5.8.2014
David Záruba

Pardubice vstoupily do přípravy výhrou nad nováčkem

PARDUBICE — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice vyhráli první přípravné utkání na novou sezonu, před téměř dvěma tisíci diváky v ČEZ Areně zdolali Mladou Boleslav 4:3. Východočeši v utkání vždy vedli, extraligový nováček pouze průběžně vyrovnával. Své premiérové trefy si v pardubickém dresu připsali Jan Ščotka a Tomáš Marcinko, další přidali Jan Kolář a Blaž Gregorc.

Přípravné zápasy, Přát., úterý 5.8.2014, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Mladá Boleslav

4:3
1:1, 1:1, 2:1
Branky a nahrávky: 5:12 Ščotka (Půhoný; 5/5), 24:28 Kolář (Škvor, Gregorc; 5/5), 49:28 Gregorc (Tybor, Radil; 5/5), 52:39 Marcinko (Tybor, Benák; 5/4) – 7:43 Musil (Hyka; 4/5), 30:35 Lenc (Vidmar, Hyka; 3/5), 50:53 (Květoň, Hruška; 5/5). Rozhodčí: Hribik, Úlehla – Blümel, Kis. Vyloučení: 6:7. Využití: 2:2. Diváci: 1850. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.
Dynamo Pardubice: Kristan – Benák, Čáslava, Píša, Zdráhal, Gregorc, Škvor, Havlík, Ščotka – Moučka, Nahodil, Voženílek – Radil, Marcinko, Tybor – Kolář, Kout, Poulíček – Půhoný, Cetkovský, Semorád – Veselý. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.
Mladá Boleslav: Valent – Ovčačík, Stříteský, Robar, Vidmar, Hruška, Kučný, Trška, Čermák – Květoň, Mikulík, Klimenta – Hyka, Musil, Lenc – Látal, Vrbata, Bárta – Jarůšek, Kubica. Trenéři: František Výborný a Marian Jelínek.

Komentář

Oba mančafty přistoupily k prvnímu přátelskému utkání velmi zodpovědně a odehrály jej v solidním nesrpnovém tempu před velmi pěknou takřka dvoutisícovou kulisou v ČEZ Areně.

Po úvodní pětiminutovce poslal Pardubice do vedení obránce Jan Ščotka. Exvsetínský zadák dostal přihráno od Jiřího Půhoného a od modré ranou k tyči pod vyrážečkou mladoboleslavského brankáře Valenta otevřel skóre – 1:0.

Na srovnání nečekalo obecenstvo dlouho, Mladá Boleslav srovnala krok využitou početní výhodou. Pavel Musil se v posledních osmi vteřinách přesilovky Středočechů dostal po přihrávce od spoluhráče až před Kristana, kterému nedal blafákem do bekhendu nejmenší šanci – 1:1.

Ve 12. minutě mohl vrátit Pardubicím vedení Tomáš Kaut, ovšem z bezprostřední blízkosti trefil kotoučem pouze tyč. O dvě minuty později Tomáš Marcinko se ve skrumáži před brankou dostal ke kotouči, ale svou střelu poslal pouze do ležícího Michala Valenta. Krátce po něm se neprosadil útočník Jan Kolář. Mladá Boleslav pak nevyužila přesilovou hru, neztrestala Voženílkův faul kolenem.

Úvod druhé třetiny se nesl ve znamení pardubické převahy, hned po sedmnácti vteřinách těsně minul Lukáš Nahodil, pak si Jaroslav Moučka sod mantinelu až před Valenta, jehož si položil blafákem do bekhendu, ale pálil do tyče.

Domácím pomohla do vedení využitá přesilová hra, i když vlastně napůl. Richard Jarůšek si za podražení sice odseděl dvě minuty, pokračující tlak ale Východočeši nakonec proměnili. Jan Škvor napřáhl ke střele, kterou Valent vyrazil přímo na hůl Jana Koláře a zkušený útočník neměl se zakončením problém – 2:1. Krátce na to Daniel Voženílek měl kotouč před prázdnou brankou, ale nepovedlo se mu zakončení a bohužel pro domácí ani nevystřelil.

I druhému vyrovnání pomohla Mladé Boleslavi přesilová hra, tentokrát pět na tři, neboť nejprve za držení pykal Blaž Gregorc a pak Pardubice špatně střídaly. Dvojnásobnou výhodu hosté hned zužitkovali, na konci svižné a povedené kombinace bylo přesné zakončení Radana Lence – 2:2.

Jaroslav Moučka, který odseděl trest za příliš mnoho hráčů na ledě, se po návratu z trestné lavice dostal před brankou ke kotouči, ale z nevýhodné pozice trefil tyč. Ve 36. minutě Jan Kolář tečoval kotouč jen těsně mimo branku.

Hbitá hra pokračovala také ve třetím dějství. V 50. minutě Blaž Gregorc zpracoval v přesilovce na levém kruhu pro vhazování přihrávku od Radoslava Tybora a nádherným příklepem spolu s odrazem o tyč překonal Valenta – 3:2.

Hosté si za minutu a půl ovšem připravili rychlou odpověď! David Květoň vypálil na Kristana, který jeho pokus vyrazil pouze před sebe a volného kotouče se zmocnil David Vrbata, jenž pardubického brankáře objel a zakončil do prázdné branky – 3:3.

O tom, že posunutí modrých čar směrem do středu přinese nebezpečnější přesilovky, se všichni přesvědčili v 53. minutě. Pardubice hrály proti třem a výhodu využily po překrásné spolupráci: v mezikruží se po Benákově střele k odraženému kotouči dostal Radoslav Tybor a kus černé gumy předložil před prázdnou branku svému krajanovi Tomáši Marcinkovi, který v klidu zakončil do odkryté kasy – 4:3.

V závěru se Mladá Boleslav snažila vyrovnat, na sklonku poslední dvouminutovky zavřela Východočechy v jejich obranném pásmu, pardubická defenzíva ale čtvrté vyrovnání skóre nepřipustila a vydřela výhru v prvním přípravném utkání 4:3.

Pardubice uspěly i v pozápasových samostatných nájezdech, rozhodující gól vstřelil po povedeným forhendovém zakončení Jan Kolář.

Ohlasy po utkání

Zdeněk Venera (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Můžeme být celkem spokojeni, výhra je pěkná, ale není příliš podstatná. Pro nás bylo důležité vidět mladé hráče, kteří bojují o místo v A týmu, tento účel zápas splnil.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

Přát., 5. 8. 2014
PCE - MBL
4:3
2. kolo, 14. 9. 2014
MBL - PCE
3:4
15. kolo, 24. 10. 2014
PCE - MBL
3:8
28. kolo, 7. 12. 2014
MBL - PCE
2:4
41. kolo, 25. 1. 2015
PCE - MBL
2:3

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube