26.11.2004
Vladimír Gregor

Orli ve třetí třetině uletěli

Velké drama se šťastným koncem pro domácí viděli diváci ve Znojmě. Pardubice na jihu Moravy nesehrály špatné utkání, o konečném výsledku rozhodla až závěrečná třetina, ve které již nedokázaly odpovědět regulérní brankou na Benákův gól a v závěru zápasu pak ještě inkasovaly při power-play bez brankáře.

Tipsport extraliga, 25. kolo, pátek 26.11.2004, Hostan arena

Znojmo

Dynamo Pardubice

5:3
1:1, 2:2, 2:0
Branky a nahrávky: 9:42 Bičánek (R. Erat), 22:12 Haman (Vorel), 27:55 R. Erat (Toman, Eliáš), 43:57 Benák (I. Rachůnek, Toman), 59:56 I. Rachůnek (Eliáš) – 4:54 Divíšek (P. Sýkora), 25:14 Hemský (Čáslava, Blažek), 39:15 Divíšek (Koukal). Rozhodčí: Trombík – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 4900. Střely na branku: 38:35. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 5:3.
Znojmo: Vokoun – Bičánek, Němeček, Soudek, Mojžíš, Benák, Toman – R. Erat, Ludvík, Eliáš – Uram, Pucher, Plášek – I. Rachůnek, Haman, Vorel – Ondřej, Barus, Mikulík. Trenéři: Hořava a Votruba.
Dynamo Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Novotný, Pácal, Havíř, Linhart, Mudroch – Hemský, Dopita, Blažek – Hejduk, Mikeska, Koukal – P. Sýkora, Divíšek, Rolinek – Průcha, Tvrdík, Pištek. Trenéři: V. Martinec a Šejba.

Komentář

Vyrovnaná zahajovací dvacetiminutovka

S Koukalem na křídle druhého útoku namísto nemocného Bulise nastoupili pardubičtí hokejisté na ledě Hostan arény ve Znojmě s cílem získat alespoň bod. Začátek utkání patřil našim hokejistům, kteří svého soupeře přikovali v jeho obranné třetině a jejich snaha přinesla i kýžené ovoce. Petr Sýkora oživil staronovou spolupráci s Divíškem a Pardubice vedly – 0:1. Znojemští reagovali náporem a zejména formace s Patrikem Eliášem byla blízko vyrovnání. To se domácím zdařilo až v první početní výhodě. Pouhých 22 vteřin nechal posedět Tvrdíka na trestné lavici nekompromisní ranou od modré Bičánek – 1:1. Stejnou výhodu měli hosté jen několik vteřin po vyrovnávací brance, ale i přes velkou šanci Dopity zůstalo skóre nezměněno. Na druhé straně předvedl svůj cit pro hru Eliáš, když v situaci 2 na 1 naservíroval puk Ludvíkovi jak na zlatém podnose, ale Lašák zázračným a šťastným zákrokem pomocí držadla své hole zachránil. Pohledný, útočný hokej pokračoval, šance se střídaly na obou stranách. Vrátit vedení mohl Východočechům Hejduk, ale sám před Vokounem neuspěl. Za domácí neuspěl pohotovou ranou veterán Soudek, ačkoliv kotouč poskakoval v jeho brankovišti hodně neposedně.

Dvakrát se podařilo odpovědět

Do druhé části Orli věrni svým ptačím maskotům doslova vlétli a brzy se mohli radovat z branky. Pohlednou kombinaci Hamanovi útočné eskadry zúročil brankou právě její centr – 2:1. Radost však vydržela domácím ochozům pouhé tři minuty. Potom se totiž puku zmocnil hračička Hemský, prokličkoval kolem všeho co mu stálo v cestě a tentokrát byl i jeho blafák provedený dokonale – 2:2. To však nebylo zdaleka vše. O další dvě minuty později byl vyloučen hostující obránce Linhart a ani on nevydržel na lavici hanby ani celou půlminutu. Eliášovu ránu Lašák neudržel, k dorážce se dostal Erat a snadno dorazil puk do sítě – 3:2. Vedoucí branka domácí pořádně nažhavila a Lašák se měl co ohánět. Zvýšit mohl Ondřej, po něm Eliáš, ale pardubická obrana s vypětím všech sil odolala. V polovině utkání byli domácí jasně lepším týmem a čtvrtá branka v Lašákově svatyni visela doslova na vlásku. Slovenský reprezentant ve službách Pardubic zlikvidoval další šance Erata s Ludvíkem a aby toho nebylo málo, tlak Orlů gradoval při dvou po sobě jdoucích vyloučení hostujících hráčů. Jaké však bylo překvapení domácích tribun, když v závěru druhé přesilovky obral Divíšek o puk na modré čáře nemotorného Tomana, který nezpracoval prudkou přihrávku Eliáše a s přispěním znojemského brankáře vyrovnal – 3:3.

Vyrovnávací branka neplatila

S cílem rozhodnout zápas ještě v základním hracím čase vstoupily do třetí třetiny oba celky a znovu se bylo na co dívat. Nejprve pálil nebezpečně Blažek, spoluprácí Pláška s Pucherem vystavil stop pro změnu hostující brankář. Rozšířit svou brankovou bilanci mohl i Hejduk, ale s jeho střelou po rychlé zasekávačce si Vokoun poradil. Z protiútoku udeřilo na druhé straně. Obránce Benák věren pravidlu: „Když nevíš, co s pukem, tak dej gól,“ mnoho nevymýšlel, kousek za modrou se opřel do puku a ten zapadl přesně do šibenice pardubické branky – 4:3. Deset minut před koncem závěrečné třetiny se vydal do sóla Divíšek, vystřelil pod rameno domácího brankáře a nechal rozsvítit červené světlo za jeho brankou. Hlavní sudí však po konzultaci s videorozhodčím po dlouhém zkoumání branku neuznal, neboť na videozáznamu nebyl kotouč vidět. Neuznaná branka pardubické hráče rozhodila a ubrala jim na dravosti. Definitivně mohl rozhodnout po přiťuknutí Eliáše Erat, ale Lašák se stejně jako mnohokrát předtím vyznamenal. Šanci zkoncentrovat poslední zbytky sil dostali hostující hráči minutu a půl před koncem při vyloučení Puchera, ale ani přesilová hra 6 proti 4 při hře bez brankáře k vyrovnání nevedla. Hemského pokusu scházely centimetry, zvonila jen Vokounova tyč. Naopak čtyři vteřiny před závěrečnou sirénou podtrhl účet zápasu střelou do prázdné branky Ivan Rachůnek - 5:3.

Ohlasy po utkání

Miloslav Hořava (HC Znojemští Orli): „Utkání bylo vyrovnané, dramatické. Souhlasím s tím, že bylo na remízu. My jsme měli více štěstí v koncovce, kdy jsme dali dvě branky. Tým už získal psychickou sílu. Nezlomila jej ani laciná branka v závěru druhé třetiny na 3:3. Naopak jsme dalšími dvěma góly potvrdili naši sílu.“

Vladimír Martinec (HC Moeller Pardubice): „Znojmo velice dobře bruslilo a především trestalo naše chyby v obrané činnosti. Tři branky na ledě soupeře by měly stačit k vítězství. V závěru jsme sahali po remíze. Škoda, že Hemský trefil při power play pouze tyčku. Remíza by tomuto dramatickému zápasu více slušela.“

Zápasy v sezóně

12. kolo, 10. 10. 2004
PCE - ZNO
2:1
25. kolo, 26. 11. 2004
ZNO - PCE
5:3
38. kolo, 8. 1. 2005
PCE - ZNO
5:0
51. kolo, 2. 3. 2005
ZNO - PCE
3:8

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Ján Lašák 60 0 33 4
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 1 2 0
Jan Snopek 0 0 1 0
Petr Mudroch 0 0 0 0
Andrej Novotný 0 0 0 0
Tomáš Pácal 0 0 0 0
Tomáš Linhart 0 0 -1 2
David Havíř 0 0 -2 2
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Divíšek 2 0 -1 0
Aleš Hemský 1 0 0 0
Tomáš Blažek 0 1 1 0
Petr Koukal 0 1 1 0
Petr Sýkora 0 1 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 2
Jiří Dopita 0 0 0 0
Michal Mikeska 0 0 0 0
Ľubomír Pištek 0 0 0 0
Petr Průcha 0 0 0 0
Tomáš Rolinek 0 0 -1 2
Milan Hejduk 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube