29.8.2014
David Záruba

Vítězná generálka. Pardubice otočily zápas se Spartou Praha

CHRUDIM — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice vyhráli poslední přípravné utkání na novou sezou, v Chrudimi porazili pražskou Spartu 3:1. Holešovičtí, kteří nastoupili bez několika opor, sice vedli, zlepšeným výkon ve třetí třetině ale Východočeši po brankách Petra Sýkory, Radoslava Tybora a Tomáše Zohorny utkání otočili. Sparta tak prohrála poprvé v přípravě na novou sezonu. Pardubice byly úspěšnější také v domluvených pozápasových samostatných nájezdech.

Přípravné zápasy, Přát., pátek 29.8.2014, Zimní stadion Chrudim

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

3:1
0:1, 0:0, 3:0
Branky a nahrávky: 47:15 Sýkora (Kočí; 6/5), 48:58 Tybor (Radil, Havlík; 4/4), 58:39 Zohorna (Sýkora; 5/6) – 3:02 Volek (Torquato; 5/5). Rozhodčí: Úlehla, Doležal – Blümel, Barvíř. Vyloučení: 8:6 (1:0, 5:5, 2:1). Bez využití. Diváci: 1250. Průběh utkání: 0:1, 3:1.
Dynamo Pardubice: Halász – Čáslava, Korím, Havlík, Benák, Kočí, Gregorc, Škvor – Zohorna, Nahodil, Sýkora – Radil, Marcinko, Tybor – Kolář, Špaček, Starý – Semorád, Cetkovský, Moučka – Kaut. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.
Sparta Praha: Novotný – Mikuš, Švrček, Polášek, Hrbas, Bílek, Mikliš – Torquato, Volek, Novák – Bahenský, Chlapík, Dvořáček – Schwamberger, Procházka, Pulkrab – Vokurka, Klimek. Trenéři: Josef Jandač a Zdeněk Moták.

Komentář

Poslední přátelský duel před startem extraligy viděli diváci na zimním stadionu v Chrudimi. Trenér Sparty Josef Jandač, který strávil celý zápas na tribuně, vyslal do boje hodně kombinovanou sestavu, ve které scházela řada opor.

Sparta se trefila z přečíslení, Pardubice své nájezdy neproměnily

Na hráčích byla znát pokročilá fáze přípravy na extraligovou sezonu, která v těchto dnech graduje. Utkání mělo od úvodu velice slušné tempo s parametry soutěžního duelu. Už v prvním střídání o sobě dal vědět Volek, který i nadále soustavně zaměstnával Halásze. Na druhé straně se zastřeloval Sýkora.

A byl to právě Dominik Volek, který otevřel skóre utkání. V situaci dvou proti jedinému obránci si šikovně počkal a pak rychlou střelou zavěsil – 0:1. Pardubice mohly odpovědět zásluhou Marcinka, který nejprve obelstil Novotného, ale při zakončení byl hákován. Následné trestné střílení zakončila pardubická posila do tyče.

Sparta pak dostala k dispozici první přesilovku v zápase, ale nedokázala s ní kvalitně naložit. Naopak, rychlé nohy předvedl hostujícím zadákům Petr Sýkora, ovšem zakončení mu nevyšlo podle představ. Novotný střelu z velké blízkosti schoval do lapačky.

Festival vyloučení k další brance nevedl

Zatímco první třetina nabídla pouze jedinou přesilovou hru, a to pro Spartu, druhá část byla v tomto ohledu úplně jiná. Agresivní pojetí z obou stran přerostlo v drobné rozmíšky, a přestože rozhodčí nechávali hře spád, rozdali po pěti dvouminutových trestech.

Spartě se ve výhodě dlouho nedařilo, trochu vzruchu přinesla až šance Mikuše, jehož ránu Halász přikryl. V druhé polovině prostřední třetiny se k početním výhodám dostali i domácí a byli o poznání nebezpečnější. Novotný si nejprve zavařil riskantní rozehrávkou sám, poté jen se štěstím odolal při pokusu dotěrného Zohorny.

V poslední minutě před pauzou dokázali hokejisté Pardubic zamknout soupeře u jeho branky. Sparťané odolávali jen díky veliké obětavosti. Obránce Bílek schytal nejtěžší ránu do citlivých míst, všechno ostatní vylapal Novotný.

Pardubice bojovaly s brankářem, zápas přesto otočily

Díky závěrečnému náporu si Pardubice do třetí části přenesly výhodnou přesilovku pěti proti třem. A rozjel se souboj pardubické ofenzívy s brankářem Filipem Novotným. Maskovaný sparťan dlouho držel hubené vedení svého týmu. Nejvíce se zaskvěl při tvrdé střele Čáslavy. Při pokusu Starého zachránilo Pražany břevno.

Hosté se k ofenzívě dostávali sporadicky, Mikušova nebezpečná střela byla světlou výjimkou. Pak ale rozhodčí uviděli faul hostů, Pardubice vyslaly do hry šestého hráče a Petr Sýkora využil houfu před brankou soupeře. Jeho střela zápěstím zaplavala k tyči – 1:1. Od té chvíle byli Pardubičtí viditelně lepší.

Po další akci Sýkory už pomalu slavil Korím, ale Novotný, který v tu chvíli neměl hokejku, vytasil fantastický zákrok lapačkou. Za pár okamžiků už přetížená obrana Sparty kapitulovala. Pohyblivý Radoslav Tybor si našel kotouč mezi kruhy a spěšně ho poslal do sítě – 2:1. Oba pardubické góly dělilo jen 103 vteřin.

Necelé dvě minuty před koncem se hostující střídačka odhodlala ke hře bez brankáře, jejich snaha ale neměla dlouhého trvání. Tomáš Zohorna si v útočném pásmu vyměnil kotouč se Sýkorou a pohodlně zasunul do prázdné branky – 3:1.

Východočeši kralovali i v nájezdech

Po skončení zápasu se ještě oba týmy utkaly v samostatných nájezdech. V první sérii se prosadili oba střelci, Zohorna i Volek. Rozhodnutí padlo ve druhé sérii, ve které nejprve Sýkora vymíchal Novotného, avšak Bahenský odpovědět nedokázal. Neúspěšný pokus Tybora už domácí nemrzel, neboť Torquato následně mířil jen do Halásze.

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

Přát., 29. 8. 2014
PCE - SPA
3:1
10. kolo, 10. 10. 2014
PCE - SPA
0:3
23. kolo, 23. 11. 2014
SPA - PCE
4:2
36. kolo, 9. 1. 2015
PCE - SPA
6:3
49. kolo, 22. 2. 2015
SPA - PCE
2:1

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube