 65 0 29 4
Obránci G A +/- TM
Nicholas Schaus 0 1 0 0
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Jérôme Leduc 0 0 0 0
Ctirad Ovčačík 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Rolinek 2 0 0 0
Petr Hubáček 1 1 0 0
Michal Bárta 0 1 0 0
Alexandre Mallet 0 1 0 0
David Tomášek 0 1 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Tomáš Klimenta 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Branislav Rapáč 0 0 0 0
Tyler Redenbach 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Filip Zadina 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube