2.11.2014
Jan Hrabal

Pardubice nestačily v Olomouci, prosadily se až v závěru

OLOMOUC — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice prohráli v posledním utkání před reprezentační přestávkou na ledě Olomouce 2:4. Východočeši prohrávali o tři branky, po gólech Tomáše Kauta a Lukáše Nahodila sice snížili, ale zápas i přes power play nesrovnali.

Tipsport extraliga, 18. kolo, neděle 2.11.2014, Zimní stadion Olomouc

Olomouc

Dynamo Pardubice

4:2
1:0, 2:0, 1:2
Branky a nahrávky: 9:00 Knotek (Dlouhý; 5/5), 26:15 Marosz (Rašner, Rác; 5/5), 34:01 Cibák (Marosz, Majeský; 5/4), 58:24 Cibák (5/6) – 50:26 Kaut (Kolář, Marcinko; 5/5), 55:27 Nahodil (Radil, Tybor; 4/5). Rozhodčí: Horák, Turčan – Bryška, Skopal. Vyloučení: 5:5 (2:3, 1:1, 2:1). Využití: 1:1. Diváci: 4594. Střely na branku: 31:32 (14:10, 9:8, 8:14). Srážky: 6:6. Vhazování: 52:23. Blokované střely: 10:20. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2. Nejlepší hráči: Rostislav Marosz – Lukáš Radil.
Olomouc: Vošvrda – Vyrůbalík, Majeský, Skrbek, Houdek, Ondrušek, Rašner, Škůrek – Cibák, Marosz, Rác – Buc, Patera, Matai – Laš, Herman, Hrňa – Dlouhý, Knotek, Kucharczyk. Trenéři: Petr Fiala a Jiří Dopita.
Dynamo Pardubice: Kristan – Píša, Čáslava, Benák, Havlík, Korím, Gregorc – Sýkora, Zohorna, Semorád – Radil, Nahodil, Tybor – Kolář, Marcinko, Cetkovský – Endál, Kaut, Voženílek. Trenéři: Zdeněk Venera a Miloš Říha.

Komentář

Po velevydařeném derby a celkově třech domácích zápasech v řadě zajížděli pardubičtí hokejisté do Olomouce. V sestavě Východočechů chyběl indisponovaný Špaček, kterého v první pětce nahradil Semorád. Kohouti už stačili ukázat, že nejsou jen vyjukaným nováčkem, a potvrdili to i proti Pardubicím.

Olomouc se ujala vedení

Vstup do utkání se lépe vydařil domácím hokejistům, jež si velice rychle vypracovali hned několik slibných šancí. Nejdříve se po nápaditém nahození Rašnera dostal k pohotové střele Herman, ale Kristan byl ve správný čas na správném místě. Následně však bylo před pardubickým brankářem ještě větší horko, protože Matai poslal touš před hostující klec, kde nejdříve svou šanci prováhal Buc a poté se ani z dorážky neprosadil Patera.

Z první vstřelené branky v utkání se však přece jen radovali olomoučtí hokejisté. Mora se totiž prosadila přesně na začátku deváté minuty, kdy Jan Knotek chtěl přihrát puk před pardubickou bránu, jenže domácí hráč trefil Tyborovu brusli, od které se touš odrazil přesně za Kristanova záda – 1:0.

Kohouti byli v první třetině lepším celkem, což dokázala další šance Marosze, jenž se skvěle uvolnil po buly a následně chtěl po naznačené střele objet Kristana, který však jeho úmysl vystihl. Až v 15. minutě se do větší příležitosti dostaly i hostující Pardubice, když při přesilovce pálil Sýkora od modré čáry a jeho střela skončila na pravé tyči Vošvrdovy brány.

Pardubice přidaly, góly ale dávali jen domácí

Do druhé třetiny lépe vstoupily Pardubice, které měly v prvních minutách druhé periody hodně navrch, jenže místo vyrovnávacího gólu Východočechů přišla druhá branka Olomouce. Rašner nahodil puk směrem na Kristana, který jej pouze vyrazil před sebe, kde se k němu jako první protlačil Rostislav Marosz, jenž už poté poslal touš do pardubické klece – 2:0.

Chvíli po polovině utkání byl na trestnou lavici odeslán Marosz, a Pardubice tak měly skvělou příležitost alespoň snížit na rozdíl jediné branky, jenže hostům se jejich přesilovka nevydařila, a navíc v jejím závěru hrály v šesti.

A tento trest hosty hodně mrzel, protože Marosz ihned po svém návratu našel milimetrovým pasem Martina Cibáka, a ten už jen poslal touš za záda pardubického brankáře – 3:0. Mora si ještě do konce druhé dvacetiminutovky dokázala vytvořit další dvě slibné šance, ale Marosz ani Matai nedokázali vyzrát na Kristana.

Moc nechybělo. Pardubice přesto náskok soupeře nedohnaly

Na začátku třetí třetiny si Tybor málem dal už druhou vlastní branku v utkání, protože opět tečoval bruslí přihrávku Mataie a touš naštěstí pro Pardubice skončil na pravé tyči Kristanovy brány. Východočeši však ještě utkání nevzdali a dočkali se dvou vstřelených branek. V 50. minutě Kolář poslal přesný pas za obranu Olomouce, kam si najel Tomáš Kaut, jenž poté už tváří v tvář překonal domácího brankáře – 3:1.

O pět minut pozdji byl po druhé v utkání vyloučen domácí Herman a Pardubice se už ve své páté přesilové hře dokázaly prosadit. Radil poslal přesnou přihrávku na hranici levého kruhu, kde hlídkoval Lukáš Nahodil, který ihned vystřelil a puk proletěl až do olomoucké brány – 3:2.

Hosté to ještě v závěru utkání zkusili v šesti bruslařích na ledě, jenže Martin Cibák vystihl jednu z jejich rozehrávek a následně uháněl s pukem zcela sám na opuštěnou klec, a vstřelil tak pojišťující branku. Mora tedy nakonec před reprezentační přestávkou porazila Pardubice 4:2 a v tabulce se posunula už na sedmé místo.

Ohlasy po utkání

Petr Fiala (HC Olomouc): „Hráli jsme velmi dobře padesát minut, dobře jsme bruslili. Pak jsme dostali branku, už jsme nehráli tak dobře a po neubráněné přesilovce už to bylo dramatické a tlačili jsme čas. Nedostávali jsme to včas ze třetiny, Pardubice tam měly možnosti a my jsme měli štěstí. Ale za ten výkon by asi bylo nespravedlivé, kdybychom nebrali plný bodový zisk, za který jsme moc rádi. Oproti duelu s Kometou jsme ztratili méně puků a byli jsme odvážnější v soubojích jeden na jednoho.“

Zdeněk Venera (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Těžko jsme se rozjížděli, nemohli jsme se prosadit. Domácí hráči hráli poctivě, agresivně a obětavě. Zblokovali nám spoustu střel. Začali jsme hrát až od naší první branky, která nás nakopla a Olomouc srazila, bála se o výsledek, ale přišlo to pozdě. Za část třetí třetiny jsme nemohli chtít body. Vím, že Olomouc hraje doma naplno s nasazením, ale asi jsme byli trochu vyždímaní nebo uspokojení po derby s Hradcem Králové. Osm hráčů nám jede na reprezentační srazy, snažili jsme se udržet koncentraci, ale v hlavách to mají, aniž by možná chtěli.“

Zápasy v sezóně

Přát., 12. 8. 2014
OLO - PCE
4:0
Přát., 14. 8. 2014
PCE - OLO
2:3sn
5. kolo, 21. 9. 2014
PCE - OLO
3:1
18. kolo, 2. 11. 2014
OLO - PCE
4:2
31. kolo, 26. 12. 2014
PCE - OLO
6:2
44. kolo, 1. 2. 2015
OLO - PCE
1:2

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Robert Kristan 59 0 27 3
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 0 0 0 0
Petr Čáslava 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 0
Ladislav Havlík 0 0 0 0
Karol Korím 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Tomáš Kaut 1 0 0 0
Lukáš Nahodil 1 0 0 0
Jan Kolář 0 1 0 0
Tomáš Marcinko 0 1 0 0
Lukáš Radil 0 1 0 0
Radoslav Tybor 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Lukáš Endál 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Petr Sýkora 0 0 0 0
Daniel Voženílek 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube