9.9.2016
Daniel Ježek, Jan Hrabal, fotografie: Marian Ježowicz

Dynamo prohrálo v Třinci, navíc se zranil Martin Růžička

TŘINEC — Dvojí ztrátu utrpěli pardubičtí hokejisté v úvodním extraligovém utkání letošní sezony. Na ledě Ocelářů sice Východočeši po Nahodilově zásahu vedli, domácí ale zápas otočili. Kromě prohry musí Pardubice, které podaly snaživý výkon, řešit ještě jednu patálii: na marodku k Brandonu Maxwellovi přibyl Martin Růžička, jenž odstoupil po druhé třetině. Svou premiéru tak v nejvyšší soutěži prožil osmnáctiletý odchovanec Milan Klouček.

Tipsport extraliga, 1. kolo, pátek 9.9.2016, Werk aréna

Oceláři Třinec

Dynamo Pardubice

4:1
2:1, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 10:16 Hrňa (Polanský, Rákos; 5/5), 12:00 Adamský (Irgl, Hrabal; 5/5), 33:30 Kane (Irgl; 5/4) 49:38 Petružálek (Hrabal; 5/4) – 8:17 Nahodil (Hubáček, Rýgl; 5/5). Rozhodčí: Lacina, Pešina – Kotlík, Zika. Vyloučení: 6:6 (1:1, 2:2, 3:3). Využití: 2:0. Diváci: 4944. Střely na branku: 27:32 (15:6, 9:12, 3:13). Srážky: 10:7. Vhazování: 44:27. Blokované střely: 10:7. Průběh utkání: 0:1, 4:1. Nejlepší hráči: Cory Kane – Tomáš Rolinek.
Oceláři Třinec: Hrubec – Linhart, Roth, M. Doudera, Hrabal, Galvas, Nosek, L. Doudera – Martin Růžička, Špirko, Petružálek – Adamský, Kane, Irgl – Rákos, Kreps, Dravecký – Marosz, Polanský, Hrňa. Trenéři: Vladimír Kýhos, René Mucha a Břetislav Kopřiva.
Dynamo Pardubice: Růžička (40:00 Klouček) – Schaus, Ščotka, Leduc, Havlík, Rýgl, Ovčačík, Bokroš – Sýkora, Hodgman, Rolinek – Zadina, Nahodil, Hubáček – Bárta, Tomášek, Klimenta – Rapáč, T. Kaut, Mallet – M. Kaut. Trenéři: Peter Draisaitl a Karel Beran.

Komentář

Hokejisté Pardubic nastoupili do letošního prvního utkání v Tipsport extralize v totožné sestavě jako ze středečního duelu Ligy mistrů s Wolfsburgem.

Aktivnější Třinec otočil vývoj první třetiny

Do úvodního duelu Tipsport extraligy vstoupili lépe Oceláři. Slezané byli v úvodních minutách aktivnějším týmem a vypracovali si několik šancí. V dobré příležitosti byl především Adamský, který se sám řítil na Růžičku, nebo později Irgl. Ani jeden z třineckých útočníků ale kotouč do sítě nedostal. Paradoxně se tak poprvé radovali hosté. Hrubec neudržel střelu Hubáčka, na brankovišti stojící Lukáš Nahodil doklepl kotouč za záda brankáře Ocelářů – 0:1.

Vedení Dynama ale s Oceláři nic neudělalo. Hráči s drakem na hrudi pokračovali v aktivitě, odměnou jim byl obrat skóre během necelých dvou minut. Růžičku nejprve, po parádní přihrávce Polanského, propálil Erik Hrňa – 1:1.

Druhý přesný zásah Ocelářů obstaral Martin Adamský, jehož ke skórování vybídl Zbyněk Irgl – 2:1.

Oceláři navýšili své vedení, Dynamo promarnilo dlouhou přesilovku pět na tři

Vedení domácího týmu pak mohli do přestávky navýšit Kreps, Irgl či Hrňa, ani jeden ale nemířil přesně. Do druhé dvacetiminutovky se tak šlo s jednobrankovým vedením Ocelářů. To se mohlo zdvojnásobit v devětadvacáté minutě, Špirko ale v ideální pozici minul.

Werk aréna tak na další trefu domácích musela čekat do čtyřiatřicáté minuty. Slezané hráli v početní výhodě, Irgl ve středním pásmu přenechal kotouč rozjetému Corymu Kaneovi. Americký útočník v třineckých službách prosvištěl útočným pásmem a zavěsil pod horní tyč.

Pardubičtí se mohli z třetí trefy Ocelářů oklepat v sedmašedesát vteřin dlouhé přesilovce pěti proti třem. Hodně blízko ke gólu byl kanadský útočník Justin Hodgman. Pardubický forvard nejprve nedokázal zasunout puk za Hrubcova záda, ve druhém případě netrefil zcela odkrytou domácí klec.

Střelecká převaha nepomohla

Východočeši do poslední dvacetiminutovky vstoupili s novým mužem v brankovišti, Martina Růžičku vystřídal Milan Klouček, pardubický odchovanec tak prožil svou extraligovou premiéru.

Dynamo mohlo své manko snížit v přesilové hře ze sedmačtyřicáté minuty. Hostujícímu týmu se početní výhoda ale příliš nepovedla, v jejím závěru navíc fauloval Havlík.

A tento prohřešek proti pravidlům se Pardubickým stal osudným. Ocelář zužitkovali zkrácenou přesilovku, Jakub Petružálek vyslal od modré čáry jedovatou střelu, na kterou Klouček nedokázal zareagovat.

Hosté se ze čtvrté inkasované branky mohli oklepat za čtyři minuty, kdy hráli svou druhou dvojnásobnou početní výhodu. Slezané chvíli hráli dokonce pouze se dvěma hráči, to když Irgl zlomil hůl a musel střídat. Hráči s drakem na hrudi ale přestáli i tuto kritickou situaci, především díky pozornému Hrubcovi.

Oceláři si již v závěrečných minutách nenechali ujít úvodní výhru v nové sezóně Tipsport extraligy. Hrubec ještě sice musel řešit nájezd Hogdmana, ani potřetí ale kanadskému útočníkovi gólovou radost nedopřál. Slezané si po výhře 4:1 připsali první tři body.

Ohlasy po utkání

Vladimír Kýhos (HC Oceláři Třinec): „Měli jsme dobrý vstup do zápasu, po celou první třetinu jsme byli lepší. Byl tam tlak, střely na bránu. Bohužel jsme z první střely soupeře jsme dostali gól. Bylo důležité, že Erik rychle vyrovnal. Myslím si, že jsme v první třetině měli dát víc, než jen dva góly. Soupeř pak začal hrát aktivněji, z toho pramenily jeho přesilovky. Zápas rozhodly nevyužité přesilovky pět na tři. Měli dvě dlouhé, nedali gól. Musím hlavně poděkovat Šimonovi, parádně to pochytal. Jak jsem si v přípravných zápasech pochvaloval defenzivní činnost, tak dnes to tak vůbec nevypadalo. Na tom ještě musíme zapracovat.“

Peter Draisaitl (HC Dynamo Pardubice): „Dnešní zápas rozhodly přesilovky. V první třetině jsme v defenzívě měli nějaké nejasnosti a individuální selhání. Od druhé třetiny to z naší strany bylo ok. Brzdily nás ale přesilovky. Nedokázali jsme se dostat na dostřel branky, nevyužili jsme dvakrát pět na tři. To asi byl zlomový moment zápasu.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 9. 9. 2016
TRI - PCE
4:1
14. kolo, 21. 10. 2016
PCE - TRI
0:4
27. kolo, 4. 12. 2016
TRI - PCE
3:2p
40. kolo, 20. 1. 2017
PCE - TRI
5:4p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 40 0 21 3
Milan Klouček 19 0 2 1
Obránci G A +/- TM
Martin Rýgl 0 1 0 0
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Jérôme Leduc 0 0 0 0
Ctirad Ovčačík 0 0 0 0
Nicholas Schaus 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Lukáš Nahodil 1 0 0 0
Petr Hubáček 0 1 0 0
Michal Bárta 0 0 0 0
Justin Hodgman 0 0 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Tomáš Klimenta 0 0 0 0
Alexandre Mallet 0 0 0 0
Branislav Rapáč 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Filip Zadina 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube