23.10.2015
David Záruba

Dynamo ztratilo DERBY #13 ve druhé třetině

PARDUBICE — Hokejisté Pardubic prohráli v utkání 13. kola Tipsport extraligy s Mountfieldem HK 2:5. Domácí poslal do vedení Jakub Svoboda, hosté ale dokázali ve druhé třetině otočit zápas i přes snížení Petra Čáslavy.

Tipsport extraliga, 13. kolo, pátek 23.10.2015, Tipsport arena

Dynamo Pardubice

Mountfield HK

2:5
1:0, 0:3, 1:2
Branky a nahrávky: 3:47 J. Svoboda (Marcinko; 5/5), 45:48 Čáslava (Tybor; 5/4) – 27:28 Pláněk (Čáp; 5/5), 34:35 Courchaine (Červený; 5/5), 35:16 Čáp (Vantuch; 5/5), 43:20 Šimánek (Kudrna; 5/5), 59:39 Köhler (Bednář, Vydarený; 3/5). Rozhodčí: Souček, Šindler – Bláha, Špůr. Vyloučení: 7:7 (1:1, 2:4, 4:2), navíc Maxwell (Dynamo Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 18:24 (11:5, 3:13, 4:6). Srážky: 21:11. Vhazování: 28:29. Blokované střely: 2:2. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 2:4, 2:5. Nejlepší hráči: Patrik Poulíček – Jaroslav Kudrna.
Dynamo Pardubice: Maxwell – Šeda, Štajnoch, Čáslava, Nedbal, Ščotka, Bokroš – Tybor, Marcinko, Svoboda – Poulíček, Redenbach, Rolinek – Kolář, Tomášek, Starý – Moučka, Voženílek, Panna. Trenéři: Richard Král a Marek Zadina.
Mountfield HK: Kacetl – Vydarený, Pláněk, Čáp, Hronek, Jank, Dietz, Vašíček – Kudrna, Knotek, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Dej – Červený, Ihnačák, Courchaine – Köhler, Vantuch, Kopta. Trenéři: Peter Draisaitl a Tomáš Martinec.

Komentář

derby. Pardubičtí trenéři do něj vyslali ke svému vůbec prvnímu utkání v nejvyšší soutěži juniora Ondřeje Pannu, branku od první minuty obsadil Brandon Maxwell. Dynamo se naopak muselo obejít bez Petra Sýkory.

Vydařený úvod Dynama přetavil ve vedení Svoboda

Nezdary minulých dní hodili pardubičtí hokejisté už před úvodním hvizdem za hlavu a Hradec se snažili zatlačit aktivní a sebevědomou hrou. Po necelých dvou minutách měl solidní možnost Tomášek, který se protáhl před branku, ale škvíru u bližší tyče minul. Pár vteřin poté přestřelil z mezikruží Voženílek.

V čase 3:47 už Kacetl mezeru na první tyči neuhlídal. Jakub Svoboda si vyměnil puk s Marcinkem a pak zamířil přesně pod vyrážečku – 1:0. Dynamo mohlo zkoprněnému sokovi zasadit za chvíli další ránu, jenže Tomášek tentokrát z druhé strany znovu neuspěl.

Mountfieldu trvalo déle, než se dostal do tempa, ale brzy to začalo létat i kolem Maxwellovy branky. Po zaváhání domácích v rozehrávce nepropálil hráče před sebou Knotek. Následnou samostatnou akci a přízemní střelu Köhlera zlikvidoval pardubický gólman. Vůbec největší příležitost měl Bednář, který se rychle zorientoval před brankou, ale nedokázal přestřelit Maxwellův beton.

Po klidnější pasáži se v závěrečné pětiminutovce ke slovu znovu dostalo Dynamo. Ihned po buly pálil těsně nad Tybor a z podobné pozice o kousíček minul i Poulíček. Tvrdou ránu osamoceného Štajnocha od modré čáry zastavil bez větších potíží Kacetl.

Hradec třemi góly otočil skóre

Do druhé části vstoupili aktivněji hosté a snažili se s jednobrankovou ztrátou rychle něco udělat. Obrana Dynama je ale k větším šancím nepouštěla, a když už po chybě postupovali hradečtí hokejisté ve dvou proti jednomu, zasáhl vpádu Ščotka. Na druhé straně si při hře čtyři na čtyři dvakrát do výhodné pozice nabruslil Tybor, avšak přesně nemířil.

Hradec se dočkal vyrovnání v čase 27:28. V závaru před pardubickou brankou byl nejdůraznější Martin Pláněk a s trochou štěstí procpal puk do sítě – 1:1. Pardubice mohly odpovědět při vůbec první přesilové hře utkání. Dlouhý zámek však ke kvalitnímu zakončení nevedl. Naopak během oslabení a poté i po jeho vypršení se vydal do úniku hradecký Červený, ale ani jednou na Maxwella nevyzrál.

Mountfield si udržoval převahu, což dokumentovala i šance Šimánka, který se snažil obelstít Maxwella blafákem. Gólem skončila až akce Červeného, po jehož přihrávce zpoza branky se do poloprázdné branky trefil špatné hlídaný Adam Courchaine – 1:2. Za 41 vteřin bylo domácím ještě hůř. Zdeněk Čáp napřáhl a od modré vypálil naprosto přesně – 1:3.

Za další minutu visel ve vzduchu čtvrtý gól, ovšem Kudrnova tečovaná střela se odrazila od tyče do tyče a pak ven z branky. Dynamo se mohlo vzchopit při přesilové hře, jejich snaze však scházela častější střelba. Až po přesilovce tvrdě vypálil Štajnoch, jenže do rány padli dva hradečtí obránci a situaci zachránili.

Mountfield dokráčel k vítězství

Dynamo mělo dvacet minut na to, aby se pokusilo proti rozjetému soupeři utkání zvrátit. Aby toho nebylo málo, ve 44. minutě využil obrovské chyby v pardubické rozehrávce kapitán Mountfieldu Jiří Šimánek a střelou do poloprázdné branky zvýšil vedení svého týmu – 1:4.

Pardubice dokázaly hodně rychle odpovědět. Při přesilové hře si prostor na modré čáře udělal Petr Čáslava a jeho schovanou střelu Kacetl propustil až do sítě – 2:4. Dynamo po brance ožilo a nadále se tlačilo před hradeckou branku. Po Štajnochově střele se k nebezpečné teči dostal Voženílek, ovšem branku o kus přestřelil.

Více než tři minuty před koncem třetí třetiny sáhli pardubičtí trenéři ke hře bez brankáře. Blízko ke gólu byl Svoboda, po jehož střele se kotouč odrazil do břevna. Více už ale Dynamo nestihlo. V závěru se navíc Pardubice připravily o naději dvěma fauly, díky kterým se Hradci dařilo držet hru daleko od Kacetlovy branky. Navíc 21 vteřin před koncem definitivně rozhodl při přesilovce pět na tři Jaroslav Bednář – 2:5.

Ohlasy po utkání

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „První třetina byla z naší strany asi nejlepší od chvíle, co jsem k týmu přišel. Splnili jsme taktiku, kterou jsme si řekli. Byli jsme lepší a Hradec k ničemu nepustili. Ve druhé třetině ale soupeř po našich obrovských chybách otočil skóre. Za stavu 1:1 jsme hráče nabádali, abychom pokračovali v naší hře a třeba i remízu udrželi, potřebujeme jakýkoliv bodový zisk i za cenu nehezkého hokeje. Bohužel jsme znovu po chybě inkasovali a Hradec byl od té chvíle lepší. Ve třetí tetině jsme zkusili hru oživit, točili jsme tři centry a čtyři dvojice na křídlech. Proti takhle dobře organizovanému soupeři je ale těžké ztrátu dohnat.“

Peter Draisaitl (Mountfield HK): „Věděli jsme, že narazíme na velmi motivovaný tým. Měli jsme v plánu utkání kontrolovat více, než se nám v první třetině dařilo, Pardubice nás přebrušovaly. Začali jsme hrát lépe až od druhé třetiny, kdy jsme byli schopní využít možnosti, které se nám otevřely. Pak už to bylo o tom, abychom Pardubice nepustili k velkým šancím. Skoro celý zápas jsme hráli bez přesilovek, to není snadné. Náš výkon byl od druhé třetiny dobrý.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

13. kolo, 23. 10. 2015
PCE - HKR
2:5
26. kolo, 6. 12. 2015
HKR - PCE
4:1
39. kolo, 24. 1. 2016
PCE - HKR
3:2
52. kolo, 4. 3. 2016
HKR - PCE
4:1

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Brandon Maxwell 59 0 19 5
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 1 0 0 0
Tomáš Bokroš 0 0 0 0
Karel Nedbal 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Michal Šeda 0 0 0 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jakub Svoboda 1 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 1 0 0
Radoslav Tybor 0 1 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Jaroslav Moučka 0 0 0 0
Ondřej Panna 0 0 0 0
Patrik Poulíček 0 0 0 0
Tyler Redenbach 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
David Tomášek 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube