24.1.2016
David Záruba

DERBY #15 je naše! Dynamo ho otočilo ve třetí třetině

PARDUBICE — Povedlo se! Hokejisté Dynama vyhráli DERBY #15 nad Mountfieldem HK 3:2. Hosté dvakrát vedli, ale obrovskou snahou dokázaly Pardubice otočit, dvakrát se trefil Petr Sýkora, jednou Branislav Rapáč.

Tipsport extraliga, 39. kolo, neděle 24.1.2016, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Mountfield HK

3:2
0:0, 1:2, 2:0
Branky a nahrávky: 28:30 Sýkora (Štajnoch, Redenbach; 5/4), 46:17 Rapáč (Nahodil, Orsava; 5/5), 57:11 Sýkora (Marcinko, Redenbach; 5/5) – 21:07 Frühauf (Pilař, Ihnacak; 5/5), 38:53 Dej (5/4). Rozhodčí: Fraňo, Wiegand (Švýc.) – Bláha, Špůr. Vyloučení: 2:5 (2:1, 0:2, 0:2). Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 32:27 (14:7, 9:9, 9:11). Srážky: 17:16. Vhazování: 39:24. Blokované střely: 12:12. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2. Nejlepší hráči: Petr Sýkora – Peter Frühauf.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Štajnoch, Čáslava, Bokroš, Gregorc, Šeda, Ščotka, Havlík – Orsava, Nahodil, Kaut – Sýkora, Redenbach, Marcinko – Poulíček, Tomášek, Voženílek – Rapáč, Krajňák, Moučka. Trenéři: Peter Draisaitl a Richard Král.
Mountfield HK: Kacetl – Pilař, Plášil, Pláněk, Frühauf, Dietz, Vašíček, Hronek – Bednář, Kukumberg, Dej – Honejsek, Ihnačák, Červený – Kopta, Knotek, Courchaine – Pavlík, Bulík, Šimánek. Trenéři: Vladimír Kýhor a Tomáš Martinec.

Komentář

Domácí premiéra jako hrom. Peter Draisiatl se poprvé postavil v pardubické Tipsport areně na střídačku domácího celku a hned v utkání proti Hradci, který ještě nedávno vedl jako hlavní kouč. Na svůj bývalý celek žádné překvapení nenachystal, do boje šla stejná sestava jako v Brně..

Skvělému nástupu chyběl gól

A podobně jako v pátek na hřišti Komety se Dynamu vydařil nástup do utkání. Nahodil hned při prvním střídání projel do jasné gólovky, jenže branku netrefil. Hradecký Kacetl následně vyřešil i závar ve svém brankovišti. Pardubice se dopředu cpaly i nadále a zkoušely zakončovat ze všech stran. Při Voženílkově teči se kotouč otřel o konstrukci branky.

Hosty dostaly do hry ofenzivní pokusy čtvrté formace. Nejprve unikajícího Šimánka v poslední chvíli zastavil rybičkou Čáslava, poté se až k zakončení prodral Pavlík, ale bekhendem trefil jen Maxwella. Větší nebezpečí přinesla až přesilovka Mountfieldu. Blízko ke gólu byl opuštěný Honejsek, proti jehož střele sklapl Maxwell betony včas. Koptova teč poté mířila kousek vedle.

Při další výhodě se Hronkovi podařilo domácího brankáře prostřelit, ale volný kotouč první objevili zadáci Dynama. Podobný moment byl k vidění i na druhé straně při pardubické přesilovce, když Kacetlovy prolétla rána Štajnocha, ovšem kotouč si to namířil mimo tři tyče. V poslední minutě vybojoval kotouč Orsava a z dobré pozice vypálil přímo do lapačky hradeckého gólmana.

Začaly padat branky a Hradec se ujal vedení

Nástup do druhé části se tentokrát vyšel Mountfieldu a po překvapivé akci se poprvé měnilo skóre. Peter Frühauf dostal trochu prostoru na křídle, a tak na modré napřáhl a jeho rána vymetla horní roh branky – 0:1.

Dynamo se snažilo o rychlou odpověď a v krátkém sledu protáhli Kacetla útočníci Tomášek s Orsavou. Vyrovnávací branky se domácí dočkali až při přesilovce. V té dlouho hledali recept na lepší postavení, ale pak jednou napřáhl Petr Sýkora a jeho bomba prošla až do sítě – 1:1.

Ihned po gólu se až před Kacetla proháčkoval Tomášek, jenže svůj blafák nedotáhl. Na opačné straně pláchl po křídle Courchaine a vystřelil jen těsně vedle levé tyče. Hradec se pak dokázal na delší chvíli usadit v pásmu a puk po Dietzově střele málem propadl až do branky.

Kotouč se za Maxwellova záda přece jen dostal. Při pardubické přesilovce v závěru třetiny si Rastislav Dej počkal na rozehrávku domácího brankáře a střelou švihem k tyči vrátil Mountfieldu vedení – 1:2.

Sýkora vystřelil výhru v derby!

Hosté zvládali v úvodu třetí části poměrně bez problému hájit těsný náskok a nepouštěli Dynamo do větších šancí. Až ve 47. minutě byl před brankou důrazný Branislav Rapáč a rychlým švihem mezi Kacetlovy betony znovu srovnal – 2:2.

Pardubice pak promarnily přesilovou hru a po ní musely zase chvíli myslet na defenzívu. Do gólové pozice se dostal Honejsek, který mířil do opuštěné horní poloviny branky, ale Maxwell se natáhl a skvělým zákrokem mu sebral radost. Další tutovku pak pardubický fantom sebral Dejovi, který v situaci tří proti jednomu zkoušel blafák, avšak selhal.

Na druhé straně ujel obráncům Sýkora, ovšem Kacetl si ještě dokázal poradit. V čase 57:11 už totiž byl na střelu domácího snajpra krátký. Po důrazném tlaku do branky si Petr Sýkora našel puk a pohotově ho poslal do branky. Dynamo poprvé v derby vedlo – 3:2!

Dvě minuty před koncem vsadili hosté na hru bez brankáře a jali se ohrožovat Maxwella v šesti hráčích. Do velké šance se dostal Courchaine, ale Maxwell už těsné vedení nepustil. Závěr utkání domácí ubránili bez větších těžkostí a po čtyřech porážkách slaví v derby vítězství.

Ohlasy po utkání

Peter Draisaitl (HC Dynamo Pardubice): „Byl to víceméně vyrovnaný zápas. Odevzdali jsme dva góly, které vůbec nemusely padnout. Byly tam pak ještě nějaké závary v naší třetině, toho se ale jen tak asi nezbavíme. Co se týče týmu obecně, tak musíme zapracovat na tom, abychom to, co si řekneme, plnili po celých 60 minut. Dopouštěli jsme se nesmyslných chyb, začali jsme ztrácet puky a z toho pramenily velké šance soupeře. Musíme tým stabilizovat, abychom nezačali během hry spekulovat a vymýšlet nesmysly, na které nemáme.“

Vladimír Kýhos (Mountfield HK): „Byl to zápas plný vzrušení, soubojů a šancí. Já jsem viděl utkání Pardubic v Brně a popravdě jsem se trošku obával, protože tam hrály fakt výborně. Myslím, že jsme se dobře připravili a v první třetině jsme soupeře do moc šancí nepustili. V dalším průběhu byly možnosti před oběma brankami. Můj názor je, že by zápasu slušela remíza, ale udělali jsme chybu po buly a Pardubice už vedení udržely. Diváci si na obou stranách přišli na svoje, ti naši jsou bohužel smutnější.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

13. kolo, 23. 10. 2015
PCE - HKR
2:5
26. kolo, 6. 12. 2015
HKR - PCE
4:1
39. kolo, 24. 1. 2016
PCE - HKR
3:2
52. kolo, 4. 3. 2016
HKR - PCE
4:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 60 0 25 2
Obránci G A +/- TM
Martin Štajnoch 0 1 0 0
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 2 0 0 0
Branislav Rapáč 1 0 0 0
Tyler Redenbach 0 2 0 0
Tomáš Marcinko 0 1 0 0
Lukáš Nahodil 0 1 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Martin Krajňák 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Jakub Orsava 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube