23.12.2004
Jan Hrabal

Mat za 11 vteřin!

Chceme zapracovat na defenzívě! říkali pardubičtí trenéři před duelem na Spartě. To se jim povedlo, pardubická obrana sice nebyla stoprocentní, ale hodně pomohla vychytat Jánu Lašákovi výhru 3:1. Gólman byl hlavní strůjce důležitého vítězství.

Tipsport extraliga, 33. kolo, čtvrtek 23.12.2004, T-Mobile Arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

1:3
0:1, 1:0, 0:2
Branky a nahrávky: 20:57 Kratěna (Kašpařík) – 1:12 Hejduk (Bulis, Novotný), 58:02 Blažek (Hemský), 58:13 Tvrdík (Dopita). Rozhodčí: Turčan – Český, Kostka. Vyloučení: 7:9. Bez využití. Diváci: 7224. Střely na branku: 33:25. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.
Sparta Praha: Z. Šmíd – Pilař, Jan Hanzlík, Dobroň, Řezníček, Majeský, Richter, Schnábel – D. Výborný, Nedvěd, Hlaváč – Ton, J. Marek, Chabada – Kratěna, Kašpařík, Kotrla - J. Straka, Netík. Trenéři: Slavomír Lener, Leo Gudas a Marian Jelínek.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, Vyhlídal, Mudroch – Tvrdík, Dopita, Blažek – Hejduk, Mikeska, Bulis – Hemský, Divíšek, Pištek – Kolář, Koukal, Průcha. Trenéři: Vladimír Martinec a Jiří Šejba.

Komentář

Bulisův parádní návrat

Vstup do utkání? Výborný! Pardubickému celku se úvod zápasu opravdu povedl. Hned ve 2. minutě vybídl navrátilec do sestavy Jan Bulis parádní přihrávkou v situaci dva na jednoho ke skórování Milana Hejduka, který překonal sparťanského gólmana Šmída, jenž nahradil nemocného Pöpperleho – 0:1. Pardubičtí sehráli první třetinu hlavně zodpovědně, v některých situacích sice obrana Moelleru nezafungovala na sto procent, ale přesto se mohl Ján Lašák na své spoluhráče přece jen více spolehnout oproti minulým zápasům. V 7. minutě mohl pardubický gólman pozorovat buly před bránou Sparty, po němž Tomáš Divíšek trefil horní tyčku sparťanské svatyně! I Sparta kousala, hned po Divíškově příležitosti se do otevřené obrany Východočechů řítil Netík, ale jeho střela po předchozí stahovačce skončila vedle branky Pardubic. Překonat pardubického brankáře se v první třetině nepovadlo ani Markovi, jehož pokus z prostoru mezi kruhy zlikvidoval Lašák rychlým přesunem levého betonu. Pardubičtí hokejisté sehráli dobrou první třetinu, snažili se hrát bez chyb a na rychlé brejky. To se jim poměrně dařilo.

Sparta rychle vyrovnala

Úvod druhého dějství, podobně jako to první, poznamenala rychlá branka. Tentokrát se radovali domácí hráči. Kašpaříkovu střelu dokázal Lašák vytěsnit, na Kratěnovu dorážku nemohl mít nárok – 1:1. Ve 23. minutě se ke střele napřáhl Schnabel, jeho pokus ale zneškodnila Lašákova lapačka. O čtyři minuty později se neujal ani pokus Kotrlův při přesilovce Sparty, na druhé straně se do pěkné šance propracoval Blažek. V polovině zápasu se přece jen karta začala obracet. Aktivitu postupně přebírali Východočeši, kteří stále více zaměstnávali Šmída. Oba celky předváděly kombinační hokej, nouze o osobní souboje ale nebyla. V závěru druhé třetiny byl vyloučen domácí forvard Ton za vysokou hůl na Mudrocha. První polovinu čtyřminutové výhody ve druhé třetině pardubičtí hokejisté nevyužili, tu druhou měli ve třetí dvacetiminutovce.

Vynikající závěr

Přesilovku Pardubice nevyužily, Sparta byla aktivnějším celkem ve třetím dějství. V 51. minutě volaly sparťanské ochozy po gólu, když Hlaváčovu střelu perfektně zneškodnil Lašák. Na opačné straně se do šance dostali pardubičtí hokejisté po zaváhání Šmída, ale ani Tvrdík ani Blažek nedokázali dostat touš za čáru. Když už se všichni připravovali na prodloužení, přišel nečekaný úder. Ale pěkně po pořádku: v čase 58:02 zaváhala sparťanská obrana při akci Hemského, ten puk prohodil na nekrytého Blažka, jenž chytrou a hlavně rychlou kličkou překonal Šmída – 2:1! O jedenáct vteřin (!) později bylo na pardubické střídačce ještě veseleji! Dopita našel ideálním pasem Tvrdíka, který zvýšil na 3:1! V závěru se ještě sparťané pokusili o power play (umocněnou vyloučením Hemským), ale pardubická obrana v čele s Lašákem odolala. Závěr okořenila bitka mezi Snopkem a Kotrlou, ale ani to nemohlo pokazit pozápasové oslavy.

Sparta potřetí v této sezoně nedokázala Východočechy porazit, naopak Pardubicím tříbodová výhra hodně pomohla. Navázat na úspěšný duel bude mít možnost HC Moeller Pardubice hned v úterý, kdy od 18.00 přivítá v Duhové aréně poslední Duklu Jihlava.

Ohlasy po utkání

Marian Jelínek (HC Sparta Praha): „Nebylo to moc hokejové utkání, hlavně ve druhé třetině. Hra bylo rozháraná s řadou přesilovek a oslabení. My jsme měli problém dostávat se do šancí a potíže nám dělaly i pardubické brejky. Místo o posledních dvou minutách bych se radši bavil o Vánocích. Pöpperle nenastoupil, protože měl v noci žaludeční problémy.“

Vladimír Martinec (HC Moeller Pardubice): „Podle mého to bylo celkem kvalitní utkání se šťastnějším koncem pro nás. Soustředili jsme se na obranu a pomohl nám i výborný výkon brankáře Lašáka. V závěru se nám během necelé půlminuty podařilo rozhodnout, i díky tomu, že jsme byli trpěliví.“

Zápasy v sezóně

7. kolo, 26. 9. 2004
SPA - PCE
2:2p
20. kolo, 2. 11. 2004
PCE - SPA
4:2
33. kolo, 23. 12. 2004
SPA - PCE
1:3
46. kolo, 6. 2. 2005
PCE - SPA
4:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 32 1
Obránci G A +/- TM
Andrej Novotný 0 1 1 2
Jan Snopek 0 0 1 4
Petr Čáslava 0 0 1 2
David Havíř 0 0 1 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Michael Vyhlídal 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Michal Tvrdík 1 0 1 2
Tomáš Blažek 1 0 1 0
Milan Hejduk 1 0 0 0
Jiří Dopita 0 1 1 2
Aleš Hemský 0 1 1 2
Jan Bulis 0 1 0 2
Petr Průcha 0 0 2 0
Tomáš Divíšek 0 0 0 2
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 0 0 0
Ľubomír Pištek 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube