22.11.2015
Jan Hrabal

Dynamo nestačilo v Liberci, prohrálo 1:2

LIBEREC — Hokejisté Pardubic prohráli v utkání 22. extraligového kola 1:2 na ledě Liberce. Domácí byli v zápase aktivnější, k výhře nakročili v úvodní desetiminutovce, v níž vstřelili dvě branky. Dynamo se prosadilo v závěru, v 57. minutě využil přesilovku Patrik Poulíček, ve více než minutové power play na remízu nedosáhlo.

Tipsport extraliga, 22. kolo, neděle 22.11.2015, Home Credit Arena

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

2:1
2:0, 0:0, 0:1
Branky a nahrávky: 2:26 Valský (Jelínek; 5/5), 9:52 Birner (Řepík; 5/5) – 56:16 Poulíček (Voženílek; 4/5). Rozhodčí: Svoboda, Šír – Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 4:11 (0:3, 2:5, 2:3), navíc Ševc (Bílí Tygři Liberec) 5 minut a osobní trest do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 5578. Střely na branku: 62:16 (20:5, 24:7, 18:4). Srážky: 19:11. Vhazování: 39:26. Blokované střely: 14:6. Průběh utkání: 2:0, 2:1. Nejlepší hráči: Jakub Valský – Brandon Maxwell.
Bílí Tygři Liberec: Schwarz – Říha, Ševc, Šimek, Havlín, Výtisk, Plutnar, Kajínek – Řepík, Vampola, Birner – Bakoš, Bulíř, Radivojevič – Valský, Jelínek, Krenželok – Špaček, Lakatoš, Vlach – Ordoš. Trenéři: Filip Pešán a Vladimír Čermák.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Gregorc, Štajnoch, Čáslava, Nedbal, Ščotka, Bokroš, Šeda, Havlík – Svoboda, Redenbach, Marcinko – Moučka, Nahodil, Šimun – Poulíček, Tomášek, Voženílek – Pipek, Kaut, Panna. Trenéři: Richard Král a Marek Zadina.

Komentář

Dynamo přijelo do Liberce ve značně zredukované sestavě. Dlouhodobě mimo hru je útočník Jan Starý, na marodce dále jsou Robert Kristan a Jan Kolář. Nově k nim přibyli asistenti kapitána Petr Sýkora (zranění) a Tomáš Rolinek (nemoc).

Zahřívacích pár minut na úvod? Ne v případě utkání Liberce s Pardubicemi. Tygři do toho začali jakožto domácí šlapat na plné obrátky a jejich aktivita se jim vyplatila. Ve třetí minutě jako raketa do protiútoku vyrazil Jakub Valský, přebruslil obránce Ščotku a pak svou sólo jízdu zakončil střelou do horní poloviny branky – 1:0. Za Pardubice mohl na úvodní gól bleskově odpovědět Jakub Svoboda, který měl Schwarze na lopatkách, ale zavěsit do brány nedokázal.

První brzký gól Tygry takříkajíc nakopl a byl to právě liberecký tým, který od této chvíle na ledě dominoval. Sebevědomí sršelo z každého jejich pohybu a Maxwell v pardubické kleci dostával zabrat. Jejich převahu na ledě v půli utkání potvrdil Michal Birner, který nepovedenou rozehrávku Pardubických ztrestal druhým gólem – 2:0.

I nadále se se Pardubice jen těžko dostávali do šancí. Tygři zkrátka otěže první třetiny pevně dřímali ve svých rukách a soupeři je nepůjčili. Něco se však jinak dominujícímu celku přece jen vymklo. V závěru třetiny své bílomodré do oslabení pět plus do konce utkání poslal obránce Ševc. Vzhledem k tomu, že však byli vyloučeni i hráči Dynama, hráli i tak domácí v závěru přesilovku. Ta však již změnu skóre nepřinesla.

V prostřední části se ale přesilovka domácích přeměnila na oslabení. V něm si hosté nevedli špatně a v před Schwarzem dostali domácí do tlaku, branku ale přece nevstřelili. Hra bohatá na vyloučení pokračovala i nadále. Pannův prohřešek tentokrát mohli ztrestat v přesilovce zase domácí. Blízko k tomu měl Vampola, hbitého Maxwella střelou k tyči nepřelstil.

Šance vedoucího celku přibývaly ve velkém. Jednu vyloženou promarnil Bulíř, který mohl zametat do prázdné. Chvíli, kdy na něj ale zívala poloprázdná brána promarnil, a trefil pouze beton přesouvajícího se Maxwella. Druhá třetina se vlivem dalších a dalších vyloučení nadále kouskovala, přibývalo i menších šarvátek, které rozhodčí rovněž nenechávali bez povšimnutí.

Východočeši si však hlavně díky dobře rozchytanému Maxwellovi drželi i přes množství šancí Liberce stále ještě nadějné dvoubrankové manko, které si přenesli i do závěrečné části.

Do ní opět lépe vstoupili Tygři i navzdory tomu, že v úvodních minutách hráli v oslabení. Pardubičtí stále ne a ne nelézt recept na to, jak by svého soupeře dostal do úzkých. Vaz si totiž často lámali už ve středním pásmu, kde ztráceli puk. Děkovat mohli především Maxwellovi, který se v bráně prezentoval nadprůměrnými zákroky, čímž Dynamo stále držel alespoň v teoretické naději.

Tu necelé čtyři minuty před koncem využitou přesilovkou vzkřísil Patrik Poulíček, který závar před Schwarzem přetavil v kontaktní branku. Ta jim vlila trochu herního elánu do žil, domácí si ale jinak zvládnutou partii již zdramatizovat nenechali. Trefou do prázdné ještě mohl výhru pečetit Jelínek, vyprázdněnou klec ale jen těsně minul. Tygři tak v utkání 22. kola nad Dynamem zvítězili 2:1 a nadále si v tabulce drží vedení.

Ohlasy po utkání

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): „Hosté přijeli v trochu redukované sestavě, měli hodně mladý tým. Myslím si, že kdybychom z naší velké převahy vstřelili třetí gól, zápas by se vyvíjel úplně jinak. Takhle jsme se zbytečně strachovali o výsledek až do konce. I přesto jsem velmi rád, že se nám podařilo získat tři body.“

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „Zápas se mi nehodnotí vůbec dobře. Liberec nás přehrál, byl lepší ve všech směrech, výrazně nás přestřílel. Ve třetí třetině jsme se sice dokázali ještě dostat do hry, ale vyhrát nebo bodovat jsme si vůbec nezasloužili.“

Zápasy v sezóně

9. kolo, 9. 10. 2015
PCE - LIB
1:4
22. kolo, 22. 11. 2015
LIB - PCE
2:1
35. kolo, 10. 1. 2016
PCE - LIB
2:3
48. kolo, 23. 2. 2016
LIB - PCE
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 59 0 60 2
Obránci G A +/- TM
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Patrik Poulíček 1 0 0 0
Daniel Voženílek 0 1 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Ondřej Panna 0 0 0 0
Tomáš Pipek 0 0 0 0
Tyler Redenbach 0 0 0 0
Jakub Svoboda 0 0 0 0
Eduard Šimun 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube