1.11.2015
David Záruba

Druhá domácí výhra v řadě, Dynamo přehrálo Chomutov 4:1!

PARDUBICE — Poslední extraligový zápas před reprezentační přestávkou zvládli hokejisté Pardubic na výbornou, před více než sedmitisícovou kulisou Tipsport areny porazili Chomutov 4:1. Dynamo podalo velmi obětavý výkon, který jistil výborný Brandon Maxwell s 35 zákroky, o góly v pirátské síti se podělili Tomáš Rolinek, Jakub Svoboda, Tomáš Marcinko a Petr Sýkora.

Tipsport extraliga, 16. kolo, neděle 1.11.2015, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Piráti Chomutov

4:1
0:0, 3:1, 1:0
Branky a nahrávky: 22:41 Rolinek (Havlík; 4/4), 29:08 Svoboda (Štajnoch, Marcinko; 5/5), 35:47 Marcinko (Tybor; 5/4), 43:25 Sýkora (Rolinek, Maxwell; 5/5) – 26:55 Dušek z trestného střílení (5/5). Rozhodčí: Hodek, Úlehla – Bláha, Frodl. Vyloučení: 5:5 (1:1, 2:3, 2:1), navíc Chlouba (Chomutov) 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 7367. Střely na branku: 27:36 (10:8, 8:11, 9:17). Srážky: 10:9. Vhazování: 31:35. Blokované střely: 3:17. Průběh utkání: 1:0, 1:1. 4:1. Nejlepší hráči: Tomáš Rolinek – Antonín Dušek.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Havlík, Štajnoch, Čáslava, Nedbal, Ščotka, Bokroš – Tybor, Marcinko, Svoboda – Sýkora, Nahodil, Rolinek – Moučka, Redenbach, Starý – Poulíček, Kaut, Tomášek. Trenéři: Richard Král a Marek Zadina.
Piráti Chomutov: Strmeň (43:25 Kopřiva) – Jánošík, Rutta, Dlapa, Rýgl, Mrázek, Šidlík, Drtina – Červenka, Růžička ml., Vondrka – Hovorka, Kämpf, Hřebejk – Pospíšil, Dušek, Sklenář – Chlouba, Kaše, Tomica. Trenéři: Vladimír Růžička st., Břetislav Kopřiva a Jan Šťastný.

Komentář

Pirátům čelili pardubičtí hokejisté už i s Petrem Sýkorou, který vyléčil zdravotní trable a zařadil se na křídlo druhé formace. Do branky se znovu postavil Brandon Maxwell.

Střelecká převaha Dynama ke gólu nevedla

Piráti poskládali svoji největší palebnou sílu, Červenku s Vondrkou, do první formace, ale do útoku se po úvodním buly vrhli domácí. Navrátilec Sýkora se mohl připomenout bleskovým gólem, avšak scházel mu krok k opuštěnému puku před brankou. Za pár vteřin trefil Rolinek z mezikruží Strmeňův beton.

Elitní útok Chomutova zahrozil v 6. minutě, kdy Růžička využil prostoru na středu útočného pásma a tvrdou ranou jen o kousek minul šibenici. Pardubice pak měly k dispozici první přesilovou hru. Dynamo ji sehrálo nápaditě, většinu času strávilo u Strmeňovy branky, nicméně vyprodukovalo jen Nahodilovu nepřesnou střelu.

Pohnout skóre mohl Kämpf, který před brankou tečoval střelu z dálky a Maxwell musel rychle na zem. Ve výhodě si zahráli i Piráti a také notně pozlobili bránicí čtveřici, na pardubickou branku vyslali čtyři pokusy. Největší práci měl Maxwell s pokusem Vondrky už po vypršení trestu.

Pardubice si sice udržovaly střeleckou nadvládu, ale recept na Strmeně nemohly nalézt. Když už se do dobré šance přiřítil Nahodil, tak bekhendem vysoko přestřelil. Únik po křídle nevyužil na druhé straně ani Hovorka.

Pardubice utekly do trháku

Už po 42 vteřinách Piráti špatně vystřídali a nabídli domácím přesilovku. Než ale Dynamo stihlo něco vymyslet, tak se provinilo stejným prohřeškem a hrálo se ve čtyřech. Vteřinu před koncem chomutovského trestu vystřelil ze strany Tomáš Rolinek a kotouč zapadl přesně nad Strmeňovo rameno – 1:0.

Chomutov zbytek početní výhody nevyužil, ale vše si vynahradil ve 27. minutě. Sklenář se po návratu z trestné lavice okamžitě zapojil do hry a připravil šanci Antonínu Duškovi. Ten byl faulován a následné trestné střílení povedeným blafákem proměnil – 1:1.

Dynamo si ještě před polovinou zápasu vzalo vedení zpátky. Jakub Svoboda se na modré čáře zmocnil puku a švihem ho poslal do chomutovské branky – 2:1. Chomutov mohl odpovědět při přesilové hře, jenže trpělivou kombinaci nedokázali hosté přetavit v nebezpečnou střelbu.

Svou početní výhodu naopak využili domácí. Tomáš Marcinko se mezi kruhy otočil s kotoučem a střelou po zemi trefil mezeru mezi betony chomutovského brankáře – 3:1. Dvoubrankové vedení pak musel efektním zákrokem pohlídat Maxwell, který do lapačky schoval dělovku Pospíšila. Do gólové pozice si poté najel i Růžička, ovšem při zakončení zlomil hůl.

Sýkora oslavil návrat gólem a pomohl k výhře

Piráti se po druhé pauze snažili rychle vstřelit kontaktní gól, k čemuž byl nejblíže obránce Rýgl. Ten si najel až před Maxwella, který musel proti jeho rychlé střele zblízka vytáhnout pohotový zákrok. Pardubičtí hokejisté v této fázi nic nevymýšleli a snažili se kotouč okamžitě expedovat z obranného pásma.

Ve 44. minutě si navíc na dlouho přihrávku od Rolinka najel Petr Sýkora, a přestože na kotouč dosáhl jen dlouho holí, tak šikovným píchnutím procpal puk do sítě – 4:1. Brankář Strmeň po smolné brance přenechal své místo kolegovi Kopřivovi. Krátce po inkasovaném gólu hráli Piráti další přesilovku, ale znovu neuspěli.

Snaha Chomutova postupně opadala, přesto musel být Maxwell stále ve střehu. Po nahození Vondrky se totiž od Červenky odrazil do brankoviště a ke gólu moc nescházelo. Dynamo si jinak tříbrankový náskok v klidu hlídalo. A nic na tom nezměnila ani přesilovka Pirátů po faulu Kauta.V poslední minutě navíc Kopřiva skvělým zákrokem sebral jasný gól Moučkovi.

Ohlasy po utkání

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „První třetina byla vyrovnaná. My jsme čekali trochu jiný výkon, chyběl nám pohyb a důraz. Od druhé části to začalo být podle našich představ. Dokázali jsme využít standardní situaci po buly, když jsme měli hráče před brankářem. Stejně tak jsme skórovali i v přesilovce. Přesně to jsme po hráčích chtěli. Od gólu na 3:1 jsme měli utkání pod kontrolou.“

Břetislav Kopřiva (Piráti Chomutov): „Znovu se potvrdilo, že se nám venku výsledkově nedaří. Odehráli jsme daleko lepší utkání než v Mladé Boleslavi. V určité fázi zápasu jsme bohužel inkasovali laciné góly, tím však nechci házet vinu na brankáře. Dopustili jsme se chyb a soupeř nám odskočil. Přestože hrajeme dobře a vytváříme si šance, tak venku dáváme góly těžko. To je důvod, proč jsme dnes neuspěli.“

Zápasy v sezóně

3. kolo, 18. 9. 2015
CHM - PCE
3:1
16. kolo, 1. 11. 2015
PCE - CHM
4:1
29. kolo, 23. 12. 2015
CHM - PCE
4:1
42. kolo, 31. 1. 2016
PCE - CHM
3:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 60 0 35 1
Obránci G A +/- TM
Ladislav Havlík 0 1 0 0
Martin Štajnoch 0 1 0 0
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Marcinko 1 1 0 0
Tomáš Rolinek 1 1 0 0
Jakub Svoboda 1 0 0 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
Radoslav Tybor 0 1 0 0
Tomáš Kaut 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Tyler Redenbach 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube