30.1.2015
David Záruba

DERBY #4 v narvané Tipsport areně získal Mountfield HK

PARDUBICE — Nádherný zápas se smutným koncem pro hokejisty HC ČSOB Pojišťovna Pardubice přineslo čtvrté letošní derby s Hradcem Králové. Pardubice poslal do vedení Lukáš Radil, hosté ale dokázali ve třetí třetině vyrovnat a v prodloužení získat duel na svou stranu.

Tipsport extraliga, 43. kolo, pátek 30.1.2015, Tipsport arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Mountfield HK

1:2p
0:0, 1:0, 0:1 – 0:1
Branky a nahrávky: 29:47 Cetkovský (Korím, Radil; 5/5) – 41:41 Skokan (Červený, 5/5), 61:08 Šimánek (Pilař; 4/4). Rozhodčí: Fraňo, Pešina – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 5:7 (2:4, 2:2, 1:1 – 0:0), navíc Kukumberg (Hradec Králové) 5 minut a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Střely na branku: 39:29 (17:7, 12:9, 9:12 – 1:1). Srážky: 15:13. Vhazování: 33:35. Blokované střely: 17:16. Průběh utkání: 1:0, 1:2. Nejlepší hráči: Robert Kristan – Ondřej Kacetl.
Dynamo Pardubice: Kristan – Gregorc, Čáslava, Benák, Havlík, Píša, Ščotka, Čutta, Korím – Sýkora, Marcinko, Zohorna – Radil, Nahodil, Tybor – Gašparovič, Špaček, Starý – Cetkovský, Semorád. Trenéři: Miloš Říha st. a Miloš Říha ml.
Mountfield HK: Kacetl – Dietz, Plášil, Pilař, Jank, Pláněk, Vašíček – Kudrna, Mertl, Šimánek – Dej, Knotek, Pospíšil – Kukumberg (20:00 Kopta), Tvrdík, Červený – Skokan, Troliga, Beránek. Trenéři: Peter Draisaitl a Jiří Kučera.

Komentář

Tradičně vypjaté derby bylo tentokrát ještě vyšperkované díky postavení obou týmů v tabulce. Pátý Hradec měl před utkáním jednobodový náskok na Pardubice. Zápas tak měl veliký význam i vzhledem k bojům o výhodnou pozici pro play off.

Pardubičtí trenéři neměli po vítězství nad Slavií důvod radikálně sahat do sestavy, a tak uspořádali jen malé změny. Po zranění se vrátil obránce Čutta, ve čtvrtém útoku nastupoval Jan Semorád.

Pardubice promarnily devět minut v přesile, Kukumberg vyloučen do konce

S velkou chutí vstoupila do zápasu Nahodilova lajna, který si hned v prvním střídání vytvořila slušný tlak. Kacetl si sice se dvěma střelami zblízka poradil, ale domácí si zajistili alespoň přesilovou hru. Tu na minutu a sedm vteřin ještě vylepšil další faul Mountfieldu. Pardubice ale velkou šanci nevyužily, neboť Havlík pálil jen do brankáře a Sýkora poté mířil vedle.

Zápas se dle předpokladů odehrával v ostrém tempu. Další šanci měl Starý, který tečoval střelu od modré těsně vedle levé tyče. Ještě blíže ke gólu byl při další přesilovce Zohorna, který po Sýkorově ráně dorážel do betonu hradeckého brankáře. Domácí byli i díky početním převahám častěji u soupeřovy branky.

Důležitý moment přišel v 15. minutě. Kukumberg trefil loktem Koríma a s trestem do konce utkání musel odejít do kabin. Pardubice ani tuto výhodu nevyužily, dlouho se jim nedařilo kloudně usadit v pásmu. Do výhodné pozice si naopak najel Tomáš Pospíšil a chytrou ranou pouze o kousek minul Kristanovu klec.

Čekání na gól trvalo půl zápasu, skóre otevřel Radil

Mountfield si kompletní přesilovku zahrál až na začátku druhé třetiny, ale prosadit se také nedokázal. Šimánkův pokus zastavil beton pardubického brankáře, Pospíšil pak z kruhu trefil jen protihráče. Už při hře v pěti vyslal štiplavou střelu do Kristanova ramene Jank.

První gól derby padl téměř po půl hodině zápasu. Po rychlém protiútoku se k puku dostal Lukáš Radil, kličkou ošálil beka a přes clonu před sebou zakončil mimo Kacetlův dosah – 1:0. Krátce nato hrály Pardubice v přesile čtyř proti třem a připravily si několik slibných možností. Sýkorova dělovka se ale mezi tři tyče nevešla a Radil po otočce na brankovišti trefil pouze Kacetla.

Už při rovnovážném stavu se ocitl na zadní tyči neobsazený Sýkora, ovšem prudkou přihrávku netrefil ideálně. V závěru třetiny se více ke slovu dostal Mountfield. Kristan musel vyřešit závar při šanci Pospíšila i nepříjemnou Knotkovu ránu zblízka. Neujala se ani bomba Dietze.

Hosté si vynutili prodloužení

Ofenzivní chuť vydržela hostům i přes přestávku a od začátku třetí části byli výrazně aktivnější. Pomohl jim k tomu i vyrovnávací gól. Červený v tísni vymyslel perfektní přihrávku na Dávida Skokana a ten už měl na zadní tyči jednoduchou práci – 1:1.

Krušné časy tím ale Kristanovi neskončily, spíše naopak. Za půl minuty totiž měl gól na hokejce Pospíšil, který si položil pardubického brankáře, ale pak trefil pouze jeho beton. Sám na brankovišti neuspěl ani Skokan a Mertlovu střelu z první zastavila tyčka. Nápor vrcholil v přesilové hře, ovšem tu už Pardubice přestály v klidu.

Stejnou možnost dostali i domácí, ale taktéž se neprosadili. Tempo utkání pak lehce opadlo, neboť bylo zřejmě, že jediná chybička může rozhodnout. Oba brankáři museli zastavovat zejména střely z dálky.

Nastavený čas rozsekl Šimánek

Prodloužení čtvrtého derby v sezoně trvalo jen něco málo přes minutu. Pak si vzal slovo kapitán Mountfieldu Jiří Šimánek a po individuálním průniku přisoudil druhý bod hostům – 1:2.

Ohlasy po utkání

Miloš Říha st. (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Zápas se rozhodl v první třetině, ve které jsme měli využít přesilové hry. Hradec při našem náporu nestíhal a hodně fauloval. Od druhé třetiny se hra vyrovnala, neboť jsme mužstvo trochu zabrzdili, takže jsme si nevytvořili tolik šancí. Do třetí třetiny jsme vstoupili strašně, asi jsme měli strach, a Hradec byl jasně lepší. Vyrovnání podle mě padlo z metrového ofsajdu. Od poloviny zápasu se začaly zákroky posuzovat úplně jinak. Hradec hrál na hranici faulů. I takové utkání ale musíme doma zvládnout.“

Peter Draisaitl (Mountfield HK): „Zápas jsme začali v oslabení, museli jsme bránit přesilovky soupeře, logicky jsme se tak v první třetině k ničemu nedostali. Postupně jsme se ale začali formovat a ve druhé části už jsme měli nějaké ofenzivní akce. Chyběl ale někdo, kdo by šel do branky a šance zakončil. Ve třetí třetině jsme přebrali režii na naši stranu a měli jsme blíže k vítěznému gólu. Naše převaha pak vyústila k rozhodující brance v prodloužení.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

4. kolo, 19. 9. 2014
HKR - PCE
3:2
17. kolo, 31. 10. 2014
PCE - HKR
5:2
30. kolo, 14. 12. 2014
HKR - PCE
6:4
43. kolo, 30. 1. 2015
PCE - HKR
1:2p

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Robert Kristan 60 0 27 2
Obránci G A +/- TM
Karol Korím 0 1 0 0
Václav Benák 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Jakub Čutta 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jan Ščotka 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Jiří Cetkovský 1 0 0 0
Lukáš Radil 0 1 0 0
Jakub Gašparovič 0 0 0 0
Tomáš Marcinko 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Michael Špaček 0 0 0 0
Radoslav Tybor 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube