30.10.2015
Jan Hrabal

Dynamo prohrálo v Plzni 2:4

PLZEŇ — Hokejisté Pardubic nestačili v utkání 15. kola Tipsport extraligy na ledě Plzně 2:4. Domácí vedli po první třetině o dvě branky, ve druhé sice Jan Starý snížili, ale Škoda si vítězství nenechala vzít a ve třetí třetině navýšila svůj náskok. V jejím závěru snižoval David Tomášek svým prvním gólem v nejvyšší soutěži.

Tipsport extraliga, 15. kolo, pátek 30.10.2015, Home Monitoring Aréna

Plzeň

Dynamo Pardubice

4:2
2:0, 0:1, 2:1
Branky a nahrávky: 0:36 Indrák (Kubalík, Kracík; 5/5), 17:44 Preisinger (Lev; 4/4), 40:53 Bližňák (Johnson, Lev; 5/5), 48:41 Johnson (Kadlec; 5/5) – 36:04 Starý (5/5), 58:22 Tomášek (Kaut; 5/5). Rozhodčí: Fraňo, Lacina – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 3:5 (2:2, 0:2, 1:1), navíc Čáslava (Dynamo Pardubice) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 5120. Střely na branku: 36:32 (13:9, 12:10, 12:13). Srážky: 20:21. Vhazování: 34:32. Blokované střely: 5:15. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2. Nejlepší hráči: Jakub Lev – Jan Starý.
Plzeň: Machovský – Moravčík, Jeřábek, Sklenička, Kadlec, Pulpán, Kubka, Chalupa – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna – Schleiss, Preisinger, Sýkora – Poletín, Lev, Hollweg. Trenéři: Michal Straka, Ladislav Čihák a Jaroslav Špaček.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Havlík, Štajnoch, Čáslava, Nedbal, Ščotka, Bokroš, Šeda – Svoboda, Marcinko, Tybor – Rolinek, Redenbach, Poulíček – Starý, Nahodil, Moučka – Tomáše, Kaut, Kolář – Voženílek. Trenéři: Richard Král a Marek Zadina.

Komentář

Pětistý zápas za Pardubice v nejvyšší soutěži odehrál v Plzni kapitán Dynama Petr Čáslava. Nejen on nevzpomínal na duel v dobrém, 212. vzájemný duel získali Západočeši 4:2.

Škodovka udeřila z první šance

Než stačili fanoušci usednout na svá místa, mohli se začít radovat. Kubalík našel zpoza branky mezi kruhy Miroslava Indráka a ten kličkou do bekhendu vyzrál na Maxwella – 1:0.

Po chvilce se asistent mohl stát střelcem, ovšem hostující gólman tentokráte zasáhl betonem. Východočeši se osmělili ranou Moučky, pokus raději Machovský před dojíždějícími protihráči ukryl do lapačky.

Vyrovnání měl na holi Marcinko, ovšem v rychlém sledu neuspěl jak tečí, tak následnou dorážkou. Indiáni se za nedlouho poté prodrali do přečíslení, které zakončoval Sýkora do horní poloviny branky, kde sice místo bylo, ale touš se mezi tři tyče nevešel. Mnohem lépe si vedl Miroslav Preisinger, jenž našteloval kanón na modré čáře a tvrdou ranou prostřelil Maxwella – 2:0.

V závěru úvodního dějství ještě z první pálil z mezikruží Indrák, tentokráte se brankář Dynama vyznamenal pohotovým zákrokem betonem.

Jan Starý snižoval na rozdíl jediného gólu

Prostřední část odšpuntoval tvrdou ranou pár kroků za modrou Bokroš, Machovský s pomocí betonu i lapačky dokázal odolat. Z podobné pozice zakonči tlak Východočechů i Šeda, domácí gólman byl opět na svém místě. Domácí odpověděli Preisingrem, který si sjel mezi kruhy, ovšem ranou z první skórem nepohnul.

Asistent Pardubic Rolinek to po chvilce zkoušel z ostrého úhlu, Machovský ovšem na švestkách nebyl. V polovině utkání zkusil brankový půst protrhnou příklepem z pravého kruhu Sýkora, neúspěšně.

Krásnou přihrávku poté vymyslel Jeřábek od modré na vzdálenější tyč, kam si sjel Pulpán, Maxwell předvedl fantastický přesun a nadvakrát odolal. Hostující gólman se vytáhl i vzápětí, kdy bravurně zareagoval na tečovanou ránu od modré. V závěru druhého dějství se již skóre přeci jenom měnilo. Po šťastném odrazu se černý nesmysl dostal mezi kruhy na čepel Jana Starého, který vymetl pavučinky v levém horním růžku – 2:1.

Vyrovnání měl na holi Svoboda, který ujížděl sám na Machovského z levé strany, ovšem tvrdou ranou netrefil zařízení. Stejně situace se opakovala i na druhé, kdy Lev nenašel mezírku mezi betony. O všem tak měla rozhodnout závěrečná dvacetiminutovka.

David Tomášek prvním extraligovým gólem pouze snižoval

Třetí pasáž hry opakovala start té první. Než čas ukrojil šedesát vteřin, modrobílé barvy udeřily. Johnson nabil Mario Bližňákovi mezi kruhy, který z první nedal Maxwellovi sebemenší šanci na zákrok – 3:1.

S brzkou odpovědí mohl přispěchat Rolinek, jeho střela z první z mezikruží gólové parametry neměla. To na druhé straně se již skóre měnilo. Nicholas Johnson si našel dlouhý pas z vlastní obranné třetiny, zasekávačkou se zbavil posledního hráče Dynama a následně tvrdou ranou na lapačku rozvlnil síť – 4:1.

Podobně zaútočil i Lev, autor dnešních tří asistencí však našel pouze náruč brankáře Východočechů. Ten se vyznamenal i proti ráně Sýkory, jež na něj vylétla z vrcholu pravého kruhu. Z podobné vzdálenosti, ovšem z osy hřiště, to zkoušel i Jeřábek, Maxwell opět odolal. A tak udeřilo na druhé straně. David Tomášek si nabruslil z levé strany mezi kruhy a vstřelil svůj první extraligový gól – 4:2.

Dynamo ještě zkusilo hru bez brankáře, domácí svíralo, ovšem všemu chyběla střelba a body tak zůstaly na západě Čech.

Ohlasy po utkání

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „My jsme věděli, že Pardubice porazily Boleslav 5:1. Připravili jsme se na to, že budou hrát dobře ve středním i obranném pásmu. A to se potvrdilo. Nám ale vyšel začátek a první třetina se nám povedla celkově. Pardubice se snažily bránit, ale my jsme se dobře tlačili do brány. Ve druhé třetině se misky vah převážily a Pardubice byly aktivnější. Po naší hrubé chybě jsme dostali gól, ale ve třetí třetině jsme si řekli, že budeme hrát náš aktivní hokej. Snažili jsme se pořád cpát do brány a podařilo se nám dát další dva góly. Škoda toho druhého inkasovaného pro Machyho (Matěje Machovského – pozn. red.). Bylo logické, že po nás půjdou a my jsme inkasovali zcela zbytečně. Klukům chci ale poděkovat za výborný výkon, za ty tři body jsme rádi.“

Marek Zadina (HC Dynamo Pardubice): „Chtěli jsme navázat na domácí výhru s Mladou Boleslaví. Chtěli jsme hrát dobře, protože Plzeň hraje doma výborně a je agresivní. Na to, jak mají mladé hráče, se jim daří, to se dnes potvrdilo. Jejich kluci se pohybují v bodování nahoře a ukazují, že mají tu sílu. První třetinu jsme zahájili špatně a hned v prvním střídání jsme dostali gól. Nechtěli jsme je nechat moc tvořit, ale bohužel jsme dostali tu první branku, kde to sehráli výborně. Ta první třetina byla od nás málo aktivní, byli jsme hodně stažení a hráči se snad i báli hrát, navrch jsme dostali druhý gól. Proti silné Plzni se to těžce obrací. Pak jsme si řekli něco v kabině a hráči to začali plnit, hra se začala zvedat, z čehož jsme trochu těžili a na konci druhé třetiny jsme snížili. Ta se nám povedla asi nejlépe. Třetí třetinu jsme nechtěli hrát bezhlavě, ale nástup byl zase velmi špatný a inkasovali jsme. Potom jsme z protiútoku dostali další branku a věděli jsme, že to už bude těžké. Ten zápas jsme pak nestačili otočit.“

Zápasy v sezóně

2. kolo, 13. 9. 2015
PCE - PLZ
1:4
15. kolo, 30. 10. 2015
PLZ - PCE
4:2
28. kolo, 13. 12. 2015
PCE - PLZ
2:4
41. kolo, 29. 1. 2016
PLZ - PCE
4:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 59 0 32 4
Obránci G A +/- TM
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 1 0 0 0
David Tomášek 1 0 0 0
Tomáš Kaut 0 1 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Tyler Redenbach 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jakub Svoboda 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube